Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX1: nejlepší APS-C na trhu?

11.2.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung nedávno uvedl svou novou vlajkovou loď NX1. Ta přináší 28MPx APS-C CMOS BSI snímač, podporu 4K videosekvencí, 15fps sekvenční snímání i hybridní fázové ostření. Zvládne konkurovat nejlepším APS-C zrcadlovkám?
Nový Samsung NX1 je vskutku velmi zajímavý počin ve třídě CSC fotoaparátů. Toto totiž není CSC, které chce využít výhody možnosti (ale nikoli nutnosti) udělat menší fotoaparát než u DSLR, ale chce přímo soupeřit s DSLR a tomu uzpůsobil i ergonomii a velikost těla. Pro CSC tu tak nezvykle najdete stavový displej, možnost zamykání PASM kolečka a druhé kolečko pro nastavování dalších parametrů. Oceňuji polohovatelný displej, který je dotykový, výborný je také elektronický hledáček, jehož velikost překonává všechny dnešní APS-C zrcadlovky a rovná se hledáčkům full frame zrcadlovek.

Ergonomie ovládání je na vysoké úrovni, vše se dá ovládat rychle a každý si může vybrat, kterým ovladačem vlastně bude co nastavovat. Nezřídka je tak možné nastavit jeden parametr třemi čtyřmi různými rollery nebo dotykem na displej, takže každý si najde své oblíbené nastavení. Co mi akorát už roky chybí, je možnost změny RAW na JPEG v jakémkoli quick menu. Pro tohle musíte do hlavního menu, což nepovažuji zrovna za šťastné.

Samsung NX1 nabídne hybridní autofokus s 205 fázovými detektory, z nichž je 153 křížových. Rychlost ostření je výborná (záleží pochopitelně na objektivu) a s novějšími verzemi firmwaru je dost dobře použitelné i průběžné ostření se sekvenčním snímáním, které zde dosahuje neuvěřitelné rychlosti 15 fps v plném rozlišení. Buffer postačí na 5 sekund záznamu v takové rychlosti (více než 70 JPEG snímků, resp. zhruba 18-25 RAWů dle zvolené rychlosti). Pokud to mám srovnat se zrcadlovkami, pak mohu říci, že je to lehce pod úrovní EOS 70D. Problémem je tu spíše automatický výběr AF bodů, který nefungoval tak, jak bych si představoval a nezřídka ostřil na pozadí místo na popředí. Každopádně je vidět, jak se toto s každou verzí firmwaru vylepšuje a je možné, že už brzy toto bude fungovat naprosto bezproblémově. Citlivost autofokusu je od -4 EV a opravdu je schopen zaostřit téměř na cokoli i ve velmi špatném světle. Navíc AF dioda promítá pomocný obrazec, takže je možno ostřit i na hladké plochy.


Samsung NX1 ocenění TREFA
Ocenění TREFA získává Samsung NX1
za 4K video, pokrokový senzor a moderní technologie. Logo ocenění je ke stažení zde


Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, začínáte na času 1/8000 sekundy, automatika ISO citlivosti je konfigurovatelná včetně vazby na ohniskovou vzdálenost objektivu, je tu i intervalové snímání. Trochu slabší je stabilita nastavování expozice, což platí především o nočních snímcích. Výdrž na baterii je spíše lehce podprůměrná. Není to vyloženě ostuda, ale přeci jen to mohlo být o něco lepší (v recenzi jsem natáčel hodně videa, a to pak jde baterie celkem rychle dolů). Výborné je to, že tělo je i odolné vůči nepříznivému počasí.

Trochu se zastavím u softwaru a Wi-Fi. Samsung má docela problém se softwarem, který působí dost "rozlezle". Pokud máte na počítači firewall s uživatelsky nastavovanými pravidly, tak si hodně užijete. Aplikace Samsungu vyžadují tak obrovské množství oprávnění, že instalace konvertoru videa nebo DNG souborů mi díky neustálému klikání myši připomínala pařbu Diabla 2. Firewall neustále křičí, že aplikace Samsungu chtějí přepsat data v registrech, pak zas jiná včetně těch kritických, takže pořád jen něco odklikáváte (aplikace kupodivu funguje, i když půlku věcí zakážete). Proč chce RAW konvertor šahat na kritické registry systému Windows?

Totéž Wi-Fi. Aplikaci pro spojení fotoaparátu a smartphonu/tabletu na Google Play nestáhnete. Resp. stáhnete si zde základní "instalačku", která si vyžádá povolení instalaci z neznámých zdrojů v systému Android. Teprve mimo Google Play se stáhne instalační program aplikace a můžete spojit smartphone s fotoaparátem. Ať se na mě Samsung nezlobí, ale tohle prostě nepůsobí ani trochu profesionálně. Samotná Wi-Fi už funguje dobře, přes smartphone lze ovládat většinu důležitých nastavení, prohlížet si fotografie a najdete tu i Bluetooth, jehož možnosti využití se s firmwarem 1.20 ještě rozšířily.

