Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

18.7.2016, Milan Šurkala, recenze
Další test se podívá na nový Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix GX80. Fotoaparát nabídne 4K videosekvence, nechybí dokonce ani podpora duální stabilizace obrazu a máme zde i hledáček. To vše nám Panasonic nabídne za solidní cenu.
Fotoaparát Panasonic Lumix GX80 bude mít docela jednoduché zhodnocení. Zde opravdu není pořádně co probírat, tohle je pro mě zatím fotoaparát roku. Výčet negativ v podstatě začne a skončí u nedostatečného gripu, díky kterému se fotoaparát drží hůře i s poměrně lehkými objektivy. Při focení je to v pohodě, ale na nošení v ruce to není. Jinak je perfektní takřka vše. Co se týče ergonomie, máte tu dostatečné množství tlačítek, spousta z nich je nastavitelných. Elektronický hledáček je velmi dobrý, má velké zvětšení, nicméně díky poměru stran 16:9 se při focení 4:3 snímků využívá jen část jeho plochy (zahorí se čtvrtina pixelů!) a nepůsobí až tak obrovským dojmem. Displej je výklopný a dotykový, je přes něj možné nastavovat téměř všechno. Spoustu funkcí lze nastavit několika různými způsoby a každý si tu tak může najít ten svůj.

Ostřící systém s DFD funguje perfektně. Je přesný, opravdu extrémně rychlý a s 12-32mm objektivem také neslyšný. Dotykem lze snadno vybrat pozici AF bodu a nemá až tak výrazné tendence ostřit na pozadí jako některé jiné přístroje. I průběžné ostření je poměrně slušné a dost se zapracovalo na sledování objektů. Ostření v noci je famózní, takovou citlivost má jen málokterý fotoaparát. Velmi dobré je i manuální ostření pomocí dotyku. Velmi dobře nastavené. Máte zde sáňky na blesk i interní blesk, byť ten mc výkonu opravdu nepobral. Baterie má průměrnou výdrž a pochválit bych chtěl také dobře fungující Wi-Fi

Možnosti nastavení expozice jsou téměř nekonečné, máte tu jak mechanickou, tak i elektronickou závěrku. K dispozici jsou i různé intervalové režimy, HDR a několik různých bracketingů. Videosekvence lze také chválit. Máte tu vysoce detailní 4K video, případně plynulejší Full HD. Duální stabilizace je u videa vynikající, bohužel u fotografií je spíše náladová. Zatímco u jiných fotoaparátů máte určitý účinek, na který se obvykle můžete spolehnout, zde občas dostanete účinek jen mírný a jindy naprosto famózní. U videa lze nastavovat expozici, opět lze dotykem krásně vybírat ostřící body. Budete se ale muset spokojit s chybějícím vstupem pro externí mikrofon nebo absencí zpomaleného videa.


Panasonic Lumix GX80 ocenění Trefa

Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix GX80
za velmi dobrou kvalitu obrazu a excelentní funkce. Logo ocenění je ke stažení zde


Kvalita obrazu je hodně slušná. Na danou úhlopříčku je to solidní, šum je přijatelný a dynamickým rozsahem si fotoaparát také neudělá ostudu. Ve výchozím stavu ale počítejte s přehnaným odšumováním, to ale můžete nastavit. Vřele tedy doporučím jej okamžitě stáhnout na minimum. Pak budete mít fotografie s dobrými detaily i ve stínech.

Vynikající kvalita obrazu je dána i setovým objektivem Lumix G 12-32mm F3,5-5,6, který je až neuvěřitelný. Takto ostrý seťák abyste pohledali. Sice nic moc světelnost, ale kvalitou kresby je jak "pět pevných skel v kupě". Jediným jeho problémem tak jsou odlesky. Fotoaparát je velmi rychlý, má velmi krátké prodlevy a jeho RAW buffer by mu mohly závidět i zrcadlovky mnohem vyšších tříd, nemluvě o sekvenčním snímání s rychlostí až přes 10 fps při použití elektronické závěrky.

Jak sami vidíte, neduhů přístroje je skutečně poskrovnu a nejsou nějak významné. Proto po dlouhé době uděluji fotoaparátu plné pětihvězdičkové ocenění a naši cenu TREFA. Tohle se Panasonicu opravdu povedlo. Fotoaparát je totiž rovněž výrazně levnější než jeho dražší bráška Lumix GX8.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení 4K videa
2. Použití se starými objektivy díky interní stabilizaci a dostatku dostupných redukcí
3. Rychlé sekvence
4. Intervalové snímky, time-lapse


Plusy


+ Výborná kvalita obrazu se setovým objektivem
+ Velmi rychlé a přesné DFD ostření, vynikající v noci
+ Dotykový výklopný displej
+ Solidní elektronický hledáček
+ Spousta tlačítek, konfigurovatelné ovladače
+ Výborná kvalita videa, 4K i plynulejší Full HD

+ Téměř nekonečné možnosti nastavení expozice, mechanická i elektronická závěrka
+ Duální stabilizace
+ Intervalové snímání, rychlé sekvenční snímání
+ Obrovský RAW buffer
+ Nadprůměrná svižnost přístroje
+ Slušná Wi-Fi


Minusy


- Slabší ergonomie držení se středními a těžšími objektivy
- Absence portu pro externí mikrofon
- Průměrná výdrž na baterii
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix GX80 děkujeme Panasonicu.


Cena v době testování: cca 19 000 Kč s DPH (včetně objektivu 12-32mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.