Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ1000: legenda je zpátky

11.12.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Panasonic měl se svou řadou ultrazoomů Lumix FZ vždy velké úspěchy. Několik let mu už ale chyběl model s velkým snímačem. Nyní jsme se dočkali v podobě modelu FZ1000 s 1" senzorem, F2,8-4,0 objektivem a 4K videosekvencemi.
Panasonic Lumix FZ1000 patří do nově vznikající skupiny profi ultrazoomů s velkým senzorem. Sem patří např. i nedávno testovaný Sony Cyber-shot RX10, který jsme nedávno testovali a se kterým FZ1000 trochu srovnáme. Lumix FZ1000 má na ultrazoom docela velké tělo, dosti slušnou ergonomii ovládání, velmi pěkný hledáček, polohovatelný displej, spoustu konfigurovatelných tlačítek a především je proti RX10 mnohem rychlejší. Rychle startuje, rychle se vypíná a většina nastavení je i snáze dostupná. Tradiční bolístkou Panasonicu je akorát velmi rychlý úsporný režim objektivu, který zajíždí už po 15 sekundách prohlížení snímku a občas tak rozhodí nastavení objektivu, když kontrolujete "testovací snímek".

Co mě moc nepotěšilo, je ovládání zoomu. Pro statické snímky je v pořádku (i když páčka zoomu by mohla zabírat už trochu dříve), ale pro video není její nastavení příliš povedené. FZ1000 ve videu zoomuje na můj vkus docela rychle, začátek i konec zoomování není hladký, ale spíše náhlý, což ve videu působí trochu amatérsky (chtělo by to trochu jemnější "dojezd"). Po puštění páčky se navíc ještě chvíli zoomuje, a tak chvilku trvá, než si člověk zvykne, aby "nepřezoomoval" moc daleko. Stabilizace je velmi účinná a hodně dobré výsledky předvádí i ve 4K videu. Obecně kvalita videa je obrazově velmi dobrá, najdete tu nejen 1080p50 Full HD video, ale proti konkurenci také 4K video při 25p a dokonce zpomalené 100fps video ve Full HD rozlišení! To je také naprosto ojedinělé.


Panasonic Lumix FZ1000 ocenění TREFA
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix FZ1000
za 4K video, dobrou kvalitu obrazu a intuitivní ovládání. Logo ocenění je ke stažení zde


Objektiv Leica nabídne velmi univerzální 16× optický zoom, což je v podstatě dvakrát tolik jako konkurenční Sony. Na druhou stranu má trochu slabší světelnost, která je ale i tak opravdu hodně dobrá. Snadno můžete mazat pozadí, kvalita bokehu docela závisí na ohniskových vzdálenostech (někdy je příjemný, někdy zase docela hrubý). Makro je spíše slabší, ale s makropředsádkami dokážete proměnit v solidní makro fotoaparát. Nepříjemným překvapením je absence ND filtru a clonění pouze do F8 (u videa do F11).

Objektiv rovněž hodně trpí na odlesky, občas se vyskytne chromatická aberace. Jinak je ale opticky slušný a zdárně sekunduje výbornému senzoru. Mnoho neduhů je odstraněno i softwarově (např. obrovské zkreslení na nejširší ohniskové vzdálenosti nemáte šanci zjistit, protože i RAWy jsou mnohými RAW konvertory krásně zkorigovány).

Senzor nabídne 20MPx rozlišení a na svou velikost překvapivě nízkou míru šumu a solidní dynamický rozsah. Z RAWu dokážete vytáhnout opravdu mnohé. Pokud fotíte do JPEGu, doporučuji stáhnout odšumování, což sice zvýší jasový šum, ale zachová podstatně více detailů. I na výchozí nastavení je odšumování trochu silnější, než by muselo být, takže to opravdu kapánek stáhněte dolů. Vyvažování bílé pracuje dobře, podání barev se v nepříznivém počasí posledních dní posuzuje o něco hůře, což platí i o zelené, která většinou u fotoaparátů Panasonic táhne poněkud do hněda. U FZ1000 se mi zdá, že je to o něco lepší.

Lumix FZ1000 nabídne rozsáhlé možnosti nastavení expozice (s výjimkou clony s docela omezeným rozsahem), můžete využít mechanickou nebo elektronickou závěrku. Podporovány jsou dokonce bezdrátové blesky. Samozřejmě nechybí ani Wi-Fi, která funguje velmi dobře zejména co se týče dálkového ovládání pomocí smartphonu.

Fotoaparát Panasonic Lumix FZ1000 jednoznačně patří k nejlepším fotoaparátům a ultrazoomům na trhu. Nabídne vysokou univerzálnost, zejména v RAWu solidní rezervy pro dosažení velmi vysoké kvality obrazu. Nezvyklá je i podpora 4K videosekvencí, kterou dneska ještě skoro nikdo nemá. FZ1000 si tedy právem zaslouží hodnocení TREFA. Zda je pro vás lepší FZ1000 nebo RX10 od Sony, to si ale už musíte zodpovědět sami. Oba mají svým zákazníkům co říci a oba jsou vynikající.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení 4K videa, Full HD videa
2. Natáčení zpomaleného Full HD videa
3. Univerzální rodinné focení, vysoce kvalitní fotografie i za slabšího světla (na svou třídu)
4. Snímky s trochu máznutým pozadím
5. Focení rychleji se pohybujících objektů díky velkému zoomu a rychlým reakcím
6. Ovládání fotoaparátu pomocí smartphonu přes Wi-Fi


Plusy


+ Vysoce kvalitní 4K i Full HD video
+ Zpomalené Full HD video
+ Solidní kvalita obrazu
(zejména po snížení odšumování)
+ Univerzální objektiv
+ Podpora bezdrátových blesků
+ Plně výklopný displej, skvělý elektronický hledáček
+ Intuitivní ovládání, rychlé reakce
+ Velmi dobrá optická a dynamická stabilizace
+ Mechanická i elektronická závěrka
+ Podpora Wi-Fi


Minusy


- Výrazné odlesky v protisvětle
- Protivně rychlý úsporný režim objektivu
- Absence ND filtru, menší rozsah irisové clony
- Výraznější vinětace na nejširší ohniskové vzdálenosti
- Průměrné makro
- Nedotažené ovládání zoomu u videa (rychlé s náhlým ukončením, riziko "přezoomování")
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix FZ1000 děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 23 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte ultrazoom Panasonic Lumix FZ1000?
V anketě šlo hlasovat od 11.12.2014 do 11.12.2015. Počet hlasujících: 25
Výborný76 %
Průměrný24 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.