Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH2: Micro 4/3 v útoku

5.4.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nový Panasonic Lumix GH2 se 14-140mm objektivem. Tento fotoaparát přináší 16MPx rozlišení do Micro Four Thirds systému, bohaté možnosti natáčení Full HD videa, plně polohovatelný dotykový LCD displej a tím zajímavosti rozhodně nekončí.

Příslušenství


Fotoaparát je dodáván ve velké šedivé krabici.



Uvnitř najdete fotoaparát, popruh, objektiv s krytkami, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem, sluneční clonu, plnou verzi manuálu (hurá!!!), USB a AV kabel, CD-ROM a pouzdro na objektiv.




Výdrž baterie


Napájení zajišťuje Li-Ion akumulátor DMW-BLC-12E s vyšším napětím 7,2V a slušnou kapacitou 1200 mAh. Panasonic přesto hovoří o výdrži na zhruba 320 až 340 snímků (dle objektivu a využití hledáčku a displeje). V praxi jsem se při menší míře používání blesku pohyboval kolem 400 snímků (plus minus 10 fotografií), což není zas tak špatné číslo. Určitě by se mi líbila i vyšší hodnota, v rámci konkurence jde o hodnotu průměrnou.


Dodaný software


Fotoaparát je dodáván se softwarem PHOTOfunSTUDIO 6.0 BD Edition. Aplikace patří k těm trochu pomalejším.



Možnosti editace snímků jsou jen průměrné. Pro základní editaci to stačí, osobně bych ale preferoval nějaký profesionálnější program.



Naopak pro konverzi RAW snímků je k dispozici velmi pěkný program SilkyPix Developer Studio 3.1 SE. Možnosti úprav jsou skutečně bohaté a na program dodávaný k fotoaparátu toho umí dost.




Zobrazení displeje a menu


Hledáček i LCD displej mají v podstatě stejné zobrazení informací. Pro oboje tedy platí totéž, pomocí LCD displeje lze ale fotoaparát ovládat, takže zde najdete ještě některá tlačítka navíc.

Zobrazení je typické pro Micro Four Thirds fotoaparáty Panasonicu. Podle poměru stran budete mít po stranách černé pruhy, ikonky pak odpovídají rychlému menu. Vpravo vidíte menu pro výběr ISO citlivosti.


Při stisku tlačítka Q.MENU na fotoaparátu se můžete otočným voličem pohybovat mezi jednotlivými vlastnostmi (zde např. formát, do kterého se bude ukládat) a šipkami pak vybírat jednotlivé volby. Pokud stisknete tlačítko Q.MENU na LCD displeji, zobrazí se tlačítka přímo na displeji. I když jsou dále od sebe, stále jsou poměrně malá. I přesto se fotoaparát dá dotykově ovládat docela dobře, jen se to chce trochu naučit.


Velmi zajímavá je možnost tohoto menu, které se dá díky větším tlačítkům ovládat dotykově ještě lépe, jen škoda, že jednotlivé volby vždy musíte potvrdit tlačítkem MENU/SET (případně rychleji namáčknutím spouště). Vpravo vidíte výběr scénických režimů.


Toto je manuální ovládání expozice u videosekvencí, kdy můžete nastavit ISO citlivost, expoziční čas i clonu. K dispozici jsou tři režimy, manuální, 24p nebo zrychlený (resp. lehce zpomalený).


Hlavní menu je řešeno ve formě několika záložek. Vrchní se mění dle režimu, ve kterém jste (video, iA, prioritní režimy,...). Druhá záložka se věnuje videosekvencím.


Třetí a čtvrtá se věnuje technickým nastavením fotoaparátu, pátá pak zobrazuje pět posledních volených položek. Poslední šestá se věnuje zobrazování a editaci snímků.


Zobrazování snímků je klasické, dole se ukazují expoziční hodnoty. Náhledy si můžete doplnit i o histogramy nebo zobrazit menší snímek a více informací.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.