Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia 808 PureView: mobilní zrcadlovkobijec

31.7.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme pecku dnešního fotomobilového nebe, Nokii 808 PureView. Je vybavena obrovským 1/1,2" snímačem s rozlišením 41 megapixelů a díky tomu téměř bezeztrátovým zoomem. Bude fotit lépe než kompakty? A bude lepší než zrcadlovky?

Noční scéna


Autofokus funguje velmi pěkně a při manuálním nastavení parametrů se lze dobrat až 2,7sekundové expozice, což je na fotomobil skutečně velmi pěkné číslo. Při velmi dobré světelnosti objektivu to umožňuje překvapivě dobré focení v noci. Problémem bude jen to, jak zajistit stabilní polohu mobilu (závit na stativ zde není, bude ale možné dokoupit nástavec pro stativ, viz. http://conversations.nokia.com).




expoziční čas 2,7 s, clona F2,4, citlivost ISO 50, ohnisko 28 mm +1,35× PureView, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Tady jsem zvolil poněkud nízkou citlivost ISO 50 a rozlišení 8 megapixelů s mírným zoomem. Šum v podstatě neexistuje, detaily jsou vynikající. Podíváme se také na výřezy při různých citlivostech. Pro test jsem nakonec zvolil výřezy z 8MPx rozlišení.




ISO 50



Při nejnižší citlivosti IS 50 šum vlastně ani neexistuje. Snímek je detailní a ostrý. Naklopení je způsobeno krkolomnou pozicí mobilu kvůli nemožnosti použít stativ bez nástavce, který jsme při testu neměli k dispozici.




ISO 100



Citlivost ISO 100 umožnila lépe prokreslit stíny, kresba je i nadále krásně ostrá a detailní.




ISO 200



Tady jsem to už s jasem trochu přehnal, každopádně šum stále nikde. Výborná práce.




ISO 400



Citlivost ISO 400 ještě stále netrpí na nějak výrazný šum. Detaily ve stínech jsou trošku slabší než v předchozích případech, ale i nadále je to velmi dobré.




ISO 800



U citlivosti ISO 800 se už šum projevuje, lehce klesá barevnost snímku. Stále je to ale poměrně dobré.




ISO 1600



Dokonce i citlivost ISO 1600 se dá použít, zde už ale přeci jen počítejte s hrudkami a rozpíjením obrazu.


Standardní scéna


Dále se můžete podívat na dvě standardní scény.




expoziční čas 1/219 s, clona F2,4, citlivost ISO 50, ohnisko 28 mm + 2,2× PureView, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Silné protisvětlo způsobilo přepaly v obloze, fotomobil měl co dělat, aby expozice byla nastavena nějak rozumně. Jde o nejvíce přiblížený snímek (1:1, tedy bez slučování pixelů), a tak je kvalita poněkud nižší. I tak dorovnává nejeden kompakt.




expoziční čas 1/199 s, clona F2,4, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm + 1,55× PureView, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Expozičně je na tom snímek docela divně, automatika Nokie v tomto ohledu funguje nefunguje nejlépe. Použil jsem jen menší míru zoomu, takže snímek prošel částečným slučováním pixelů. Kresba je krásně ostrá po celé ploše. Takové detaily bykompakt jen tak nevykreslil. Výborná práce.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.