Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 16-50mm 1:3.5-5.6 ED OIS Power Zoom

16.9.2014, Milan Šurkala, recenze
V této recenzi se podíváme podrobněji na nový setový objektiv Samsungu, power zoom 16-50mm ED OIS. Jde o malý objektiv s širokým úhlem záběru, elektronickým zoomem a optickou stabilizací obrazu.

Autofokus, ostření


Objektiv zvládá ostřit automaticky, podporuje však i elektronické manuální ostření. To se zapíná přes menu fotoaparátu a v takovém případě se zoomovací kroužek stane ostřícím (k zoomování budou sloužit tlačítka na boku objektivu). Vazba je elektronická, ale odezvy jsou v podstatě okamžité. Autofokus patří k velmi rychlým, překvapivě je rychlejší u maximálního zoomu (0,25 sekundy, resp. 0,35 sekundy u nejširšího úhlu záběru). Kontrastní ostření na NX3000 má však slabší účinek za horšího světla a pak se občas ostří dost dlouho.


Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom průběh ostřících vzdáleností


Ostřící vzdálenosti začínají na 9 centimetrech od přední čočky u nejširší ohniskové vzdálenosti o pomalu rostou. Na maximálním zoomu ale skokově vyroste až na 16 centimetrů, takže chcete-li dosáhnout co nejvyššího přepočteného zvětšení, zazoomuje na reálnou ohniskovou vzdálenost lehce přes 40 mm. V takovém případě se dostanete na přibližně 0,45× přepočtené zvětšení. Makro tedy objektivu moc dobře nejde.


Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom průběh zvětšení


Už tradičně jsem vyzkoušel i makro předsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi. V takovém případě se přepočtené zvětšení zvýšilo na 0,78×, což už je docela slušná hodnota.


Focení makra


Snímek kleští ukazuje, že schopnosti makra nejsou nějak zázračné a bez makro předsádek je výsledek dostatečný jen pro základní potřeby.


Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom makro

expoziční čas 1/15 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 41 (63) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Světelnost má standardní hodnoty F3,5 až F5,6 dle ohniskové vzdálenosti. Irisová clona má 7 lamel a lze ji přiclonit na F22 v celém ohniskovém rozsahu. Průběh světelnosti patří do průměru této třídy objektivů, nicméně je např. světelnější než nejbližší konkurence v podobě objektivu Sony E 16-50mm F3,5-5,6 OSS.


Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom průběh světelnosti



Bokeh


Tato kapitola se podívá na kvalitu bokehu (rozmazaného pozadí).


Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom bokeh plně otevřená clona

expoziční čas 2,5 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 42 (64) mm, klikněte pro zvětšení



Na zoomovací objektiv to vůbec není špatné. Odlesky mají sice trochu zvýrazněné okraje, ale celkově je bokeh dost jemný a oceňuji i výbornou ostrost v zaostřené ploše.


Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom bokeh clona F8

expoziční čas 5 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 42 (64) mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění se bokeh moc nezhoršuje. Odlesky jsou víceméně kulaté, tvořené několika kružnicemi, výsledkem je nicméně docela jemný bokeh.


Stabilizace


Objektiv je vybaven optickou stabilizací obrazu. Ta může být zapnuta trvale (i při komponování) nebo jen při focení. Samozřejmě je možné ji i vypnout. Test proběhl s expozičním časem 1/10 sekundy a 77mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností, testovali jsme tedy 3EV účinek.


Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom stabilizace
bez stabilizace



se stabilizací (při focení)



se stabilizací (trvalou)



se stativem



Účinek stabilizace při focení poznáte, ale nečekejte zázraky. Občas jsem zíral, co vše se mi povedlo vyfotit ostře, ale stejně tak jsem občas zíral, co všechno se mi nepovedlo. Trvalá stabilizace při testu dělala o něco ostřejší obrázky, ale stativ je přeci jen stále nenahraditelný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.