Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S.

2.2.2015, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního testu jsme vzali setový objektiv Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. Ten nabídne extrémně malé rozměry i hmotnost a potěší i velmi širokoúhlým 24mm záběrem.
Setový objektiv Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S. je opravdu velmi příjemným překvapením. Na setový objektiv toho zvládne opravdu mnoho. Je extrémně kompaktní, má velikost nejmenších pevných pancake objektivů pro Micro Four Thirds systém a to se přitom může chlubit 2,7× optickým zoomem. Váží jen 70 gramů, má skládací konstrukci, která se ale obešla bez pojistek, a tak je odjištění a zajištění velmi pohodlné a rychlé. Zpracování je nadprůměrné, chod zoomovacího kroužku i přes vyšší tuhost naprosto plynulé i pro to nejpomalejší zoomování u videa. Co ale bude chybět, je ostřící kroužek. Manuální ostření je k dispozici jedině přes menu fotoaparátu.


Panasonic Lumix G Vario 12-32mm hodnocení TREFA
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S.
za extrémně kompaktní rozměry a solidní optickou kvalitu. Logo ocenění je ke stažení zde


Z dalších problémů objektivu mohu zmínit podprůměrné makro i na třídu setových objektivů a světelné závoje v protisvětle (odlesky v ploše obrazu jsou spíše výjimečné). V protisvětle to chce trochu více opatrnosti. Jinak ale lze chválit. Autofokus je opravdu nadprůměrně rychlý, potěší i širokoúhlá 24mm ohnisková vzdálenost. Výborná je optická kvalita, prakticky v celém ohniskovém kreslí ostře většinou až do rohů a pokud jsou rohy neostré, tak jen velmi mírně (byť na trochu větší ploše). Chromatickou aberaci objektiv v podstatě nezná (pouze na jednom snímku byla výraznější), vinětaci najdete jen na nejširší ohniskové vzdálenosti při plně otevřené cloně.

Světelnost je standardní, ale kvůli kratšímu a širšímu ohniskovému rozsahu je proti konkurenčním setovým objektivům v průměru o něco horší. Vzhledem k miniaturním rozměrům bych to objektivu odpustil. Nemá ale smysl kupovat tento objektiv samostatně, jeho cena je (leden/únor 2015) velmi vysoká, 9 tisíc opravdu není málo. Dá se ale extrémně výhodně sehnat v setu s fotoaparáty Lumix GM1 nebo GM5, je totiž obvykle bez příplatku.

I když objektiv má nějaké mouchy, díky extrémně malým rozměrům, hmotnosti a především vysoce nadprůměrným optickým kvalitám si dnes odnáší naše ocenění TREFA. Takto výborný setový objektiv jen tak někdo nemá.


Objektiv je vhodný pro:


1. Výlety, kdy toho chcete tahat co nejméně těžkého
2. Běžné fotografie s vysokou optickou kvalitou bez požadavků na malou hloubku ostrosti
3. Širokoúhlé fotografie
4. Videosekvence i se zoomováním


Plusy


+ Extrémně malé rozměry
+ Nadprůměrné optické kvality
+ Velmi rychlé ostření
+ 24mm přepočtená ohnisková vzdálenost

+ V setech ke GM1/GM5 k dispozici zdarma
+ Velmi dobré zpracování


Minusy


- Světelné závoje v protisvětle

- Podprůměrné makro
- Vysoká cena samostatného objektivu
- Absence ostřícího kroužku

 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv Panasonic Lumix 12-32mm F3,5-5,6?
V anketě šlo hlasovat od 2.2.2015 do 2.2.2016. Počet hlasujících: 3
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.