Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ72: nejširší i nejdelší

30.10.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na zoubek rekordnímu ultrazoomu Panasonic Lumix FZ72. Zatímco Panasonic se teď dlouhá léta držel se zoomem při zemi, nyní otočil a představil fotoaparát s 60× optickým zoomem! Jak ale bude fotit?
Panasonic Lumix FZ72 je nástupcem oblíbené řady ultrazoomů FZ, konkrétně modelu Lumix FZ62. Tentokrát přinesl rekordní 60× optický zoom a snímač s 16MPx rozlišením. Fotoaparát potěšil příjemnou rychlostí a ergonomií ovládání, méně už tak kvalitou zpracování. Nabízí velmi rozsáhlé možnosti nastavení, byť např. expoziční časy už nemají tak bohatý rozsah jako některé starší modely. Oceňuji, že se do výbavy vrátila podpora snímání do RAWu. Elektronický hledáček je malý a má nízké rozlišení, takže jeho využitelnost je docela omezená. Každopádně lepší takový hledáček než žádný. Naproti tomu LCD displeji nelze nic vytýkat.

Výtku mám už tradičně k úspornému režimu objektivu. Stačí si trochu déle (zhruba 13 sekund) prohlížet snímek a objektiv zajede do těla fotoaparátu. Pokud chcete zrovna začít fotit, musíte počkat, než fotoaparát znovu vysune objektiv, což u většího zoomu může znamenat dokonce téměř 10sekundové čekání na přípravu fotoaparátu.

Objektiv potěší svým extrémním rozsahem, který začíná na rekordně širokoúhlých 20 mm a končí na 1200 mm. Stinnou stránkou je, jak už jistě tušíte, optická kvalita (a 60× zoom je tak vlastně největším pozitivem i největším negativem). Doby, kdy se Panasonic držel zkrátka s 24× optickým zoomem pomalu končí (zůstává jen u FZ200) a bohužel kvality svých předchůdců ani zdaleka nedosahuje. Na kratších ohniskových vzdálenostech na vás čeká chromatická aberace, na delších naopak hodně nevýrazná kresba bez ostrosti a kontrastu. Optická stabilizace je sice výborná u videa, ale účinek u statických fotografií je jen průměrný. Slušné je makro. I když jsou hraniční světelnosti na tak velký zoom docela dobré, průběh světelnosti je na tom podstatně hůře a patří k těm méně světelných ultrazoomům. Prozradím vám ale jedno tajemství, RAWy pořízené s 20mm ohniskovou vzdáleností skýtají velký potenciál pro prostorově velmi zajímavé fotografie.


Panasonic Lumix FZ72 závěr


Pochválit lze výbavu jako jsou sáňky na blesk nebo již zmíněný RAW. Dobrá je i výdrž na baterie. Slabší je ale kvalita obrazu co se týče čipu. Není to vyloženě průšvih, na širších ohniskových vzdálenostech, kde objektiv kreslí docela pěkně, vidíte, že tato dvojka zvládá vykreslit přijatelné detaily. I tak ale musíte počítat s viditelným jasovým šumem už od nízkých citlivostí. Od středních citlivostí pak vznikají barevné fleky ve stínech. Každopádně odšumování můžete ovlivnit, což sice zvýší už tak vysoký jasový šum, ale zachová aspoň trochu detailů. Pokud vás zaujaly vysoké rychlosti sekvenčního snímání, brzděte, neboť platí jen pro prvních 3-5 snímků a pak se rychlost propadá. Režim panoramat mě moc nenadchnul, lépe pracuje HDR, pokud nepotřebujete moc detailů (hodně patlá).

Ve výsledku je nový Lumix FZ72 spíše zklamáním. Spousta funkcí, dobré ovládání a přiměřená rychlost (s výjimkou pomalejšího náběhu) jsou rozhodně plusem, bohužel to tentokrát v Panasonicu nezvládli v oblasti kvality obrazu. Proto bych spíše doporučil mnohem levnější FZ62, která sice nemá RAW, ale zase má osvědčený kvalitní objektiv s normálním 24× zoomem nebo naopak dražší FZ200, která potěší kvalitou obrazu po stránce čipu a špatné to není ani po stránce objektivu, nemluvě o jeho konstantní světelnosti F2,8.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Slušné Full HD videosekvence
2) Makro
 
 

Plusy


+ Slušné ovládání
+ Dobré Full HD videosekvence
+ Podpora RAWu

+ Solidní makro
+ Sáňky na blesk
+ 20mm ohnisko
+ Dobrá výdrž na baterie
+ Možnost úpravy odšumování
 
 

Minusy


- Podprůměrná optika (daň za velký zoom, nevýrazná kresba, chromatická aberace)
- Zbytečně vysoké rozlišení (vyšší šum)
- Velmi malý buffer
- Slabý režim panoramat
- Otravný úsporný režim objektivu
 

Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix FZ72 děkujeme Panasonicu.
Fotoaparát Panasonic Lumix FZ72 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 10 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Panasonic Lumix FZ72?
V anketě šlo hlasovat od 30.10.2013 do 27.10.2014. Počet hlasujících: 14
Výborný0 %
Průměrný36 %
Špatný64 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.