Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix A: velmi příjemná (ne)výraznost

17.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Třída APS-C kompaktů byla nedávno rozšířena o nový fotoaparát Nikon Coolpix A. Ten disponuje 16MPx snímačem a objektivem s přepočtenou 28mm ohniskovou vzdáleností. Jak si povede v našem náročném testu?

Autofokus, ostření


Nikon Coolpix A nabídne dva režimy ostření, a to jednorázové AF-S a průběžné AF-F. To pracuje u náhledu při kompozici snímku. Za dobrého světla funguje rychle a přesně, v interiérech je ale funkčnost omezená a občas se zaostření nepohne vůbec. Dále je tu výběr ostřících bodů, kdy jako první je tu detekce tváří. Ta je přiměřeně rychlá i úspěšná. Následují dva režimy Normal a Wide, které se liší velikostí AF bodu. U obou režimů lze tyto AF body polohovat pomocí šipek čtyřsměrného ovladače. Jako poslední je tu sledování objektu. Nabídne slušnou rychlost a přiměřené výsledky i v interiérovém osvětlení.

V klasickém režimu lze ostřit od 44 centimetrů, při zapnutém makru se pak dostanete na 10 centimetrů. Při 28mm ohniskové vzdálenosti to znamená dost široký úhel záběru při malém zvětšení (přepočtených 0,275×). To není mnoho a pro makro se fotoaparát opravdu nehodí. K dispozici je i manuální ostření, které můžete upravovat okružím objektivu. Při přeostřování sebou objektiv trochu škube, není to ale nějak výrazné (jako např. u Fujinonu 35mm F1,4). Nevýhodu to má v nižší rychlosti. Samozřejmostí je možnost zvětšit náhled a změnit jeho polohu.

Pokud jde o rychlost ostření, fotoaparát ukazuje dvě tváře. Pocitově působí autofokus hodně pomalým dojmem, přeostřování si kvůli menší hloubce ostrosti dobře všimnete a vidíte, jak se snaží hledat správné zaostření. Praktická měření ale ukázala mnohem lepší výsledky zhruba okolo 0,55 sekundy, při předostření okolo 0,4 sekundy, a to jsou přijatelné časy. Je však zajímavé, že pocitově byste tipovali možná tak dvojnásobek. Úspěšnost ostření závidí na ostřící vzdálenosti i kontrastu. I když oněch 44 centimetrů v klasickém režimu zvládne, do zhruba tři čtvrtě metru je fotoaparát docela neochotný ostřit. Zatímco ve dne ostří bez potíží, v interiérech a v noci chce něco kontrastnějšího a třeba vyfotit člověka v žárovkou osvětleném interiéru není zrovna nejjednodušší.




expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení



Zde vidíte ukázku slabého makra. Bokeh je příjemný, stinnou stránkou je vinětace.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát umožňuje měřit expozici bodově, celoplošně a systémem Matrix. Mám-li hodnotit míru pod- nebo pře-expozice, pak fotoaparát umí obojí. Při zamračeném počasí má tendenci podexponovávat, naopak za slunného počasí táhnou snímky k lehkým přepalům. Korekce expozice má bohatý rozsah od -5 EV do +5 EV.

Rozsah ISO citlivostí začíná na ISO 100 a končí na ISO 6400 po 1/3EV krocích. V režimu rozšíření je k dispozici až ISO Hi2, což odpovídá citlivosti ISO 25600. Automatice lze nastavit nejdelší možný čas, který může nastavit, a to v rozsahu 1/1000 s až 1 sekundy. Vzhledem k 28mm ohniskové vzdálenosti bych doporučil čas 1/30 sekundy. Dále můžete nastavit maximální citlivost, kterou může automatika nastavit, a to na hodnotu ISO 200 až ISO 25600 po 1EV krocích.

Expoziční časy mohou nabývat délky 1/2000 sekundy až 30 sekund, v manuálním režimu je tu i bulb režim. Clona je irisová a rozsah začíná na hodnotě světelnosti objektivu, tedy F2,8. Maximální hodnota pak činí F22. Expoziční bracketing pro tři snímky může mít rozdíl jednotlivých expozic až 2 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy můžete volit na horním kolečku.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Expoziční časy mají rozsah 1/2000 s až 30 sekund, clona pak F2,8 až F22. Co považuji za obzvlášť povedené, je možnost použít i v tomto režimu automatické nastavení ISO citlivosti (rozsah nastavitelný v rozmezí ISO 100-200 až ISO 100-25600 po 1EV krocích). Samozřejmě v tomto rozsahu můžete nastavit citlivost i manuálně, a to dokonce po 1/3EV krocích (s výjimkou 1EV skoku mezi ISO 12800 a 25600). Obraz na displeji se upraví dle nastavené expozice v momentě namáčknutí spouště. Do té doby je tu jen graf pod(pře)expozice.
  • A (Priorita clony) - Fotograf volí clonu (F2,8-F22), fotoaparát navolí expoziční čas od 1/2000 s do 30 sekund. Pro citlivost platí totéž, co pro režim M. K dispozici máte korekci expozice od -5 EV do +5 EV. I zde se expoziční náhled upraví až po namáčknutí spouště.
  • S (Priorita času) - Fotograf volí čas, fotoaparát clonu. Pro rozsahy i vše ostatní platí totéž, co pro režim A.
  • P (Program AE) - Automatická expozice. Fotoaparát volí čas a clonu, rozsahy jsou opět totožné s režimy A a S. K dispozici je i programový posun, kdy můžete upravit clonu a fotoaparát adekvátně tomu upraví čas.
  • Automatika - Lze nastavit rozlišení, kvalitu, ISO, sekvenční snímání a ostření.
  • SCENE - Scénické režimy
  • U1, U2 - Uživatelské režimy

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.