Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH3: král Micro Four Thirds systému

24.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Panasonic nedávno představil svou vlajkovou loď, fotoaparát Lumix GH3, kterému se dnes podíváme na zoubek. Má nový 16MPx snímač, odolnější tělo a znovu vylepšené videosekvence. Vyzkoušeli jsme ho s ultrazoomovým objektivem 14-140mm a ultraširokoúhlým 7-14mm.
Panasonic s novým Lumixem GH3 posunul Micro Four Thirds systém tam, kde ještě nebyl (dosud držel nejlepší pozici patrně Olympus OM-D E-M5, který ale ještě neprošel testem, ohlasy jsou na něj vynikající). Přináší větší tělo, které se lépe drží, je kvalitně zpracováno, nabízí základní odolnost vůči vlivům počasí. Najdete tu spoustu ovládacích prvků, obrovské možnosti nastavení a uživatelských úprav chování přístroje (sedm funkčních tlačítek!, každému lze přiřadit jednu z téměř 40 funkcí!). Displej je polohovatelný a dotykový, pomocí něj lze velmi snadno volit ostřící body.

S cenou 30 tisíc korun za tělo a nebývale bohatými možnostmi natáčení videosekvencí jde docela zajímavou konkurenci např. fotoaparátu Sony SLT-A77, který jsme testovali nedávno. Tyto dva fotoaparáty si hodně konkurují nejen cenou, ale i schopnostmi. Velký rozdíl mezi nimi ale uvidíte např. v hledáčku. Ačkoli ten v GH3 má velmi dobré rozlišení, je výrazně menší než ten v A77. I když číselně to nevypadá nějak hrozivě, musím přiznat, že na vlajkovou loď Micro Four Thirds systému je tento OLED poněkud malý. Proti jiným již tak výborným hledáčkům Micro Four Thirds fotoaparátů je lepší, ale jednoduše řečeno, za ty peníze bych čekal trochu více. Líbilo by se mi i jeho rychlejší přepínání.

Výhodou GH3 je bleskurychlé zaostření, se 14-140mm objektivem za běžných podmínek nepřesáhlo dvě desetiny sekundy, často se pohybuje okolo 0,15 sekundy (včetně prodlevy spouště!), což je v podstatě okamžité. Velmi dobré je i manuální ostření se zvětšením náhledu, zde ale pozor na málo světelné objektivy. S nimi se za horšího světla ostří trochu složitěji. Obrovské jsou i možnosti nastavení expozice, např. expoziční bracketing zvládne až 7 snímků, což rozhodně není běžné. Přístroj nabízí dnes velmi módní Wi-Fi připojení a ačkoli nemám pochyby, že v Panasonicu jim to fungovalo, doma jsem připojení nerozběhal. Sítě našlo, připojení se občas zdařilo částečně navázat, ale plně nikdy.



Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix GH3
za vynikající kvalitu obrazu v RAWu, rychlé ostření a excelentní videosekvence. Logo ocenění je ke stažení zde.


Lumix GH3 rozhodně nebude mít problém zastoupit solidní videokameru, a to i pro profesionální nasazení. Nabízí progresivní Full HD záznam při 72 Mbps s metodou All-Intra. Kvalita videa je vynikající, možnosti manuálního nastavení nebývale bohaté a pokud budete chtít používat autofokus, tak ten vás také nezklame, byť si umím představit, že by mohl pracovat i o něco lépe. Výdrž na baterii je rovněž solidní. Rychlost fotoaparátu je až na náběh přístroje velmi dobrá, překvapil mě i obrovský RAW buffer na 18 snímků.

Velkou pochvalu si zaslouží i kvalita obrazu. Je až s podivem, co se Panasonicu podařilo vytřískat ze 4/3" snímače. Nebojím se říci, že se svými vlastnostmi vyrovná nejednomu APS-C čipu a třeba ten 24MPx z již zmíněné SLT-A77 dle mého názoru i o něco překoná. Zejména šum je překvapivě nízký a člověk až zírá, jak dobře se dá z RAWu používat ISO 800 a s trochou snahy není problém ani ISO 3200. V JPEGu je pro poslední Panasonicy už tradiční problém ve velmi agresivním odšumováním ve stínech. Proto výrazně doporučuji stáhnout odšumování na minimum. Zatímco ve světlech je odšumování výborné, stíny jsou při standardním odšumování podprůměrné i na nejnižší citlivosti. Dynamický rozsah rozhodně není špatný, velmi dobrý je ve stínech (tam lze prosvětlovat opravdu více než dost, aniž by šum byl nějak extrémní), horší je to ale ve světlech. Tam už ta rezerva není moc velká. JPEGy lezoucí z fotoaparátu mají bez prosvětlovacích technologií výraznou tendenci k přepalování oblohy. I proto bych doporučil občas trošku podexponovávat, pak poznáte, že se dynamický rozsah tohoto čipu vyrovná nejednomu APS-C senzoru i některým slabším fulll frame čipům.

Panasonic Lumix GH3 je svými vlastnostmi nejlepší Micro Four Thirds fotoaparát, který jsme kdy testovali, ale také nejdražší. Nabízí vynikající kvalitu obrazu srovnatelnou s nejedním APS-C čipem ať už jde o dynamický rozsah nebo i šum, jediným rozdílem bude větší hloubka ostrosti. V JPEGu jsou jisté problémy, ale s odšumováním staženým na minimum a alespoň základním prosvětlováním stínů a stažením jasů dokáže i v tomto formátu poskytovat velmi dobré snímky nehledě na možnosti videosekvencí. I když se cena zdá být značně na první pohled nadnesená, jeho schopnosti se vyrovnají a dokonce i předčí některé APS-C fotoaparáty téže cenové kategorie. I proto si zaslouží naše ocenění TREFA.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení vysoce kvalitních videosekvencí, a to i pro profesionální nasazení
2) Focení vysoce kvalitních snímků při nižších i středních ISO (do cca ISO 3200, hlavně v RAWu)
 
 

Plusy


+ Možnosti profesionálního natáčení Full HD videa
+ Překvapivě nízký šum až do ISO 3200 (v RAWu)
+ Velmi rychlé zaostřování

+ Dobrá ergonomie, základní odolnost vůči počasí
+ Velký RAW buffer
+ Slušné rozlišení hledáčku (ale s malou velikostí)
+ Bohaté možnosti nastavení expozice a bracketingu
+ Slušná výdrž na baterii
+ Solidní dynamický rozsah čipu na kategorii M4/3 (zejména ve stínech)

 

Minusy


- Silné odšumování ve stínech na výchozí nastavení (lze potlačit)
- Náchylnost k přepalům v JPEGu
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix GH3 děkujeme Panasonicu.
Fotoaparát Panasonic Lumix GH3 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 45 000 Kč s DPH (tělo + objektiv 14-140mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jah hodnotíte Panasonic Lumix GH3?
V anketě šlo hlasovat od 24.1.2013 do 24.1.2014. Počet hlasujících: 13
Výborný77 %
Průměrný23 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.