Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D3400: moderní low-end

20.4.2017, Milan Šurkala, recenze
V rámci našich redakčních testů se podíváme i na levnou digitální zrcadlovku Nikon D3400. Ta tvoří základ nabídky tohoto výrobce, přesto je ale vybavena moderním 24MPx APS-C čipem a byl použit i nový setový objektiv s krokovým ostřícím motorkem.
Nikon D3400 je docela zajímavou základní zrcadlovkou. Na rozdíl od Canonu EOS 1300D má snahu přinést i modernější technologie, a tak tady najdete velmi slušný 24MPx snímač, který podává hodně slušné výsledky. Jeho šum je relativně nízký, dynamický rozsah vůbec není špatný, těšit se můžete i na 1080p60 video, byť hodně ořezané (výrazný crop). U 1080p30 zabírá video značně širší úhel záběru.

K tomu je zde podpora objektivů s krokovým ostřícím motorkem, takže ve videu máte použitelný velmi tichý autofokus. Přesto nutno říci, že ostřící algoritmy by ještě mohly být vylepšeny, pořád to ve videu nemá na ty nejlepší. Naopak u fotografií jsou výkony excelentní, což platí především v jednorázovém ostření. Ostří rychle, automatika výběru AF bodů je také výborná. Bohužel, jde o levnou zrcadlovku, a tak tu nenajdete AF micro adjustment (doladění autofokusu), což je věc, kterou musí mít zrcadlovky už kvůli principu jak fungují. Nikone, Canone, tohle není věc, kterou by měly mít až vyšší modely, tohle je naprosto zásadní součást zrcadlovky jako samotné zrcátko. Naštěstí v našem případě bylo tělo a objektiv pro tentokrát seřízeno dobře.


Nikon D3400 hodnocení


Tělo je malé a lehké. Pokud jde o problém roztřesení závěrky, který trápil předchozí modely, zaznamenal jsem jej i zde, byť ne v tak velké míře (vidět to nicméně můžete na testech šumu při různých citlivostech, kde jsou některé výsledky méně ostré). Zvláštní je strategie Nikonu v tvorbě low-endového modelu. Zatímco Canon použil letité součástky a postavil levný fotoaparát z levných dílů, Nikon staví podstatně vyspělejší fotoaparát, kde ale spoustu vlastností zakazuje softwarem. Upřímně řečeno, je to trochu k vzteku, když víte, že fotoaparát by něco uměl, fyzicky to tam je, ale firmware fotoaparátu to jen zakazuje (jmenovitě např. pouze 12bitové RAWy, ořezané bezdrátové funkce, omezení funkce rollerů, absence bracketingu,...). Také menu může působit pro začátečníky trochu komplikovaně.

Výrobce slíbil velmi výrazně zvýšenou výdrž na baterie, v testu mi ale nepřišlo, že by byla až tak vysoká. Mohl za to i ten fakt, že jsem hodně točil video a to je na baterii skutečně dost náročné. Ať tak či onak, výdrž na baterie je rozhodně dost dobrá. Zrcadlovka je velmi svižná, hodně rychle ostří, dokonce je díky optimalizovaným objektivům použitelná i v live view, stále ale hovoříme o ostření dosahující téměř 1 sekundu. Pořád lepší než téměř 5 sekund u konkurenčního Canonu EOS 1300D. Počítat musíte s velmi malým RAW bufferem.

Výsledné hodnocení zrcadlovky Nikon D3400 bude poměrně pozitivní. Nabídne velmi slušnou kvalitu obrazu, je použitelná i v live view a na video. Zamrzí však softwarové "naschvály", kvůli kterým budete občas litovat, že jste nekoupili dražší model. Se solidnějším objektivem tak můžete snadno dostat kombinaci, která kvalitou obrazu dorovná i velmi výrazně dražší stroje.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Ty, kteří chtějí solidně fotící základ (a případně uvažují i o lepších objektivech)
2. Běžné rodinné focení


Plusy


+ Velmi dobrá kvalita obrazu (ideálně s lepším objektivem)
+ Solidní výdrž na baterii

+ Použitelný live view a solidní možnosti natáčení videa
+ Solidní autofokus (velmi rychlý především v AF-S, dobrá automatika výběru AF bodů)


Minusy


- Absence AF micro adjustmentu
- Stále přítomný problém roztřesení závěrkou
- Nepříjemná softwarová omezení (nefunkční rollery, omezené bezdrátové funkce, chybějící bracketing,...)
- Komplikované nastavení clony v live view a u videa
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Nikon D3400 děkujeme Nikonu.
 

Cena v době testování: cca 14 000 Kč s DPH (včetně objektivu AF-P 18-55mm VR)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.