Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LX7: kompaktní hvězda noci

7.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na dnešní recenzi mnoho z vás jistě čekalo. Podíváme se totiž na nový profi kompakt od Panasonicu, model LX7. Ten disponuje 1/1,7" MOS snímačem a objektivem Leica, jehož světelnost na nejširším ohnisku činí F1,4! A o mnoho horší to není ani na nejdelším.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete krytku objektivu, šňůrku pro připojení k tělu, popruh, nabíječku s kabelem, USB kabel, značně ořezaný manuál a pak CD se softwarem.






Výdrž baterie


K napájení se zde využívá Li-Ion akumulátor DMW-BLC12E s napětím 3,6V a kapacitou 1250 mAh. Výrobce udává výdrž na 330 snímků nebo 90-110 minut Full HD videa. To zhruba odpovídá i praxi, při testu jsem se pohyboval okolo 340-350 snímků na jedno nabití, což není ani špatné, ani žádný zázrak. Jednoduše řečeno, rozumná výdrž.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete aplikaci PHOTOfunSTUDIO 8.3 PE. U aplikace se mi nelíbí trochu zdlouhavější náběh.





Po načtení karty se zobrazí všechny snímky na ní, vy si můžete vybrat ty, které chcete nechat importovat.





Poté se zobrazí všechny importované snímky v knihovně snímků. Pokud náhodou některé snímky nakopírujete přes jinou aplikaci, nebudou ve PHOTOfunSTUDIO viditelné. Je tu nicméně možnost vynucení registrace již nahraných fotografií, takže pak si s nimi můžete hrát i tady.





Aplikace nabízí různé možnosti práce s fotografiemi a videosekvencemi (úpravy, stříhání, tisk, kopírování,...).





Pro samotné úpravy snímků toho ale aplikace moc nenabízí. V podstatě je tu jen úprava jasu, základní barevné korekce a jen pár barevných efektů.





Mnohem lepší je to s aplikací SilkyPix Developer Studio 3.1 SE. Je to dostatečný RAW konvertor s mnoha úpravami RAWů, líbí se mi snadné dávkové zpracování, naopak se mi moc nelíbí práce s dynamickým rozsahem.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej s 3,0" úhlopříčkou a rozlišením 920.000 bodů má klasické zobrazení, na které jsme u moderních Panasoniců zvyklí. Displej má poměr stran 3:2, takže u snímků v poměru 4:3 čekejte dva černé proužky po stranách, u 16:9 pak zase nahoře a dole. V horním řádku se zobrazuje režim, barevné ladění, blesk, rozlišení a kvalita záznamu, ostření a další. Můžete si nechat zobrazit i histogram. Dole jsou pak expoziční nastavení. Po stisku tlačítka Q.MENU se dostanete do menu, které vidíte na pravém snímku a svým uspořádáním odpovídá ikonkám z levé ukázky.


Tlačítka čtyřsměrného ovladače vyvolávají menu nabídky zhruba takového charakteru, jako můžete vidět na následujících dvou snímcích.


Nechybí ani možnost zobrazit si elektronickou vodováhu. Při otáčení kolečka fotografických režimů se ukazuje i animace rozmístění ikonek na tomto voladači.


V kreativním režimu vidíte různé náhledy těchto režimů a jejich přímou aplikaci na focenou scénu. Vpravo je pak výběr scénických režimů.


U kreativního videa máte na výběr ze všech čtyř PASM režimů, je zde i zpomalený záznam. Pravý snímek ukazuje manuální ostření s výrazně zvětšeným náhledem a ukazatelem hloubky ostrosti.


Hlavní menu je děleno na tři až čtyři hlavní záložky, což závisí na použitém režimu. Každé toto menu je dále děleno na několik stránek. To fotografické jich má šest, pro video jen jednu.


Technické menu je hodně rozsáhlé a nabízí až osm stránek. Můžete si nastavit, zda po každém spuštění menu budete začínat na začátku nebo na poslední upravené položce. Prohlížení snímků je výhradně celoplošné, liší se jen počtem zobrazovaných informací. Toto, co vidíte, je to nejbohatší.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.