Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH. OIS

15.8.2016, Milan Šurkala, recenze
Novinkou na poli zoomovacích objektivů pro Micro Four Thirds systém je nový 12-60mm F3,5-5,6 objektiv od Panasonicu. Ten nabídne jak širokoúhlou ohniskovou vzdálenost, tak i docela příjemný optický zoom.
Nový 12-60mm objektiv od Panasonicu je něčím, na co Micro Four Thirds systém hodně dlouho čekal a konečně to přišlo. Jde o univerzálnější základní objektiv, který nabídne slušnější zoom, širokoúhlý 24mm začátek (po přepočtu) a přitom toto vše dostanete při nadprůměrné optické kvalitě. Objektiv sice není bez chyb, ale je dobrý velmi vyváženými vlastnostmi. Má excelentní středovou ostrost, které se nevyrovná ani mnoho pevných objektivů, velmi dobrý je u většiny ohniskových vzdáleností i v rozích, zejména když se trochu přicloní. Je vidět, že Panasonic tyto objektivy umí, stejně jako to ukazuje jiný fantastický zoomovací objektiv 12-32 mm.


Panasonic Lumix 12-60mm galerie hodnocení Trefa
Ocenění TREFA získává objektiv Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH. OIS
za výbornou ostrost, univerzálnost a vyvážené vlastnosti. Logo ocenění je ke stažení zde


Chromatická aberace je poměrně nízká, vinětace a zkreslení jsou softwarově korigovány. Ostření je bleskurychlé, naprosto tiché, velmi dobré je i ovládání zoomovacího kroužku. Objektiv není tím pravým pro makro, ale zvětšení je i přesto dostatečné pro méně náročné použití. Trochu zklamáním může být bokeh, který mnohdy působí trochu nervózně a vytváří zvláštní auru.

Spolu s fotoaparátem Lumix GX80 můžete využít duální stabilizaci obrazu, tato kombinace ale podává trochu nevyrovnané výkony. To znamená, že občas udržíte časy, u kterých byste to nikdy ani nečekali a naopak někdy rozmažete i takové snímky, kde byste nečekali selhání (tohle jde ale spíše na vrub firmwaru fotoaparátu a nikoli objektivu). Z výraznějších problémů nicméně můžeme zmínit typický problém pro většinu objektivů Panasonic, a tím jsou odlesky v protisvětle. Radost naopak udělá odolnost vůči špatnému počasí.

V celkovém hodnocení tak nový 12-60mm objektiv Panasonicu hodně potěší. Jistě, má i stinné stránky, ale je to příjemný univerzál s velmi dobře vyrovnanými optickými vlastnostmi a nechcete-li si kupovat ultrazoomový objektiv typu 14-140mm, ale chcete přeci jen něco s větším zoomem, jste tu na správné adrese.


Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné univerzální focení
2. Natáčení videa
3. Krajinářskou fotografii


Plusy


+ Excelentní ostrost
+ Příjemný rozsah zoomu
+ Velmi rychlé tiché ostření

+ Téměř absentující optické vady (případně jsou dobře korigovány)
+ Odolnost vůči nepříznivým podmínkám


Minusy


- Odlesky v protisvětle

- Místy zvláštně nervózní bokeh
 
 
Za zapůjčení testovaného objektivu Panasonic děkujeme Panasonicu.


Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.