Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

18.7.2016, Milan Šurkala, recenze
Další test se podívá na nový Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix GX80. Fotoaparát nabídne 4K videosekvence, nechybí dokonce ani podpora duální stabilizace obrazu a máme zde i hledáček. To vše nám Panasonic nabídne za solidní cenu.

Noční scéna


Rovněž noční focení není pro fotoaparát vůbec žádným problémem. Autofokus umožňuje ostřit od -4 EV, což znamená, že zaostří i v opravdu velké tmě. Ani manuální ostření není zrovna složité a expoziční časy nabídnou až 1 minutu. Komu by to nestačilo, má zde zhruba dvouminutový bulb, nicméně více už z přístroje nevytáhnete.


Panasonic Lumix GX80 noční scéna

expoziční čas 10 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 22 (44) mm, klikněte pro zvětšení



Kvalita snímku je slušná, nicméně standardní odšumování přináší velmi rozmytou kresbu v méně výrazných plochách. RAW ukazuje, že zaznamenaná kresba je ale dost dobrá a je lepší toto odšumování raději stáhnout.


Panasonic Lumix GX80 noční scéna šum

výřezy z JPEGu (vlevo) / RAWu (vpravo)



Od citlivosti ISO 800 jde vidět mírný pokles detailů, ještě ISO 1600 vypadá dobře. Citlivost ISO 3200 se už poněkud rozpíjí,ale je to použitelné. Vyšší citlivosti nicméně výrazně navyšují patlání obrazu a ztrácí se také barevnost.


Standardní scéna


Pochopitelně nebudou chybět ani standardní snímky.


Panasonic Lumix GX80 standardní scéna krajina

expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení



Zde automatika zvolila rozumnou clonu (obvykle má ve zvyku volit poměrně vysoké clony) a snaží se ostřit hyperfokálně. Kresba je celoplošně velmi dobrá. Můžete si stáhnout RAW snímek.


Panasonic Lumix GX80 standardní scéna Mlýny Šenov

expoziční čas 1/1600 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 25 (50) mm, klikněte pro zvětšení



Také zde je kresba celoplošně dobrá. Fotoaparát dokázal vykreslit část linií na šedé stěně, nicméně vzniká zde moaré efekt (fotoaparát nemá AA filtr, což zvyšuje ostrost, ale zvyšuje riziko tohoto efektu). K dispozici je opět i RAW snímek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.