Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus OM-D E-M10 Mark II: podařené retro

27.4.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
CSC fotoaparáty od Olympusu jsou hodně populární a my se dnes podíváme na OM-D E-M10 Mark II. Ten je nejlevnějším zástupcem řady OM-D, to ale nijak zvlášť neprojevilo na jeho schopnostech. Vyzkoušeli jsme i vylepšené videosekvence.
Olympus OM-D E-M10 Mark II byl dalším CSC fotoaparátem, který prošel naším testem. Přináší zajímavý retro vzhled, slušný elektronický hledáček, potěší i polohovatelný dotykový displej. Na těle najdete spoustu ovládacích prvků a u fotoaparátu můžete konfigurovat téměř všechno, rozhodně více, než byste na tuto cenovou kategorii čekali. Oproti původní E-M10 Olympus zapracoval na výbavě a více se přibližuje vyšším modelům za příznivější cenu. Má lepší hledáček i stabilizaci, která je dosti účinná. Držení přístroje je rozumné s lehkými objektivy, ale doplňkový grip jej dokáže výrazně zlepšit.

Je překvapivé, jak je fotoaparát skladný, zejména pokud použijete setový 14-42mm EZ objektiv. Do brašny, kam se vleze low-endová APS-C DSLR s 18-55mm objektivem, dáte E-M10 Mark II se 14-42mm setovým objektivem a další tři pevné F1,8 objektivy.

Nedostatkem přístroje je bohužel autofokus. FAST AF systém je za slušného světla velmi rychlý a přesný, trpí ale na pár problémů. Automatický výběr AF bodů preferuje pozadí, a to ať se bavím o snímcích se záměrem malé hloubky ostrosti a rozmazaným pozadím (v tomto případě častěji spíše s rozmazaným popředím) nebo o krajinu, kde se nesnaží o hyperfokální ostření. Pro rozumné výsledky je tak dobré používat uživatelskou volbu AF bodu a zde musím pochválit snadnou možnost výběru pomocí šipek i dotyku na displeji, a to dokonce i když se díváte do hledáčku.

Tehdy je aktivní spodní pravá polovina displeje a dá se zajímavým způsobem dotykově měnit poloha ostřícího bodu, byť jde o řešení dost citlivé a chce se to naučit s ním pracovat. I v rámci AF bodu má tendenci ostřit na pozadí (např. při snímku květiny se spíše chytne pozadí za ní, pokud "prosvítá"), proto doporučím používat menší AF body. Obecně ale lze říci, že s ručním polohováním AF bodu je to mnohem příjemnější společník než s automatikou jejich výběru.

U videa sice nabídne skvělou možnost dotykového ostření a opravdu perfektně plynulé přeostřování, jenže to platí jen v případě, že se rozhodne opravdu přeostřit. I když kliknete na pozadí (nebo popředí), jen neochotně se řídí tím, co je pod zvoleným AF bodem. Ostření v noci je středně citlivé (není to ostuda, ale ani žádný zázrak) a průběžné zaostřování u OM-D E-M10 Mark II patří k těm podprůměrným. Na autofokusu by to opravdu chtělo zapracovat. Dneska je úroveň kontrastního ostření opravdu někde jinde a je zajímavé, že předchozí modely OM-D a PENů byly v tomto lepší.


Olympus OM-D E-M10 Mark II hodnocení TREFA

Ocenění TREFA získává Olympus OM-D E-M10 Mark II
za slušnou kvalitu obrazu i videa a možnosti nastavení. Logo ocenění je ke stažení zde


Naopak chválím bohaté možnosti nastavení expozice včetně možnosti mít automatiku ISO v režimu manuálu. Zajímavý je i live time režim, který v time režimu průběžně zobrazuje vyfocený snímek. Nelíbila se mi ale automatika clony, která se světelnými objektivy cloní příliš málo (takže na krajinu si musíte ručně přiclonit) a s nesvětelnými objektivy zase cloní až moc za hranici difrakce (na 4/3" čipu opravdu není dobrý nápad clonit na F11 a výše). Fotoaparát má tendenci spíše mírně podexponovávat. Zajímavostí je možnost volit elektronickou závěrku bez otřesů i různá zpoždění závěrky pro snížení těchto vlivů.

