Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix A300: makrodrobek

24.11.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším malým a levným kompaktem, na který se podíváme v našem testu, je Nikon Coolpix A300. Fotoaparát je vybaven 20MPx čipem a objektivem s 8× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi i ostření od pouhých 2 centimetrů.

Sférické zkreslení


Zkreslení objektivu je s největší pravděpodobností softwarově korigováno, takže v praxi se s nějakým zkreslením v podstatě nesetkáte. Na minimálním zoomu je zkreslení přesně nula, na maximálním zoomu v podstatě neznatelné soudkovité zkreslení s hodnotou +0,3 %.


25mm ohnisko

200mm ohnisko



Vinětace


Vinětace má ve většině ohniskového rozsahu hodnotu okolo třetiny EV, pouze u některých ohniskových vzdáleností ztmavení rohů vyroste na vyšší hodnoty.


Nikon Coolpix A300 průběh vinětace



Kresba v praxi


Tato kapitola se bude věnovat kvalitě kresby objektivu. Začneme s ostřením na krátké vzdálenosti.


25mm ohnisko



39mm ohnisko



67mm ohnisko



117mm ohnisko



200mm ohnisko
 

Středová ostrost je u menšího zoomu solidní, s přizoomování kvůli difrakci ostrost poněkud klesá. Rohy jsou zejména u středních ohniskových vzdáleností opravdu velmi dobré. U minimálního zoomu je ostrost a kontrast trochu slabší, na 117mm ohniskové vzdálenosti je pak vidět velmi silnou vinětaci.


25mm ohnisko



39mm ohnisko



59mm ohnisko



117mm ohnisko



200mm ohnisko
 

Nejmenší zoom ukazuje slušnou středovou ostrost (pokud máme hodnotit výkony objektivu a ne senzoru a jeho odšumování). Rohy jsou na tom viditelně o něco hůře, ale stále je poznat, co tam bylo a nejde o nějaké mnohapixelové rozmazání. V podstatě podobně se to jeví i s dalším přizoomováním, nicméně okolo 117mm ohniskové vzdálenosti (5× zoom) jde kvalita rohů znatelně dolů. Naopak na maximálním zoomu jsou rohy překvapivě slušné, to spíše čekejte difrakci (celoplošné rozmazání difrakcí danou špatnou světelností F6,6).


Chromatická aberace


Také se podíváme na to, jak objektiv zvládá kontrastní hrany a zda trpí na chromatickou aberaci.



25mm ohnisko



39mm ohnisko



59mm ohnisko



102mm ohnisko



200mm ohnisko



Chromatická aberace je softwarově potlačována, většinou jdou po ní vidět zbytky v jemném namodralém ladění u nižších poloh zoomu. Při větším zoomu jsou zde spíše světelné závoje.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.