Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ48 a FZ150: legenda pokračuje

31.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes tu máme opět dvojitý test, kdy se podíváme na nové ultrazoomy Panasonic Lumix FZ48 a FZ150. Proti svým předchůdcům bylo u obou modelů sníženo rozlišení na 12 megapixelů. Slabší model dostal Full HD video, ale přišel o RAW. Budou stále nejlepší?
Nové Panasonic Lumix FZ48 a FZ150 znovu ukázaly, že patří k tomu nejlepšímu ve své třídě. Přináší dobrou ergonomii ovládání, velmi slušnou rychlost a obrovské možnosti nastavení. Bohužel zůstalo velmi nepříjemné zajíždění objektivu při prohlížení vyfocených fotografií. Při dalším focení tak musíte pořád čekat, než objektiv zase vyjede a zazoomuje se. Navíc nelze tento čas nijak nastavit. Toto je opravdu jediný ergonomický prohřešek přístroje a upřímně řečeno, někdy mě opravdu hodně vytáčel. Oba přístroje mají velký LCD displej s vyšším rozlišením, u FZ150 je navíc plně výklopný. U FZ150 najdete i sáňky na blesk. Elektronický hledáček je ale malý a jen velmi těžko použitelný.

Ostření je zejména se zapnutou funkcí Q-AF velmi rychlé, potěší velmi dobré makro i telemakro. Pochválit musím i Full HD video u obou fotoaparátů, u FZ150 dokonce s progresivním záznamem. Ostření je rychlé, stabilizace účinná, obraz detailní a máte možnost promlouvat i do expozice, to znamená ISO citlivosti, clony i expozičního času. Další pochvalu si zaslouží výborná výdrž na baterii.




Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix FZ150 za nadprůměrně kvalitní snímky, Full HD video a výbornou ergonomii. Logo ocenění je ke stažení zde.


Jistě vás zajímá, jak je na tom fotoaparát s kvalitou snímků. Mohu říci, že oba přístroje jsou na tom velmi dobře. Oproti starším modelům, kde byla CCD verze FZ45 znatelně lepší než MOS varianta FZ100, zde je tomu naopak. FZ48 má přijatelné množství šumu a do ISO 400 zvládá hodně kvalitní snímky, FZ150 je na tom ale minimálně ještě o jednu citlivost lépe a nějakých nepříjemných barevných fleků se nemusíte bát ani na ISO 1600. Nepochopitelným krokem je však absence RAWu u modelu FZ48 (u předchozí FZ45 RAW byl). Díky tomu má i nadále smysl uvažovat o koupi staršího modelu FZ45. Pokud vás ale RAW nezajímá, nabídne FZ48 zhruba podobné výsledky (občas má nižší šum, u některých snímků mi naopak přišlo, že šum je u FZ48 výrazně "digitálnější").

Objektiv je jednoznačně to nejlepší, co dnes existuje v kategorii ultrazoomů. Nabízí dostatečný rozsah, který není rekordní, ale rozhodně dostatečný a pozitivem je ve své třídě hodně dobrá světelnost. Zkreslení je mírné, vinětace také a jediným problémem je tak občasná chromatická aberace. Nicméně ani ta nebývá nějak přehnaná. Sekvenční snímání je velmi rychlé, což platí zejména o modelu FZ150 s MOS čipem. FZ48 má sekvenční snímání mnohem pomalejší, nicméně na to, že jde o CCD čip, nejsou výsledky vůbec špatné. Potěšil mě i velký RAW buffer u FZ150.

Na rozdíl od FZ45/FZ100 vám dnes doporučím nikoli CCD verzi, ale rovnou obě zároveň. Ve třídě ultrazoomů okolo 10 tisíc korun je FZ150 rozhodně tím nejlepším, co se dá dnes sehnat. I proto mu bez váhání dávám ocenění TREFA. FZ48 je o něco horší, chyběl mi zejména RAW, ale za 7500 Kč s DPH také jen těžko seženete něco lepšího. Toto se Panasonicu opravdu povedlo.
 
 

Plusy

 
+ Skvělá ergonomie a rychlost ovládání
+ Nízký šum na svou kategorii (zejména u FZ150)
+ Výrazně nadprůměrný objektiv
+ Výborné Full HD video (dokonce 1080p50 u FZ150)
+ Výborné makro a telemakro
+ Slušný LCD displej (u FZ150 dokonce polohovatelný)
+ Rychlé sekvenční snímání a velký RAW buffer (FZ150)
 
 

Minusy

 
- Neuvěřitelně otravný úsporný režim objektivu
- Chybějící RAW u FZ48
 

Za zapůjčení fotoaparátů Panasonic Lumix FZ48 a FZ150 děkujeme Panasonicu.
Panasonic Lumix FZ48 a FZ150 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 7.500 Kč s DPH (FZ48), cca 10.000 Kč s DPH (FZ150)
 
 



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.