Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D3200: poněkud okatý low-end

14.2.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový low-end zrcadlovek Nikon, model D3200, přináší do této třídy nevídané rozlišení 24 megapixelů na APS-C snímači. Zbytek zůstává podobný, tentokrát jsme však vyzkoušeli nejen 18-55mm, ale i 55-300mm objektiv.
Nikon D3200 pokračuje ve velmi úspěšné řadě nejlevnějších zrcadlovek. Zatím to vypadá, že je prodejně neméně tak úspěšná. V testu mě ale tento fotoaparát moc nenadchnul. Pocitově se mi s fotoaparátem fotilo o něco lépe než s předchozí D3100, nicméně změn je opravdu málo a v podstatě to je LCD displej s vyšším rozlišením a snímací čip, rovněž s vyšším rozlišením. A bohužel ani jedna věc není úplně "dobře".

Začnu však ergonomií ovládání. D3200 bohužel nepatří k těm fotoaparátům, které se snaží za co nejméně peněz nabídnout co nejvíce. Svými vlastnostmi spíše křičí "Kup si alespoň D5200!" Z některých detailů mi někdy přijde, že Nikon snad ani nechce tuto zrcadlovku prodávat, resp. vás až příliš okatě tlačí do koupě vyšších modelů.

Už po generace mu chybí expoziční bracketing (toto má i poměrně velká část kompaktů a nemusí to být zrovna profi kompakty, dokonce tuto funkci mají i některé fotomobily!), otočný zadní volič je téměř bez funkce (nastavuje clonu a čas, ale veškeré menu nabídky je nutno zdlouhavěji proklikávat šipkami místo toho, aby se velice snadno nastavily otáčením tohoto voliče), samospoušť je nutné nastavovat po každém snímku znovu,... Toto jsou od Nikonu doslova ergonomické naschvály tlačící vás do vyšších modelů, nemluvě o tradičně velmi složité aktivaci automatické citlivosti ISO (jakékoli přepnutí mezi automatem a manuálním nastavením je nutno přenastavovat v hlavním menu).

Na druhou stranu musím ocenit velmi dobrou rychlost zrcadlovky, prodlevy mezi snímky, náběh, vše je krásně svižné. Zpracování je na low-endovou třídu dobré. Nyní se dostanu k prvnímu ne až tak povedenému vylepšení, a to je LCD displej. Ten má sice výrazně lepší rozlišení a opravdu mnohem ostřejší obraz, ale barevně je bez jakéhokoli přehánění naprosto mimo. Tady nejde o malý barevný posun, tady jde v podstatě o nemožnost jakkoli posuzovat barvy (vyvážení bílé) vyfocených snímků na LCD displeji. Obraz je velmi výrazně namodralý a vám nezbývá, než doufat, že doma na počítači to bude vypadat jinak než na displeji.





Druhým "vylepšením" je snímací čip. Jeho základ známe už z fotoaparátů Sony NEX-7, SLT-A65 a SLT-A77, ani v jednom případě se až tak moc neosvědčil a totéž platí i zde. Na APS-C třídu začíná dost brzy trpět na vysoký šum (už ISO 800 hraje hodně barvami - v RAWu s rozumným odšumovacím softwarem je ale použitelný i v ISO 1600, výše bych už byl opatrný), naštěstí se šum dá částečně schovat právě v tom vyšším rozlišení. Dynamický rozsah čipu je velmi dobrý a zde rozhodně nemám žádné výhrady, Active D-Lighting také funguje velmi dobře. Oba testované objektivy navíc nemají nějak výrazné problémy se závoji nebo odlesky.

Problém vidím spíše v něčem jiném. Tím jsou setové objektivy. D3200 patří do třídy amatérských zrcadlovek, kde se nedá moc předpokládat koupě kvalitnějších objektivů. Většina laických uživatelů takovou zrcadlovku koupí a objektivy pak moc neřeší. A pokud ano, tak spíše nějaké univerzálnější zoomy. Potíž je v tom, že tyto objektivy zpravidla nejsou až tak dobré, aby z oněch 24 MPx výrazněji profitovaly. Ukázaly to oba objektivy. Jak 18-55mmm VR, tak 55-300mm VR sice nejsou špatné, ale 24MPx snímač je na ně poněkud předimenzovaný. Vy tak dostanete větší fotky, ale nejsou až o tolik detailnější, jak by napovídalo výrazné navýšení rozlišení.

Se setovými objektivy počítejte, že ostření bude poněkud pomalejší, chválit ale mohu automatický výběr AF bodů, průběžné ostření i detekci tváří. Zde Nikon předvedl velmi solidní práci. Optické stabilizace obou objektivů se rovněž moc nepředvedly. Full HD videosekvence postačí na základní domácí video (na to autofokus stačí bohatě), pro náročnější použití to chce spíše manuální nastavování expozice a ostření, potěší však možnost připojení externího mikrofonu.

Již jistě tušíte, že ve výsledném hodnocení nebudu přehnaně pozitivní. Nikon D3200 zvládne svou úlohu nenáročné zrcadlovky pro laické uživatele určitě dobře. Více od něj ale nečekejte a mrzí mě, že proti D3100 se v podstatě nic moc nezlepšilo. Chcete-li z fotoaparátu vyždímat opravdu oněch 24 megapixelů (což je v podstatě jediný významný rozdíl proti předchůdci), nevyhnete se koupi nějakého solidnějšího a dražšího objektivu. Se setovými objektivy bohužel fotoaparát slibuje něco, co nemůže splnit.

V setu s 18-55mm objektivem vás vyjde běžně na 14 tisíc korun, což je ve srovnání s funkčně prakticky stejnou D3100 za běžnou cenu 11,5 tisíce zbytečně vysoká částka (D3100 lze dokonce s objektivem sehnat za 9 tisíc!, nicméně, buďme spravedliví, i D3200 se dá sehnat o trochu levněji). Alespoň dnes (únor 2013) uděláte mnohem lépe volbou staršího modelu D3100.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1) Nenáročné (na poměry DSLR) focení za lepšího světla
2) Focení snímků s velmi vysokým rozlišením (za předpokladu koupě kvalitního objektivu a nízkých citlivostí)
 
 

Plusy


+ Slušná rychlost, dostatečný RAW buffer
+ Velmi dobrý dynamický rozsah čipu

+ Setové objektivy téměř netrpí na odlesky
+ Slušné průběžné ostření, detekce tváří
+ Bohatý výběr setů (s 18-55mm, 55-200mm, 55-300mm, 18-105mm a dalšími objektivy)
 
 

Minusy


- Barevně velmi nepřesný LCD displej
- Zbytečně vysoké 24MPx rozlišení
 (vysoký šum, setové objektivy z toho moc nezískají)
- Přílišné šetření na funkcích i ergonomii
 (chybí bracketing, otočný volič nefunkční v menu)
- Horší poměr ceny a výkonu
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Nikon D3200 včetně objektivů děkujeme Nikonu.
Fotoaparát Nikon D3200 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 20 500 Kč s DPH (tělo + objektiv 18-55mm + objektiv 55-300mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Nikon D3200?
V anketě šlo hlasovat od 14.2.2013 do 13.2.2014. Počet hlasujících: 28
Výborný0 %
Průměrný36 %
Špatný64 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.