Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LX15: noční borec

10.4.2017, Milan Šurkala, recenze
Panasonic je známý výrobou opravdu zajímavých fotoaparátů a nový Lumix LX15 papírově rozhodně nevypadá být výjimkou. Umí natáčet 4K video, má polohovatelný dotykový displej a objektiv s vynikající světelností F1,4.
Panasonic Lumix LX15 je opravdu velmi dobrým fotoaparátem. Panasonic prostě profi kompakty opravdu umí a jeho dnešní nabídka takřka neobsahuje žádný fotoaparát, který by ve své třídě nebyl aspoň trochu nadprůměrný. Lumix LX15 míří do kategorie skladných profi kompaktů a do kapsy bundy jej rozhodně strčíte bez větších problémů. Na druhou stranu hmotností a rozměry nemálo přesahuje nejmenší zástupce jako jsou Canon PowerShot G9 X nebo Sony Cyber-shot RX100.

Již tradičně nabídne bohaté možnosti konfigurace ovládání, ocenit musím perfektní dotykový displej, který se dá dobře použít k výběru ostřícího bodu i k nastavování nejrůznějších parametrů, klasici zde nicméně stále mají možnost používat i tlačítka. Displej je výklopný směrem vpřed o 180°, na sklápění dolů se ale zapomnělo a v tomto má nejbližší konkurence v podobě Sony Cyber-shot RX100 II a novější výhodu (tam ale zase displej není dotykový). Někomu může vadit, že fotoaparát nemá hledáček, nicméně osobně bych to vůbec nepovažoval za problém. Fotoaparát tak může být levnější, kapánek lehčí a vzhledem k malým rozměrům, zoomu i dobré viditelnosti displeje není ve skutečnosti ani moc potřeba. Toto je ale pochopitelně značně individuální a věřím, že pro mnohé toto bude problém, přes "který nejede vlak".

Dalším trochu kontroverzním prvkem, se kterým se asi s mnohými neshodnu, je clonový kroužek. Vím, že jej mnozí považují za pozitivum, zde bych to ale bral jako jeden zdroj potenciálních problémů. Nic proti clonovému kroužku jako takovému, u LX15 je ale dost nešikovně proveden. Je příliš blízko těla, má hodně silnou aretaci, takže jeho pootočení není vůbec snadné (obzvlášť když nevíte, kde jsou "pacičky"). Kvůli malým rozměrům fotoaparátu je hned vedle kroužku další prstenec, takže obvykle se vám stane to, že clonu si nezměníte, ale naopak při hledání paciček nechtěně změníte expozici, ostření nebo jiný parametr, který je pro prstenec nastaven. V dalších oblastech ale nemám výhrady, fotoaparát je bleskurychlý a velmi příjemný.


Panasonic Lumix LX15 LX10 hodnocení Trefa
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix LX15
za dobrou kvalitu obrazu, skladnost a solidní výbavu. Logo ocenění je ke stažení zde


Hodně potěší světelnost začínající na F1,4 a velmi účinná hybridní stabilizace (zde by se Sony mělo hodně co učit, tohle překonává všechny RX100 o několik tříd). Na maximálním zoomu není problém fotit i s časy přes 1/4 sekundy a na nejširší ohniskové vzdálenosti s trochou cviku vyfotíte použitelné snímky i s časy dost přes jednu sekundu. Průběh světelnosti ale moc nenadchne, maximální hodnota F2,8 je k dispozici už při 31mm přepočtené ohniskové vzdálenosti! V podstatě jde o konstantní F2,8 objektiv s příjemným bonusem u širokého úhlu záběru. Nicméně pokud se opět máme podívat na nejbližší konkurenci od Sony, tam je to v podstatě totéž.

Negativem je absence ND filtru, což znemožňuje focení dlouhých expozic za dobrého světla (např. panning), nicméně alespoň, že je tu elektronická závěrka s podporou časů až 1/16000 sekundy. I za silného světla tak můžete fotit s F1,4. Ocenit lze extrémně rychlé DFD ostření u fotografií, naopak u videa je autofokus poněkud lenivější. Pro přirozené přeostřování mezi různými rovinami je to tak akorát, pro objekty přibližující a oddalující se už je to horší (k rychlému přeostření se dá přinutit namáčknutím spouště). Nepočítejte s moc dobrým makrem. Je sice ve své třídě lehce nadprůměrné, ale stále to není nic, co by vám vyrazilo dech. Panasonic má u svých kompaktů obvykle problémy s protisvětlem a LX15 je v tomto trochu lepší, ale pořád zdaleka ne dokonalým fotoaparátem. Tady by měl Panasonic zapracovat.

Kvalita obrazu je solidní (velmi výrazně doporučuji stáhnout odšumování na naprosté minimum), díky dobré světelnosti můžete fotit snímky i za špatného světla, klidně i v noci z ruky. Jednak je fotoaparát schopen ostřit i v neskutečné tmě, jednak má již zmíněnou velmi účinnou stabilizaci a když se k tomu přidá světelnost F1,4 a rozumné výkony senzoru, máme tu ideálního nočního společníka. Pochopitelně ale nesmíte čekat zázraky, on 1,0" senzor zas až takový obr není a má své limity. Přišlo mi také, že u LX15 tento snímač šuměl kapánek více a měl trochu slabší dynamický rozsah v RAWu, než na co jsem u nových 1,0" čipů zvyklý.

Díky rychlému senzoru tu máte velmi kvalitní 4K a Full HD video, těšit se můžete na rozsáhlé možnosti nastavení videa a nechybí ani technologie Post Focus nebo ostřící bracketing. Ocenit musím také perfektně fungující rychlou Wi-Fi. Na závěr si dovolím jen jedno varování, k Lumixu LX15 si určitě kupte alespoň jednu nahrání baterii (raději dvě) nebo s sebou noste powerbanku. Ideálně obojí. Výdrž baterie rozhodně nepatří k nadprůměru.

Jak sami vidíte, Lumix LX15 má vedle spousty pozitivních vlastností i pár nepříjemných nedostatků. Přesto jako celkové řešení za danou cenu nabízí asi nejvíce a musím říci, že tohle je nadmíru povedený přístroj. Stále tu jsou věci, které bude dobré u nástupce vylepšit, ale už nynější LX15 je zatraceně dobrý přístroj. Pár věcí sice mohlo být dotaženo i lépe, nicméně i tak mu to vystačí na naše ocenění TREFA.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení v noci a za horšího světla
2. Natáčení kvalitního videa i s manuálním nastavením
3. Snímky s lehce máznutým pozadím (na poměry kompaktů)


Plusy


+ Excelentní hybridní stabilizace obrazu
+ Světelnost F1,4
+ Výklopný dotykový displej
+ Velmi rychlé DFD ostření
(velmi citlivé i v noci)
+ Kvalitní 4K i Full HD video
+ Solidní rychlost přístroje
+ Výborně fungující Wi-Fi
+ Focus bracketing


Minusy


- Podprůměrná výdrž baterie
- Občasně letargicky reagující AF ve videu
- Absence ND filtru
- Obtížněji ovladatelný clonový kroužek
- Slabší makro
- Průměrné výkony v protisvětle
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix LX15 děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 19 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.