Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LX7: kompaktní hvězda noci

7.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na dnešní recenzi mnoho z vás jistě čekalo. Podíváme se totiž na nový profi kompakt od Panasonicu, model LX7. Ten disponuje 1/1,7" MOS snímačem a objektivem Leica, jehož světelnost na nejširším ohnisku činí F1,4! A o mnoho horší to není ani na nejdelším.
Pro ilustraci se můžete podívat ještě na několik dalších ukázkových snímků.




expoziční čas 1/320 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Musím ocenit skutečně výborné detaily prakticky po celé ploše obrazu, snad jen ve stromech dochází k jemnému rozmývání obrazu. Osobně bych kvůli trochu vyšší hloubce ostrosti uvítal, kdyby automatika clonila o kousek více než na F2,8 (stačilo by tak F3,5). Můžete se podívat na RAW.




expoziční čas 1/800 s, clona F2,5, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Stejný obrázek jako předchozí, jen tentokrát pořízený v režimu HDR. Jasy jsou o něco lepší, ostřil jsem také trochu více dopředu, což se projevilo v lepší hloubce ostrosti a ostré jsou i stébla trávy úplně dole.




expoziční čas 1/100 s, clona F2,5, citlivost ISO 80, ohnisko 35 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Na takové podvečerní focení je fotoaparát jako dělaný, a to ani nemusíte plně odcloňovat. Kresba detailů napravo je velmi dobrá, levá strana mi ale přijde být poněkud máznutá (nejspíše chyba konkrétního objektivu). Slabší detaily (stromy) se bohužel poněkud rozmazávají.




expoziční čas 1/15 s, clona F2,5, citlivost ISO 1000, ohnisko 90 mm, klikněte pro zvětšení



U tohoto snímku jsem trošku přiclonil, protože makro při plně otevřené cloně dělá trochu mléčné snímky. I při citlivosti ISO 1000 vypadá snímek docela přijatelně. Pochopitelně to není žádný zázrak, v pozadí jsou nepříjemné hrudky, ale na kompakt to není zlé.




expoziční čas 1/400 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 90 mm, klikněte pro zvětšení



Při focení v poměru 16:9 máte k dispozici na šířku celý čip, a tedy téměř 4000 pixelů. Fotoaparát tak tyto snímky nevytváří pouhým ořezem z 10MPx fotografie, ale zachovává ohniskovou vzdálenost. Míra detailů je dobrá, přijde mi ale, že stromy by mohly mít i navzdory počasí trochu více kontrastu a méně nazelenalou barvu.




expoziční čas 1/200 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 65 mm, klikněte pro zvětšení



Toto je vynikající ukázka výborné kresby objektivu, zejména větve jsou krásně vykreslené bez jakékoli aberace. Zde se můžete podívat i na snímek v RAWu.




expoziční čas 250 s, clona F2, citlivost ISO 80, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení



U tohoto snímku jsem použil jedinečnou 250sekundovou expozici, která je fotoaparátem podporována. Foceno bylo za úplné tmy v noci. Na snímku je tak velmi nízký kontrast a velmi slabé stíny (v noci se ani nemají kde vzít), kvůli dlouhé expozici je tu trochu barevného šumu. Počítejte s tím, že vyfocení takového snímku zabere téměř 10 minut (více než 4 minuty expozice + 4 minuty odšumování).




expoziční čas 1/25 s, clona F2,3, citlivost ISO 100, ohnisko 90 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Při focení panningu se hodí zabudovaný 3EV ND filtr, který vám dovolí focení těchto snímků i za dobrého světla. Zde ho ani tolik nebylo potřeba. Můžete se mrknout na RAW.




expoziční čas 1/6 s, clona F2,2, citlivost ISO 320, ohnisko 80 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Výborná světelnost se hodí zejména při večerním focení. Stabilizace by sice mohla být i o něco lepší, ale světelnost to bohatě vynahradí. I při citlivosti ISO 320 dává LX7 docela kvalitní obraz bez příliš agresivního šumu. I v tomto případě se můžete podívat na snímek v RAWu.




expoziční čas 1/400 s, clona F1,9, citlivost ISO 160, ohnisko 55 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Snímek byl vyfocený v HDR režimu, což se projevilo v dobré prokreslenosti oblohy i krajiny vespod. Na snímku to ale jde trochu vidět (kmeny stromů jsou nahoře znatelně tmavší než dole). Trochu se mi nelíbí neostré rohy.




expoziční čas 1/50 s, clona F2,1, citlivost ISO 400, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení



Makro a telemakro je dobré, šum je i při ISO 400 dosti nízký. Zde je plně odcloněno, a tak bokeh má trochu bělavé kontury. Dobře to jde vidět na černých liniích, které nejsou mimo hloubku ostrosti černé a rozmazané, ale šedivé s jakousi aurou. Když trochu přicloníte (stačí o třetinu EV), tato mléčnost zmizí a snímek získá správné barvy i v bokehu.




expoziční čas 1/100 s, clona F2,2, citlivost ISO 125, ohnisko 75 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Tady je to také vcelku dobrý výsledek, kresba je dostatečně detailní, linie se trochu třepí.




expoziční čas 1/250 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



F2,8 je clona, která se fotoaparátu opravdu moc líbí. Při ní má velmi ostrou a detailní kresbu. Můžete se podívat i na snímek v RAWu. Tam také uvidíte velmi pěkný dynamický rozsah čipu (z RAWu bez větších potíží pořídíte fotografii s HDR vzhledem, aniž byste museli vyvolávat tři různé expozice).




expoziční čas 1/13 s, clona F1,4, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Vyvážit v těchto podmínkách bílou, není snadný úkol. Díky velmi dobré světelnosti jsem i za takto špatného světla mohl fotit s citlivostí ISO 125. K dispozici dávám i RAW.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.