Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix A900: 4K do kapsy

20.1.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Stále oblíbenou kategorii kapesních ultrazoomů rozšířil Nikon Coolpix A900, který se může chlubit 35× optickým zoomem. Má také výklopný displej a překvapí rovněž 4K videosekvencemi. Bude zajímavý i v praxi?

Autofokus, ostření


U ostření není moc položek k nastavení, v tomto patří fotoaparát k těm jednodušším. Přesto tu najdete jednorázový režim AF-S, průběžné ostření AF-F a Pre-AF (to je rychlejší a výraznější). Pokud jde o výběr ostřících bodů, máme tu např. detekci tváří, která je poměrně rychlá a nabídne slušnou úspěšnost i z větších úhlů. Výběr pokračuje středovým ostřením a manuálním výběrem (pomocí tlačítka OK). Sledování objektu je rychlé, ale docela snadno ztrácí objekt a po jakémkoli zazoomování se zruší. Zaostření s vyhledáváním hlavního objektu mě trochu zklamalo. Zatímco na nedávno testovaném low-endovém Coolpixu A300 vám fotoaparát snad četl myšlenky a ostřil takřka vždy tak, jak jste potřebovali, Coolpix A900 nezřídka zklame a většinu recenze jsem nakonec fotil s výběrovým ostřením. Tento fotoaparát totiž hodně rád ostří na pozadí.

Tím bohužel negativní vlastnosti autofokusu nekončí. I když má rychlý CMOS senzor, rychlost autofokusu mi spíše připomínala staré CCD kompakty. Upozorňuji na slovo "připomínala". Ono samotné ostření zas až tak pomalé není. I když 0,4 sekundy na nejširší a 0,8 sekundy na maximálním zoomu nejsou excelentní hodnoty, není to ani vyložená ostuda. Pocitově mi ale přišlo, že ostří dvakrát tak déle, než jsem naměřil (hodně záleží na kontrastu scény). Ani úspěšnost moc nenadchne, za slabšího světla fotoaparát hodně často vzdává spolupráci. U makra je to podobné i za dobrého světla a fotoaparát je potřeba přinutit ke spolupráci např. zaostřením si na ruku, takže pak snáze rozpozná popředí od pozadí a chytne se hlavního objektu.


Nikon Coolpix A900 průběh ostřících vzdáleností


Pokud jde o ostřící vzdálenosti, ty lze naopak jako u většiny Nikonů chválit. V běžném režimu začínáte lehce pod 5 centimetry a postupně roste minimální ostřící vzdálenost až na 2 metry. U makra je to ale ještě lepší. Tam už jsou minimem jen asi dva milimetry, takže můžete být opravdu hodně blízko. Zelená šipka na displeji ukazuje zoom, kde by mělo být zvětšení největší, ale není to pravda. Je to jeden zoomovací krok před dosažením této zelené šipky.


Nikon Coolpix A900 průběh zvětšení


Jde o zhruba 45mm ohniskovou vzdálenost a můžete zde dosáhnout 1,4× přepočteného zvětšení, což je opravdu výborné. To znamená, že na celou plochu snímku vyfotíte objekt velký zhruba 2,5 centimetru. Na místě zelené šipky je zvětšení 1,0×, což také není vůbec špatné, jen to není to nejlepší, co fotoaparát dokáže. Na maximálním zoomu se dostanete na 0,35× zvětšení.


Nikon Coolpix A900 makro kleště

expoziční čas 1/30 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 42 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Tady je vidět, že zvětšení umí být opravdu hodně slušné. Spolu s tím ale musíte počítat také s dosti malou hloubkou ostrosti. Pokud by to vadilo, lze trochu přiclonit.


Nastavení expozice, automatika


Coolpix A900 nabídne kompletní nabídku expozičních režimů, tedy vedle automatiky si užijete i prioritu clony, času a plný manuál. Najdete zde i korekci expozice s rozsahem od -2 EV do +2 EV. Tu budete občas potřebovat, neboť fotoaparát v tomto ohledu nedosahuje kvalit mnohem levnějšího Coolpixu A300. Překvapivé je zejména to, že se občas znatelně liší jas snímku v náhledu při kompozici a po následném vyfocení (to platí zejména za zamračeného počasí před západem slunce, za začínajícího šera).

