Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix A900: 4K do kapsy

20.1.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Stále oblíbenou kategorii kapesních ultrazoomů rozšířil Nikon Coolpix A900, který se může chlubit 35× optickým zoomem. Má také výklopný displej a překvapí rovněž 4K videosekvencemi. Bude zajímavý i v praxi?
Nikon Coolpix A900 je tedy úspěšně otestován. Vyplatí se jej tedy koupit? Na to si musíte odpovědět sami. Fotoaparát má pár pozitivních stránek, ale bohužel si připravil i několik horších. Zpracování je bezproblémové, hodně potěší výklopný displej, naopak v této cenové kategorii bych čekal, že bude i dotykový. Zejména při focení makra, které fotoaparát zvládá velmi slušně, nebo u videa by se to hodilo.

Objektiv má solidní zoom, umí dosáhnout velkého zvětšení u makra, nicméně potrápí nepříliš dobrou světelností (průměr ve své kategorii) a odlesky v protisvětle. I když je Nikon obvykle mistr na ultrazoomové objektivy co do optické kvality, u A900 se mu to až tak moc nepovedlo. Stále jde ale v rámci své kategorie o minimálně průměrný, ne-li lehce nadprůměrný objektiv, rohová ostrost by však mohla být i lepší a chromatická aberace o něco menší. Zklamáním pro mě byla úspěšnost ostření, které už za trochu slabšího světla nechce moc spolupracovat a není zde ani manuální ostření.





Velkou zajímavostí může být 4K video. To nabídne více detailů než Full HD, profesionální výsledky však nečekejte. Autofokus sice umí přeostřovat, občas se ale nechá přemlouvat. Není možné ani nastavit expozici u videa, pouze její korekci. Optická stabilizace je solidní, tu bych spíše chválil (u videa), nicméně při zahájení zoomování obraz dost poskakuje. Z výbavy potěší Wi-Fi s Bluetooth, ale pokud chcete využívat Wi-Fi, doporučím párovat telefony s NFC. Bez této technologie to může být docela oříšek. Bluetooth ale fungovalo dobře a přenášelo např. GPS souřadnice každému snímku. Fotoaparát nabídne také různé time-lapse režimy a módy pro focení hvězdné oblohy, kreativní jedince potěší i možnost manuálního nastavení expozice u fotografií.

Pokud jde o kvalitu obrazu, ta je taková, jaká se dá čekat od malého 1/2,3" senzoru se zbytečně vysokým 20MPx rozlišením. Šumu není málo a následné odšumování pak rozpatlá méně výrazné plochy (trávu, stromy,...). Pro běžné "domácí" použití to ale zejména ve dne stačí, většina lidí pak ocení obvykle pěkné barevné podání. Přesto musím říci, že levnější Coolpix A300 má barvičky a automatiku expozice přeci jen o něco lepší. Za špatného světla jsou ale snímky i na svou kategorii poněkud podprůměrné. K dispozici je slušně fungující HDR režim.

Jak tedy fotoaparát celkově zhodnotit? Není špatný, naopak mě až na občas stávkující autofokus dost bavil a jako rodinný univerzál odvede svou úlohu slušně. Jeden docela velký problém tu přeci jen je. Cena. Ano, jsou i kapesní ultrazoomy za 11-12 tisíc, proč ne. Coolpixu A900 ale chybí hodně věcí, aby si něco takového mohl dovolit, podobně jako je to u Sony HX90. Kapesní ultrazoom za takovou částku by měl mít lépe odladěný autofokus, dotykový displej by rovněž neuškodil, manuální ostření a RAW je rovněž něco, co bych tu už očekával. Konkurence má za podobnou cenu občas i hledáček.I když cenotvorbu dnešních kompaktů chápu, cena by dle mého názoru neměla být pěticiferná a jak je vidět, v posledních dnech už začíná klesat.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení makra
2. Běžné rodinné focení a natáčení videa


Plusy


+ Velmi dobré makro
+ Výklopný displej
+ Podpora 4K videa
+ Režimy pro time-lapse a snímání hvězd
+ Slušné HDR


Minusy


- Vysoká cena
- Občas stávkující autofokus za slabšího světla
- Silné odšumování degraduje detaily

- Absence dotykového displeje, manuálního ostření nebo RAWu
- Odlesky v protisvětle
- Podprůměrná kvalita snímků za horšího světla
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix A900 děkujeme Nikonu.

 
Cena v době testování: cca 11 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.