Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ300: opět na špici

9.11.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nástupce Lumixu FZ200 na sebe nechal čekat tři roky. Stále je to ale vynikající fotoaparát, a proto se dnes podíváme, o kolik je jeho nástupce FZ300 lepší. Přináší např. vodě odolnost, 4K videosekvence a zůstala konstantní F2,8 světelnost.
Dnešním testem prošel ultrazoom Panasonic Lumix FZ300, který využil základ z modelu FZ200 a posunul jej zase o kousek dál. Dobré je tedy ovládání, fotoaparát je neskutečně rychlý na poměry kompaktů a ultrazoomů, odezvy jsou krátké a za takto velký RAW buffer by se nemusela stydět ani zrcadlovka střední třídy. Elektronický hledáček má obrovské zvětšení a velikostí zadupe do země v podstatě všechny APS-C zrcadlovky. Vzhledem k použití malinkého 1/2,3" senzoru mě překvapilo, že obraz byl dost dobře použitelný i za velmi špatného světla, a to i pro manuální ostření. Pochopitelně obraz v hledáčku za takových podmínek šumí více než dost, ale stále se to dá použít.

Najdete tu polohovatelný dotykový displej, sáňky na externí blesk a jsou podporované i ty bezdrátové, k dispozici je také zdířka pro externí mikrofon. Grip je dostatečný, zpracování velmi dobré. Jediná výtka v ergonomii tak tradičně padne na přehnaně agresivní úsporný režim objektivu, který se zatahuje po pouhých 15 sekundách prohlížení a nedá se to ovlivnit. Pokud podrobněji zkoumáte snímek a objektiv začne zajíždět, fotoaparát se stihne připravit k další akci až za několik sekund (9 sekund, pokud jste fotili na max. zoomu). Zajímavostí je i vodě odolná konstrukce, což je jedna z novinek tohoto modelu. Musíte počítat s tím, že fotoaparát je navzdory podobným vnitřnostem a objektivu jako u FZ200 o něco větší i těžší.

Ostření je velmi rychlé, dobrá je také automatika výběru AF bodů. Makro je dostatečné, na tuto kategorii přístrojů spíše průměrné. Pokud jde o přesnost, na rozdíl od běžných kompaktů je případné "netrefení se" většinou malé, takže to na první pohled nepoznáte. Možnosti nastavení expozice jsou takřka nekonečné, fotoaparát začíná dokonce na 1/16000 sekundy, což má jen málokterý fotoaparát. Světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu hodně potěší a zvládnete díky tomu i trochu mazat pozadí, zázraky však nečekejte. Zejména s větším zoomem ale budete mít proti konkurenci i 2 EV náskok, a to se počítá i v oblasti šumu. Jen škoda, že tu není i integrovaný ND filtr. FZ300 podporuje i intervalové snímání a fázovou animaci.


Panasonic Lumix FZ300 hodnocení TREFA
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix FZ300
za excelentní kombinaci výbavy i relativně kvalitních fotografií a videa. Logo ocenění je ke stažení zde


Nový model také dostal podporu 4K videosekvencí. Ty jsou dost kvalitní, autofokus i stabilizace fungují dobře. Zajímavě funguje i funkce narovnání horizontu. Kdo chce, může si užít i zpomalených videosekvencí maximálně v HD rozlišení při 100p. Optická stabilizace mi u snímků nepřišla být nějak nadprůměrná, účinek jsem naměřil někde kolem 2,5 EV. Výdrž na baterii patří k přijatelnému průměru. Bezdrátová Wi-Fi umožňuje dálkové ovládání přístroje nebo např. přidání GPS souřadnic pomocí mobilního telefonu.

Dostáváme se ke kvalitě snímků. Nelze očekávat, že 1/2,3" snímač s 12 megapixely bude nějakým zázrakem, ale přesto lze kvalitu hodnotit rozhodně kladně. Je vidět, že rozlišení je mnohem nižší než např. u 1" ultrazoomů, tady je rozdíl proti detailům z FZ1000 patrný. Na svou velikost je ale šum poměrně nízký, docela dobrý je i dynamický rozsah, díky čemuž si lze s RAWy přeci jen docela dobře hrát. Výchozí odšumování je hodně agresivní, takže rozhodně doporučuji jej stáhnout na minimum. V protisvětle čekejte občas odlesky nebo závoje, nicméně v tomto patří objektiv spíše k těm lepším. Hardwarové HDR srovnává jasy, často je ale výsledkem hodně zašedlá fotka bez jasů. Snímky tedy vyžadují trochu práce v editoru, nicméně hlavní je to, že tam máte kresbu a máte z čeho čerpat.

Samotný objektiv je slušný, dost mu k tomu ale dopomáhají softwarové korekce, což se týká především zkreslení. Tam jsou softwarové korekce opravdu výrazné. Celkově ale není velký problém ani s vinětací, ani s chromatickou aberací a kresba je u většiny ohniskových vzdáleností slušná až do rohů. Pochopitelně jsou zde i slabší místa (např. kolem 300-400mm ohniskové vzdálenosti), celkově je ale objektiv vysoce nadprůměrný.

Jak sami vidíte, Lumix FZ300 je opravdu velmi povedený ultrazoom. Nicméně má dvě nemalé chyby a obě tyto chyby nesou jméno Panasonic (platí pro listopad 2015). Prvním problémem je Lumix FZ200 za 10 tisíc, který je tedy velmi výrazně levnější a ne až o tolik horší (chybí mu DFD ostření, odolnost vůči vodě a 4K video, jinak je to takřka totéž). Druhý problém nese jméno Lumix FZ1000, který je zase podstatně lepší např. díky velkému 1" senzoru a ne zas o tolik dražší (19 tisíc). Navíc 12MPx výřez z 20MPx snímku z FZ1000 vás dostane na podobný úhel záběru jako u FZ300 (přes 500mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost), takže ani menší zoom dražšího modelu není tak velký problém.

Lumix FZ300 se tedy zatím příliš nevyplatí, protože oba jeho sourozenci jsou o něco výhodnější. To však nic nemění na tom, že Lumix FZ300 je opravdu vynikající přístroj a až jeho cena o trochu sleze, bude to stejně tak vynikající koupě jako je dnes FZ200. Nebylo lehké rozhodnout, zda fotoaparátu dát nebo nedát ocenění TREFA. Technologicky na to rozhodně má, kazí to ale nynější poměr ceny a výkonu. Nakonec jsem se rozhodl fotoaparátu toto ocenění udělit, protože technicky je opravdu špičkový, přesto bych ale doporučil počkat na první výraznější slevu.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Běžné rodinné focení, univerzální přístroj pro většinu příležitostí
2. Natáčení 4K a Full HD videa
3. Focení ve špatném počasí
4. Zpomalené video (slow motion), intervalové snímání


Plusy


+ Světelný F2,8 objektiv, navíc poměrně kvalitní
+ Solidní kvalita obrazu s ohledem na 1/2,3" senzor
+ Vysoká svižnost fotoaparátu, obrovský RAW buffer
+ Excelentní elektronický hledáček
+ Velmi kvalitní Full HD video, solidní 4K videosekvence

+ Výklopný dotykový displej
+ Vodě odolná konstrukce
+ Bohatá výbava (port pro externí mikrofon, podpora bezdrátových blesků)
+ Zpomalené HD video
+ Slušné telemakro
+ Wi-Fi


Minusy


- Vysoká cena (listopad 2015)
- Agresivní úsporný režim objektivu
- Hodil by se integrovaný ND filtr
- Problémy s protisvětlem

 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix FZ300 děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 16 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.