Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus Stylus XZ-2: jednoduše skvělý

28.5.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další z profi kompaktů, které jsme ještě neotestovali. Jde o Olympus Stylus XZ-2 s 12MPx CMOS BSI snímačem a jedním z nejsvětelnějších objektivů své kategorie. Bude nejlepším fotoaparátem své kategorie?

Videosekvence


Fotoaparát zvládne natáčet Full HD videosekvence s rozlišením 1920×1080 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Ve výběru je pak ještě HD video, naopak zpomalené videosekvence tu nenajdete.





Obrazová kvalita videa je slušná, i když by rozmývání mohlo být i trochu slabší. Stabilizace funguje dobře, solidní je i autofokus, který by ale mohl být lehce svižnější. Jeho přesnost je ale dobrá a nedočkáte se nějakého zběsilého přeostřování sem a tam. Clonění je lehce skokové. Zvuk je stereo a při velmi tichých záběrech uslyšíte zvuky přístroje. Při normální hlučnosti si toho zpravidla ani moc nevšimnete. Videosekvence tedy hodnotím jako kvalitou slušné pro běžné "domácí" natáčení. Na manuální ovládání expozice u videa zapomeňte.
  • 1920×1080 / 30 fps - cca 2450 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1350 kB/s

Kvalitu videosekvencích můžete posoudit na dvou ukázkách. Jedna je venkovní (55 sekund, 130 MB), druhá je pak interiérová (57 sekund, 135 MB).


Stabilizace


Fotoaparát je vybaven mechanickou stabilizací obrazu, tedy technikou posouvání CMOS snímače. V menu lze vybrat stabilizování ve všech směrech nebo jen vertikálním či horizontálním. Samozřejmě je možné stabilizaci i úplně vypnout. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy a přepočtenou ohniskovou vzdáleností 112 mm. Testovaný účinek byl tedy zhruba 3,7 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stabilizací v jednom směru (horizontální/vertikální)



se stativem



Jak vidíte, účinek stabilizace není špatný, lehce přes 3 EV se dá očekávat, na více než 3,5 EV bych se už ale obecně nespoléhal. Na takové věci je tu stativ. Výsledky stabilizace v jednom směru (vhodné např. pro panning) jsou v daném směru dostatečné.


Fotografování portrétů, blesk


Pokud chcete fotit portréty kompaktem, o moc lepší kompakty na tuto disciplínu už nenajdete. Předně je tu velmi dobrá a rychlá detekce tváří. Dále tu najdete velmi světelný objektiv, který vám dovolí fotit portréty i ve stísněnějších prostorách s nedostatkem světla stejně jako detailnější portréty s rozmazaným pozadím. Můžete počítat s rozmazáním někde na úrovni 4/3" fotoaparátů se setovým objektivem, na maximálním zoomu i s trochu lepšími výsledky.




expoziční čas 1/1600 s, clona F2,5, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení



To ostatně vidíte i zde. Rozmazání je na kompakt velmi slušné, byť bokeh není zrovna jemný. Míra detailů je také na kompakt solidní, o čemž se můžete přesvědčit i v RAWu.


blesk -3 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 100)
 

blesk +3 EV (1/60 s, ISO 100)
 

blesk -3 EV (1/60 s, AUTO ISO 200)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 200)

blesk +3 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

Pokud rádi používáte blesk, nenajdete na trhu lepší kompakt než Olympus Stylus XZ-2. Blesk je manuálně výklopný, nabízí všechny důležité režimy od automatiky, vypnutí, zapnutí, přes redukci efektu červených očí, slow synchro na první nebo druhou lamelu závěrky, dokonce lze nastavit sílu blesku manuálně, a to až na 1/128 plného záblesku. Korekce expozice blesku má velmi bohatý rozsah od -3 EV do +3 EV.

Dále zde máte sáňky na blesk a především velmi netradiční možnost odpalování i bezdrátových blesků. Podporuje tři skupiny a pomocí dálkového odpalování časy do 1/180 sekundy. Využít tak lze např. blesky FL-14R, FL-36R, FL-50R, FL-300R a FL-600R.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.