Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

18.7.2016, Milan Šurkala, recenze
Další test se podívá na nový Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix GX80. Fotoaparát nabídne 4K videosekvence, nechybí dokonce ani podpora duální stabilizace obrazu a máme zde i hledáček. To vše nám Panasonic nabídne za solidní cenu.

Stabilizace


Fotoaparát je vybaven mechanickou stabilizací obrazu. Ta může být kombinována s optickou stabilizací v objektivu. Její účinek je docela roztodivný. Zatímco není problém mít neostrou fotografii s 64mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností už při 1/30 sekundy, stejně tak není problém mít za stejných podmínek ostrou fotografii i u 1/4 sekundy a z ruky jsem byl dokonce schopen vyfotit ostrý snímek i při 1/3,2 sekundy. Delší čas se mi už nepodařil.


Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří je výborná a rychlá, výborně se dá ostřící bod polohovat i dotykově, takže z tohoto pohledu není s focením portrétů žádný problém. Ostřit lze opravdu přesně, aniž byste museli cokoli rekomponovat.


Panasonic Lumix GX80 portrét

expoziční čas 1/160 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 32 (64) mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv 12-32mm má standardní světelnost, takže nepočítejte s nějak výrazným mazáním pozadí. Stačí to spíše na nenáročnou portrétní práci. Fotoaparát nicméně potěšil vynikajícími detaily, kresba je skutečně velmi pěkná. K dispozici je i snímek ve formátu RAW.


blesk -3 EV (1/60 s, ISO 200)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 200)



blesk +3 EV (1/60 s, ISO 200)



blesk -3 EV (1/60 s, AUTO ISO 200)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 800)

blesk +3 EV (1/60 s, AUTO ISO 1600)

Interní blesk má jen velmi malé směrné číslo 6 při citlivosti ISO 200. Projevuje se to v jeho malém dosahu, kdy si k rozumnému výkonu musí dopomáhat vyššími citlivostmi. Vedle TTL měření je tu i manuální nastavení blesku od 1/1 do 1/128. Samozřejmostí je synchronizace na první nebo druhou lamelu, je zde korekce expozice od -3 EV do +3 EV a nechybí ani sáňky na blesk a podpora bezdrátových blesků. S efektem červených očí nebyl problém.


Výdrž baterie


Napájení fotoaparátu má na starosti Li-Ion akumulátor DMW-BLG10E s napětím 7,2 V a kapacitou 1025 mAh. Má vydržet na pořízení 290 snímků focených přes displej, resp. 270 snímků přes hledáček. V testu jsem takřka nepoužíval blesk, a tak se výdrž značně přehoupla přes tato čísla. Průměrem bylo 340 snímků a 13 minut videa na jedno nabití.


Displej


Displej má rozumný poměr stran 3:2, takže v případě 4:3 fotografií tu najdete relativně tenké černé sloupečky, naopak u 16:9 tenké černé řádky. Nahoře jsou informace o kvalitě záznamu, dole jsou pak expoziční informace. Po stranách jsou pak dotyková tlačítka, která mohou vyvolat pomocné dotykové menu.


Je možné zobrazit i vodováhu nebo živý náhled na displeji úplně vypnout a nechat jen stavový displej.


Pomocí otočných ovladačů lze snadno upravovat třeba ISO citlivost nebo korekci expozice.


Na dalším snímku vidíte manuální ostření, které je snadno ovladatelné dotykově pomocí displeje. Máte i na výběr rychlost přeostřování.


Samozřejmostí jsou i různé barevné a scénické režimy s náhledy.


Hlavní menu má obvykle pět záložek. První se věnuje fotografickým nastavením, druhé videosekvencím, třetí pak nastavením ovládání. Čtvrtá záložka má na starosti technická nastavení a poslední pak režim zobrazování. U některých režimů ještě nahoře vyskočí šestá speciální záložka.


Nalevo je vidět natáčení videosekvencí s dvěma černými řádky.Pravý snímek ukazuje zobrazení vyfocených snímků.


Náhled je ale možný zmenšit a doplnit o více informací, případně barevné histogramy.




Wi-Fi


Panasonic Lumix GX80 disponuje i bezdrátovým Wi-Fi rozhraním. Díky tomu je možné např. zaznamenávat GPS souřadnice pomocí smartphonu a následně je zpětně nahrát a přiřadit snímkům ve fotoaparátu.


Samozřejmostí je pochopitelně možnost vzdáleného bezdrátového ovládání. U něj je možné ovládat např. vyvážení bílé i expoziční hodnoty, pokud máte nastavený expoziční režim, který to umožňuje.


Zde např. vidíte nastavení clony. Pravý snímek pak ukazuje menu v aplikaci.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.