Rozsah expozičních časů je od 1/2000 sekundy do 8 sekund, nicméně nejdelší čas závisí na mnoha podmínkách (v režimu P je maximem 1 sekunda, v ostatních pak 8 sekundy, ale jen u některých citlivostí). Citlivosti pak mohou být od ISO 80 do ISO 3200. U automatické citlivosti lze nastavit maximum rozsahu do ISO 400 nebo ISO 800.


Nikon Coolpix A900 průběh světelnosti objektivu


Co se týče clony, tak ta je z jedné strany ovlivněna světelností, z druhé je pak maximem F8 v celém rozsahu. Světelnost má hodnoty F3,4 až F6,9, což nejsou vůbec pěkná čísla, ale jak sami vidíte na výše uvedeném grafu, nijak zvlášť se neliší od toho, co je běžné v této kategorii.


Videosekvence


Velkým lákadlem Nikonu Coolpix A900 mohou být videosekvence. Umí totiž i 4K video (rozlišení 3840×2160 pixelů) při 30 snímcích za sekundu. Míra detailů je slušná, perfektní per-pixel ostrost ale nečekejte.


Nikon Coolpix A900 videosekvence


Čekal bych také propracovanější technologie, které samotné natáčení videa doprovází a podílí se na výsledné kvalitě. Stabilizace není špatná, ta funguje docela dobře. Autofokus umí být příjemně rychlý zejména ve Full HD (ani moc ani málo), ale občas trochu stávkuje a nepřeostří (zejména ve 4K). To se stává v situacích, kdy by přeostření muselo být velmi výrazné (velká vzdálenost mezi popředím a pozadím). Pokud ale fotoaparátu trochu pomůžete, dokážete docela dobře spolupracovat. U videa ale bude hodně chybět dotykový displej.

Pokud jde o nastavení expozice, tak tu u videa nelze nastavit a přicloňování je občas skokové (dost to jde vidět zejména tehdy, kdy se výrazně přicloní irisovou clonou a v obrazu se najednou objeví velmi výrazná hvězda kolem světelného zdroje). Nepříjemným problémem je poskakování objektivu při zoomování. Jak začnete zoomovat, obraz začne různě skákat nahoru a dolů a až po chvíli se uklidní.

Full HD video (1920×1080 pixelů) je pak k dispozici i při snímkovací frekvenci 60p a nabídne také o něco účinnější stabilizaci. Nechybí ani zpomalené videosekvence při 120 fps, musíte ale počítat s nízkým VGA rozlišením (640×480 pixelů). Je zde i zrychlené Full HD video točené při 15 fps (při přehrávání je tak dvakrát rychlejší). Coolpix A900 dovoluje výběr mezi NTSC a PAL normou (násobky 30 a 25 fps).
  • 4K (3840×2160 pixelů) / 30p - cca 9100 kB/s (73 Mbps)
  • Full HD (1920×1080 pixelů) / 60p - cca 5200 kB/s (41 Mbps)
  • Full HD (1920×1080 pixelů) / 30p - cca 2600 kB/s (21 Mbps)
  • HD (1280×720 pixelů) / 30p - cca 1250 kB/s (10 Mbps)
  • VGA (640×480 pixelů) / 30p - cca 400 kB/s (3 Mbps)
  • 640×480 pixelů / 120 fps (zpomalené video)
  • 1920×1080 pixelů / 15 fps (zrychlené video)

Stáhnout si můžete dvě ukázkové videosekvence. První je tu 4K video (23 sekund, 206 MB), druhá je pak ve Full HD rozlišení (26 sekund, 126 MB).



Zde se ještě můžete podívat na přibližně 5 minut videoukázek natočených ve 4K rozlišení.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.