Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LX100: pozoruhodný profi kompakt

27.5.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes vás potěšíme testem fotoaparátu Panasonic Lumix LX100. Tento profi kompakt má 4/3" senzor a vysoce světelný objektiv Leica. Jeho světelnost má velmi pěkné hodnoty F1,7-2,8. Umí natáčet i 4K videosekvence

Stabilizace


Fotoaparát je vybaven optickým stabilizátorem obrazu. Ten může stabilizovat ve všech směrech nebo jen svisle pro focení panningu. Pochopitelně je možné stabilizaci i vypnout. Test probíhal s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 75 mm. Z ruky nebyl problém udržet ostrou 1/60 sekundy, docela bez větších problémů (s tříčtvrtinovou úspěšností) se pak dala udržet i 1/50 sekundy.



1/60 sekundy, bez stabilizace



1/6 sekundy, bez stabilizace



1/6 sekundy, se stabilizací



1/6 sekundy, se stabilizací v jednom směru



Se stabilizací se dala s takřka jistotou udržet 1/13 sekundy. S delšími časy pak úspěšnost pomalu klesala, ale i při 1/6 sekundy byla úspěšnost stále nadpoloviční. Od 1/5 sekundy už úspěšnost šla pod polovinu, nicméně s trochou štěstí můžete vyfotit relativně ostré snímky i při 1/3 sekundy. Účinek stabilizace se tedy pohybuje okolo 3 EV. Stabilizace v jednom směru má už ze své podstaty účinek podstatně nižší.


Fotografování portrétů


Detekce tváří je dost rychlá s poměrně dobrou úspěšností, má i detekci očí. Na focení portrétů je fotoaparát vhodný i díky tomu, že má velmi dobrou světelnost objektivu, takže si můžete docela rozumně vyhrát s hloubkou ostrosti, přestože sám senzor není zas až tak obrovský (je jen "velký") nemluvě o tom, že se nevyužívá celá jeho plocha.


Panasonic Lumix LX100 portrét

expoziční čas 1/4000 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 75 mm, klikněte pro zvětšení



Zde krásně vidíte, že Panasonic Lumix LX100 opravdu umožňuje docela pěkně mazat pozadí. Ostrost je slušná, bokeh je poměrně jemný. V RAWu působí detaily ještě lépe. Pokud budete chtít více prosvětlit stíny, čekejte nárůst šumu.


blesk 1/64 (1/60 s, F1,7, ISO 200)

blesk 1/1 (1/60 s, F1,7, ISO 200)

S dodaným externím bleskem jsem měl poněkud problém. Choval se divně. Asi chyba kusu, nevím, ale zapnutý byl tehdy, když byl OFF a vypnutý, když byl ON, v TTL režimu pálil tak slabě, že to skoro ani nešlo vidět. Pouze manuální režim fungoval tak, jak bych si představoval. Proto blesk nechci hodnotit. Výše jsou snímky s manuálním ovládáním. Každopádně velkým kladem je to, že s bleskem můžete klidně navolit expoziční čas i 1/4000 sekundy.


Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion akumulátorem DMW-BLG10E s napětím 7,2 V a kapacitou 1025 mAh. Má vydržet na pořízení 350 snímků přes displej nebo 320 snímků přes hledáček. V testu jsem vůbec nepoužíval blesk, focení přes displej pak bylo trochu častější než přes hledáček. Dosaženým průměrem z několika nabití byla poměrně slušná výdrž na 450 snímků a 10 minut videa, převážně ve 4K rozlišení.


Displej


Zobrazení displeje je pro Panasonic docela typické, horní řádek obsahuje různé ikonky ohledně rozlišení a kvality snímků, případně ostření a další detaily, spodní řádek pak ukazuje expoziční nastavení a počet zbývajících fotografií. Využít můžete i vodováhu.


Jedním z režimů je i stavový displej, kdy se náhled scény ukazuje pouze v elektronickém hledáčku. Pravý snímek ukazuje manuální režim expozice a zobrazení expozičního času a clony. Červeně jsou pak "nevhodné" hodnoty vedoucí k přeexpozici nebo naopak podexpozici.


U manuálního ostření se zvětší náhled scény, může se doplnit i o fokus peaking. Mimo jiné vidíte i přibližnou zaostřenou vzdálenost na grafu, nicméně zobrazení hodnoty v metrech by bylo lepší. Vpravo je menu pro výběr ISO citlivosti.


Quick menu můžete mít ve dvou variantách. Uživatelsky nastavené (sami si ho vyskládáte) nebo přednastavené do dvou pruhů (horního a spodního). Příjemnější je rozhodně to na levém snímku.


Hlavní menu se dělí na několik záložek. První se věnuje fotografickým nastavením, druhá videu, třetí ergonomickým nastavením (ovládání), čtvrtá technickým nastavením a poslední si bere na paškál prohlížení snímků.


Fotoaparát se vyvaroval různých scénických režimů a jedinou "laickou" položkou tu jsou barevné efekty. Vpravo vidíte celoplošný režim prohlížení fotografií.


Velikost náhledu se dá zmenšit a doplnit o další nastavení nebo histogramy.




Wi-Fi


Bezdrátové připojení Wi-Fi mi udělalo docela radost. Konfigurace byla snadná a rychlá, vše se povedlo zprovoznit na první pokus, aniž by se člověk musel dívat do manuálu. Zapnete Wi-Fi na fotoaparátu, pomocí smartphonu se na ni připojíte a zapnete aplikaci Image App. během pár okamžiků jste připojeni a můžete si vybrat, co chcete provádět. Test se soustředil na dálkové ovládání přístroje.


Lze zoomovat (s trochou zpoždění, ale není to žádná tragédie), můžete i nastavovat některé parametry snímání, spustit quick menu nebo natáčet video. Další možností je kopírování snímků do smartphonu nebo přidávání GPS souřadnic pomocí mobilního telefonu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.