Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix A: velmi příjemná (ne)výraznost

17.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Třída APS-C kompaktů byla nedávno rozšířena o nový fotoaparát Nikon Coolpix A. Ten disponuje 16MPx snímačem a objektivem s přepočtenou 28mm ohniskovou vzdáleností. Jak si povede v našem náročném testu?
Nikon Coolpix A byl trochu překvapením, o připravovaném APS-C kompaktu od Nikonu se mluvilo jen málo. Bylo to i proto, že samotné specifikace nejsou ničím dech beroucím. To však vůbec neznamená, že by fotoaparát byl nezajímavým, ba naopak. Jde o fotoaparát zajímavý více než dost a určitě si zaslouží o něm uvažovat. Na následujících řádcích si zopakujeme proč.

Jde o relativně malý kompakt (na to, že má APS-C snímač) s vynikajícím zpracováním. Ovládání je typické pro Nikony, náramně připomíná zrcadlovky tohoto výrobce, a to ať se týká polohování AF bodu, menu nabídek nebo komplikovaného a složitého nastavování ISO citlivosti (přepínání mezi automatikou a manuálem).

Objektiv fotoaparátu nabídne přepočtenou 28mm ohniskovou vzdálenost, což obecně není považováno za moc univerzální hodnotu, ale určitě se najde mnoho zákazníků, kterým právě tato hodnota bude vyhovovat. Světelnost F2,8 je dobrá a vzhledem k ohniskové vzdálenosti je jasné, že fotoaparát je určen pro jiné využití, než je focení s výrazně rozmazaným pozadím. Každopádně bokeh je pěkný a většinou i dost krémový.

K makru je objektiv nicméně nevhodný. Je trochu škoda, že tu není vedle irisové clony i ND filtr. Objektiv sám o sobě dává velmi ostrý obraz, což uvidíte zejména v RAWu, o čemž si ještě povíme. Velkým problémem je hodně silná vinětace, rohy jsou opravdu dost tmavé, a to už i v JPEGu, nemluvě o RAWu.





Full HD videosekvence mají kvalitní obraz, ale nečekejte stabilizaci ani rychlé ostření. Výdrž na baterii je spíše lehce podprůměrná. Rychlost přístroje je dobrá, ostření sice jen průměrné (včetně úspěšnosti), RAW buffer má dostatečnou kapacitu. Zatím jsme se tedy zabývali spíše průměrnými nebo slabšími vlastnostmi přístroje, ale nyní přijde něco, co může vše hodně rychle zvrátit.

Velkou pochvalu si totiž zaslouží samotná kvalita obrazu. 16MPx APS-C snímač je už léty osvědčený, nabízí dostatečné rozlišení, nízký šum a velmi dobrý dynamický rozsah. Snímač nemá žádný low-pass filtr, a tak dokáže za pomocí objektivu v RAWu vykouzlit takové detaily, které z žádného jiného podobného přístroje nedostanete. Míra detailů je prostě fantastická a občas jsem přemýšlel, zda tu není schován nějaký modifikovaný Foveon. Na snímky krajiny a jiných snímků s 28mm ohniskovou vzdáleností jednoduše nic lepšího za danou cenu neseženete. A to i přesto, že cena je hodně vysoká a z určitého pohledu dost nadsazená.

Ano, právě cena je docela velkým problémem přístroje. 25 tisíc je opravdu dost a za nižší částky můžete zakoupit mnoho CSC fotoaparátů s podobným objektivem (např. Samsung NX s 20mm F2,8 pancakem, Sony NEX s 20mm F2,8 pancakem nebo Panasonic Gx/Olympus PEN s Panasonic 14mm F2,5 objektivem). Ty mnohdy nabídnou lepší rychlost ostření, zajímavé technologie, lepší manuálně ovladatelné video a podobně, nicméně je nutné přiznat, že ani jeden z nich při 28mm ohniskové vzdálenosti nenabídne tak detailní snímky.

Zda vám takový příplatek za to stojí, to už nechám na vás. Pokud se tedy na fotoaparát díváte optikou "co nejdetailnějších fotografií s 28mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností", pak se Coolpix A stává naopak nejvýhodnější nabídkou roku. Tolik detailů z jiného fotoaparátu dostanete spíše až ve třídě full frame zrcadlovek. Osobně bych si představoval cenu zhruba okolo 18 tisíc, což by bylo srovnatelné s CSC fotoaparáty se zmíněnými objektivy. Každopádně také přiznávám, že ač 28mm ohniskovou vzdálenost osobně nemám moc v lásce, Coolpix A je fotoaparát, se kterým mě opravdu hodně bavilo fotit a díky němuž jsem si 28 mm opět trochu více oblíbil. Přestože jde o fotoaparát poněkud nevýrazný, je velmi, velmi příjemný.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení krajin a snímků se širokoúhlou 28mm ohniskovou vzdáleností při požadavku na nadprůměrné rozlišení
 
 

Plusy


+ Excelentní množství detailů v RAWu (skoro jak z Foveonu)
+ Téměř naprostá absence optických vad 
(s výjimkou vinětace)
+ Kompaktní rozměry
+ Nadprůměrný dynamický rozsah čipu
+ Příjemný bokeh
 
 

Minusy


- Velmi silná vinětace objektivu
- Vyšší cena

- Podprůměrná výdrž na baterie
- Slabé makro
- Průměrná rychlost a úspěšnost ostření
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix A děkujeme Nikonu.
Fotoaparát Nikon Coolpix A a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 25 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Nikon Coolpix A?
V anketě šlo hlasovat od 17.6.2013 do 17.6.2014. Počet hlasujících: 9
Výborný11 %
Průměrný78 %
Špatný11 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.