Hodně se zapracovalo na videu a zde budu chválit. K dispozici je maximálně Full HD video 1080p60, které dovoluje řídit expozici ve speciálním režimu. Stabilizace je perfektní, elektronická verze pracuje výborně, pozor ale u švenkování, kde je lepší ponechat jen tu mechanickou. V nabídce je i velké množství různých zrychlených a zpomalených režimů. Přístroj má Wi-Fi připojení, které může být občas trochu náladové. Někdy mi chvilkami vypadávalo, později ale třeba jelo úplně bez potíží. Zde bych pochválil zejména to, že u dálkového snímání lze vybírat expoziční režimy, aniž by bylo nutné cokoli nastavovat na fotoaparátu.

Kvalita obrazu je solidní, 16MPx Micro 4/3" snímač odvádí slušnou práci. Doporučuji stáhnout odšumování na minimum, což sice ponechá více jasového šumu, ale také zůstanou lepší detaily. Setový objektiv potěší takřka úplnou absencí chromatické aberace, ale jeho výkony na širších ohniskových vzdálenostech nejsou z nejlepších. Kresba je kromě středu nevýrazná. Na delších ohniskových vzdálenostech jsou výkony 14-42mm EZ objektivu překvapivě dobré. OM-D E-M10 Mark II ale můžete koupit i jako tělo nebo v setu s jiným objektivem. S kvalitnějšími a kresebně lepšími objektivy dává fotoaparát hodně pěkné výsledky. Dynamický rozsah čipu je s ohledem na velikost solidní.

Jak již bylo řečeno, fotoaparát rychle ostří a má i krátké prodlevy mezi snímky. V některých menu nabídkách jsou ale prodlevy poněkud delší a v dnešní době bych čekal svižnější odezvy. Sekvenční snímání potěšilo solidní rychlostí, buffer je přiměřeně velký. Výborná je možnost pořizování time-lapse videa, zde ale doporučuji nastavit poměr stran 16:9, aby výsledné 4K video nemělo černé pruhy po stranách.

Ve výsledku sice Olympus OM-D E-M10 Mark II trpí na pár neduhů, ale jinak je to nadmíru solidní fotoaparát, se kterým mě opravdu velmi bavilo fotit, a to dokonce i se setovým zoomem, což se stává jen zřídka. Se světelnými objektivy je radost ještě větší, navzdory několika klackům pod nohama. Dlouho jsem přemýšlel o našem ocenění TREFA, fotoaparátu bych dal něco mezi 4 a 4,5 hvězdičkami. Nakonec jsem se rozhodl toto ocenění udělit. Ano, fotoaparát není vhodný pro všechny, ale většinu vlastností má dobře zvládnutou. Navíc se dá předpokládat, že s postupem času se z E-M10 Mark II stane supervýhodná nabídka, jak už je u Olympusu zvykem, když se fotoaparát z pozice novinek přesouvá směrem k starším až výběhovým modelům.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení makra díky výklopnému dotykovému displeji (potřeba makro objektivu)
2. Pořizování time-lapse videa
3. Ty, kteří chtějí mít solidní snímky a přitom se netahat s těžkým systémem
4. Natáčení rozumného Full HD videa
5. Použití se starými manuálními objektivy (nutno zakoupit redukce)


Plusy


+ Design a neuvěřitelné možnosti konfigurace ovládání
+ Výklopný dotykový displej
+ Solidní elektronický hledáček

+ Dobrá kvalita videa, dostatečné možnosti nastavení
+ Dostatečně účinná mechanická stabilizace obrazu
+ Bohaté možnosti nastavení expozice
+ Dobrá kvalita obrazu

 

Minusy


- Nedostatky autofokusu
(automatika výběru, průběžné ostření)
- Nelogické clonění
- Trochu delší odezvy v některých částech menu

 
Za zapůjčení fotoaparátu Olympus OM-D E-M10 Mark II s objektivem děkujeme Olympusu.
 

Cena v době testování: cca 23 000 Kč s DPH (tělo se 14-42mm EZ objektivem)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.