Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ1000: legenda je zpátky

11.12.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Panasonic měl se svou řadou ultrazoomů Lumix FZ vždy velké úspěchy. Několik let mu už ale chyběl model s velkým snímačem. Nyní jsme se dočkali v podobě modelu FZ1000 s 1" senzorem, F2,8-4,0 objektivem a 4K videosekvencemi.

Stabilizace


Stabilizace se zapíná na boku objektivu. Režim si však už vybíráte v menu, kde je k dispozici stabilizování ve všech dostupných směrech a ve vertikálním směru pro panning. Test proběhl s expozičním časem 1/10 sekundy a 97mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností. Testovaný účinek byl tedy 3,3 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stabilizací v jednom směru



se stativem



Optická stabilizace funguje velmi pěkně, těch 3,3 EV zvládala vcelku stabilně a pravidelně. Jen málokdy se mi povedl neostrý snímek. Při 1/8 sekundy už tomu bylo naopak, takřka všechny byly velmi lehce máznuté (ale použitelné) a jen minimum skutečně ostrých. Stabilizace pro panning funguje tak všelijak, v podstatě jen osciluje mezi výsledky jako bez a se stabilizací. Občas je to hodně neostré, občas plně ostré.


Fotografování portrétů


Lumix FZ1000 je vybaven velmi slušnou detekcí tváří, která je rychlá a dostatečně úspěšná i pro náročnější úhly snímání. S relativně velkým senzorem a dobrou světelností můžete na poměry ultrazoomů čekat i docela pěkně rozmazané pozadí.


Panasonic Lumix FZ1000 portrét

expoziční čas 1/80 s, clona F3,9, citlivost ISO 125, ohnisko 107 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Velký rozsah ohniskových vzdáleností dovoluje fotit širokou škálu různých portrétů. Jak vidíte, pozadí je možné docela pěkně rozmazat, ostrost tváře je velmi dobrá. K dispozici máte i snímek ve formátu RAW. Tam se můžete podívat na skutečné detaily a také na solidní dynamický rozsah ve stínech, které lze hodně prosvětlit bez výrazného nárůstu šumu.


blesk -3 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk +3 EV (1/60 s, ISO 125)



blesk -3 EV (1/60 s, AUTO ISO 800)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 800)

blesk +3 EV (1/60 s, AUTO ISO 500)

Fotoaparát je vybaven interním bleskem, jehož síla je dostatečná. Dá se korigovat v rozmezí -3 EV až +3 EV. Je zajímavé, že při automatické citlivosti a maximální síle snížil ISO proti fotografiím, kde byla síla blesku nastavena slaběji (obvykle si fotoaparáty pomáhají naopak navýšením ISO citlivosti). Najdete tu klasické režimy jako vypnutí, zapnutí (vynucený záblesk), slow synchro na první nebo druhou lamelu, toto vše lze kombinovat s redukcí efektu červených očí. Měření expozice blesku může probíhat TTL technologií, podporováno je ale i manuální nastavení síly záblesku. V takém případě máte k dispozici 1/1 až 1/128 síly. Dokonce můžete používat bezdrátové blesky ve čtyřech skupinách (interní + 3 externí) na 4 kanálech.


Výdrž baterie


Lumix FZ1000 používá Li-Ion akumulátor DMW-BLC12E s napětím 7,2 V a kapacitou 1200 mAh. Výrobce uvádí, že vydrží na pořízení 360 snímků. V testu jsem se ale dostal na mnohem vyšší čísla. S mírným využitím blesku jsem se dostal na 480 fotografií a 20 minut videa, což jsou velmi pěkná čísla.


Displej


Zobrazení displeje není v ničem překvapivé, drží se standardů značky Panasonic. Většinu ikonek tak najdete v horní části, kde jsou informace o rozlišení, ostření, stavu baterie, blesku a dalších detailech. Různorodá velikost ikonek ale působí trošku zmateně. Pravý snímek ukazuje menu výběru ISO citlivosti.


Tady vidíte ostřící režimy, v prvním případě polohování ostřícího bodu, ve druhém pak manuální ostření. Díky animaci rovněž vidíte, kterým směrem přeostřujete.


Tlačítko Fn3 spouští quick menu. V něm se dá pohybovat jak šipkami, tak rollerem na zadní části přístroje. Ten pohybuje nabídkou horizontálně. Takže pokud chcete např. nastavit blesk, rollerem najedete na menu pro nastavení blesku, pak šipkou dolů vejdete do podmenu blesku a zde už opět můžete využít roller nebo šipky. Tlačítkem DISP si můžete zrušit zobrazování live view a nahradit je stavovým displejem tak, jak to vidíte na pravém snímku.


Dále tu vidíte menu nabídky výběr efektů a scénických režimů.


Hlavní menu se dělí na několik záložek podle toho, ve kterém režimu se nacházíte. Většinou tu najdete podmenu pro fotografická nastavení, pak jsou zde videosekvence, uživatelská nastavení chování fotoaparátu, technická nastavení a úprava režimu prohlížení.


Manuální režim videosekvencí přidává černé proužky u formátu 16:9. Podle zvoleného režimu můžete upravovat expoziční nastavení. To aktuálně nastavované je zobrazeno žlutě. Pravý snímek ukazuje celoplošné zobrazení vyfoceného snímku. Po pouhých 15 sekundách v tomto režimu se objektiv zasune do těla přístroje.


Náhled snímku si ale můžete i zmenšit a doplnit jej o expoziční informace nebo barevné histogramy.




Wi-Fi


Lumix FZ1000 je vybaven i dnes velmi populárním Wi-Fi připojením. Jako první jsem vyzkoušel vzdálené snímání ze smartphonu. Toto lze snadno provést přes aplikaci od Panasonicu sejmutím QR kódu. Konfigurace byla okamžitá a zde musím Panasonic pochválit. Odezvy jsou pochopitelně pomalé, ale pokud srovnám jiné fotoaparáty s Wi-Fi, které jsem dosud testoval, řekl bych, že jde o jeden z nejlepších fotoaparátů. Nereaguje tedy okamžitě, ale dostatečně na to, aby se s tím dalo pracovat.


Možnosti nastavení ze smartphonu jsou bohaté a plně tak nahradí dálkové ovládání. Bohužel v ostatních případech se mi už fotoaparát se smartphonem propojit nepodařilo (např. pro odeslání snímků při záznamu).


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.