Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus Stylus XZ-2: jednoduše skvělý

28.5.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další z profi kompaktů, které jsme ještě neotestovali. Jde o Olympus Stylus XZ-2 s 12MPx CMOS BSI snímačem a jedním z nejsvětelnějších objektivů své kategorie. Bude nejlepším fotoaparátem své kategorie?
Olympus Stylus XZ-2 navazuje na starší profi kompakt Olympus XZ-1 představený před více než dvěma roky. Už XZ-1 byl opravdu výborný, v poslední době jej ale handicapoval zastaralý CCD snímač. Nový model Stylus XZ-2 většinu chyb svého předchůdce napravuje, a tak se stává téměř dokonalým profi kompaktem. Fotoaparát není vyloženě kapesní, k čemuž nově dopomáhá i polohovatelný LCD displej. Ten trochu zvětšil rozměry přístroje, na druhou stranu je dotykový, což usnadňuje výběr AF bodu (který je snadný i pomocí tlačítek).

Držení přístroje má sice trochu rezervy, je však výrazně lepší než u XZ-1. Pokud jde o ergonomii ovládání, zde Olympus opravdu kraluje, neboť nabídne spoustu ovládacích prvků a zejména je možné si velkou část z nich uživatelsky nastavit. K tomu přidává na kompakt neuvěřitelně bohaté možnosti nastavení prakticky všech vlastností. Máte tu tak bohaté nastavení expozice (i bulb režim, ND filtr a irisovou clonu, ladění ISO automatiky,...), blesků včetně těch bezdrátových a tím výčet ani zdaleka nekončí. Zajímavá je i možnost nastavovat clonu (nebo jiné volby dle nastavení v menu) pomocí předního kroužku objektivu. Zde jen počítejte s trochu opožděnou vazbou.




Ocenění TREFA získává Olympus Stylus XZ-2
za vynikající obrazové výsledky a nadprůměrné možnosti nastavení. Logo ocenění je ke stažení zde


Fotoaparát rychle ostří, nabízí slušné telemakro i supermakro. Jedním z mála negativ přístroje je nižší úspěšnost ostření zejména za horšího světla. Full HD videosekvence jsou pro běžné účely dostatečné a zde je proti předchůdci rozhodně učiněn obrovský krok kupředu, byť je tu ještě trochu prostoru pro vylepšení. Dobrá je i výdrž na baterie, naopak velmi malý je RAW buffer. V ostatních ohledech je rychlost fotoaparátů více než dostatečná.

Pokud jde o obrazovou kvalitu, největším pozitivem přístroje je jednoznačně to, že lze výrazně snížit odšumování. Na standardní nastavení fotoaparát dost patlá a mezi profi kompakty si dělá ostudu. Stačí však odšumování snížit a rázem se obrazové výsledky promění a naopak patří ve své třídě rozhodně k nadprůměru. Jen mi přijde, že mu moc nevoní vyšší citlivosti. Zatímco u konkurence se dá zpravidla jakž takž používat i ISO 1600 (tím mám na mysli tak trochu "nouzově"), zde bych nechodil výše než na ISO 800. U vyšších citlivostí už v RAWu dostanete spoustu modrých pixelů ve stínech a i JPEGy jsou dost roztřepené. Naštěstí to fotoaparát z velké části zachraňuje nadprůměrnou světelností a solidní mechanickou stabilizací.

Pokud jde o objektiv, 4× optický zoom sice není mnoho, ale odmění se vám právě tou světelností i vcelku slušnými optickými výsledky. Rohová ostrost není vždy nejlepší, ale většinou se týká jen malé oblasti rohů. Zkreslení je průměrné, vinětace není problém, chromatická aberace se vyskytuje jen mírně v JPEGu (trochu více v RAWu). Kresba objektivu jako taková je dobrá a nemám zde výhrad. I když občas mohou být problémem odlesky, většina snímků je nemá. Chválím také solidní automatiku, potřebovat budete snad jen občasnou jemnou korekci expozice do plusu. V neposlední řadě se vám mohou líbit i umělecké filtry. I když je osobně u fotoaparátů nevyhledávám, musím se přiznat, že některé mi přirostly k srdci a u Olympusů mě i baví některé z nich používat.

Olympus se s novým profi kompaktem Stylus XZ-2 opravdu pochlapil. Vzal osvědčený základ modelu XZ-1 a napravil to, co jej trápilo. Nový model tak opravdu nemá k dokonalosti daleko, nedostatků je skutečně málo a nejsou moc významné. I proto mu bez většího váhání s radostí uděluji ocenění TREFA.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Fotografy, kteří si velmi rádi hrají s expozicí, zejména těmi dlouhými (bulb režim, ND filtr)
2) Kreativní využití fotoaparátu s externími blesky
3) Focení makra a telemakra
4) Pro ty, kteří chtějí nechtějí nic nastavovat, a přesto chtějí nadprůměrné snímky
 
 

Plusy


+ Vynikající kvalita obrazu (se sníženým odšumováním)
+ Výborná světelnost objektivu
+ Téměř nekonečné možností nastavení 
(expozice, bezdrátové blesky, chování přístroje)
+ Možnost připojení elektronického hledáčku
+ Polohovatelný dotykový LCD displej
+ Slušná rychlost, dobrá ergonomie ovládání (menu)
 
 

Minusy


- Vyšší šum od ISO 1600 výše (s ohledem na 1/1,7" senzor)
- Nižší úspěšnost ostření
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Olympus Stylus XZ-2 děkujeme Olympusu.
Fotoaparát Olympus Stylus XZ-2 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 11 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Olympus Stylus XZ-2?
V anketě šlo hlasovat od 28.5.2013 do 26.5.2014. Počet hlasujících: 21
Výborný86 %
Průměrný14 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.