Videosekvence jsou do značné míry chloubou přístroje. Najdete tu totiž 4K video, což u jiných APS-C přístrojů zatím není. V průběhu natáčení lze ovlivňovat expozici, je tu vstup pro externí mikrofon i výstup na sluchátka. Full HD video lze natáčet dokonce při 120 snímcích za sekundu, takže můžete získat velmi kvalitní zpomalené video. Tady mě napadá myšlenka, že s takto rychlým čipem by fotoaparát mohl zvládat ještě lepší zpomalená videa (v rozhovoru s inženýrem ze Samsungu jsem četl, že čip zvládá 240fps vyčítání dat z celého čipu). Nebylo by špatné mít třeba menší HD videa s několika stovkami fps, byť třeba ve formě placeného nadstandardního firmwaru. NX1 by tak mohla být nepřekonatelnou konkurencí slow-motion videokamerám jako je např. Sony FS7.

Nicméně zatímco pro manuální natáčení videa je Samsung NX1 opravdu velmi dobrý, pro automatické natáčení je to trochu slabší. Přicloňování by mohlo být ještě trochu plynulejší (v téhle třídě už by to mělo být naprosto plynulé, dokonalé a ne jen velmi dobré) a hodně mě překvapilo, že fotoaparát neostřil při zoomování. Obraz se tedy při zoomování trochu rozostřil a fotoaparát jej zaostřil až tehdy, když se přestalo zoomovat. Jak již bylo řečeno, je možné, že nové verze firmwaru toto vyřeší. My jsme testovali verzi 1.10, přičemž verze 1.20 vyšla asi dva tři dny po odeslání fotoaparátu zpět zapůjčiteli. Využit je úsporný H.265 kodek, na druhou stranu taková videa úplně snadno nepřehrajete (většina přehrávačů je odmítne). Proto je trochu škoda, že neumožňuje zvolit navíc i H.264 záznam, který je standardem a nechat na uživateli se rozhodnout podle toho, zda má nebo nemá možnost práce s H.265.

Nejzajímavější bude ale hodnocení kvality obrazu. Nový 28MPx APS-C CMOS BSI snímač se dá označit za netradiční a i svým výkonem za hodně zajímavý. Pokud jde o detaily, tak zde dokáže s 16-50mm F2,0-2,8 objektivem překonat i 24MPx full frame zrcadlovky. Je neuvěřitelné, kolik detailů jste schopni z fotoaparátu vytřískat. Dynamický rozsah snímače je rovněž fantastický. Ve světlech je solidní rezerva, nicméně ve stínech je to doslova neuvěřitelné. To můžete prosvětlovat opravdu "brutálně" a stejně se takřka nedočkáte nějakého výrazněji otravného šumu (proti nedávno testovanému Canon EOS 70D, který házel barevný šum do stínů i bez jejich prosvětlování, je toto ne o třídu, ale o několik tříd dále).

Trochu jiné výsledky jsou v oblasti šumu, kde jsem až tak nadšením neskákal. S NX1 si můžete dovolit fotit při opravdu hodně vysokých citlivostech, ale počítejte s barevným šumem trochu zvláštního charakteru. Ten se dá v pohodě odstranit za cenu mírné ztráty barev. Jasový šum pak zůstane nadále patrný (a to i při středních citlivostech), ale spolu s ním naštěstí i nezvykle vysoké množství detailů. Navíc se šum v tak vysokém rozlišení lépe ztratí. Takže je to takové neurčité. Na jednu stranu vynikající detaily i při dost vysokých citlivostech (např. ISO 6400), na druhou stranu ne až tak málo jasového šumu i na středních citlivostech jako je ISO 1600.

Jak tedy zhodnotit Samsung NX1? Pokud jde o hardware, nic lepšího ve třídě APS-C fotoaparátů neexistuje. Rychlost, kvalita obrazu, výbava, moderní technologie, NX1 má skoro vše, co si lze vymyslet. Na druhou stranu je vidět, že Samsung ještě potřebuje trošku doladit software (firmware). Není špatný, ale přeci jen třeba z autofokusu člověk nemá takovou jistotu jako u zmíněného Canonu, který jakoby člověku četl myšlenky. To se tady nekoná. Tady je dobrý, ale ne vynikající.

I když ještě nebyla stanovena česká cena, můžeme se mrknout na ceny americké a podle tohoto můžeme Samsung pochválit za velmi dobrou cenovou politiku. V USA je NX1 o 300 dolarů (8000 Kč) levnější než EOS 7D Mark II, což by napovídalo ceně zhruba 38-40 tisíc korun za tělo, což je při tomhle výkonu a výbavě cena skutečně dosti dobrá. S 16-50mm F2,0-2,8 objektivem bude cena podle přepočtu amerických cen patrně někde kolem 70 tisíc korun a dovolím si tvrdit, že výkonem bude nad úrovní FF DSLR např. se základními 24-85mm F3,5-5,6 objektivy a podobnými při možnosti dosáhnout ještě menší hloubky ostrosti a nižšího šumu. Např. full frame DSLR při 24mm F3,5 bude mít stejnou hloubku ostrosti jako NX1 při reálných 16mm a F2,3, což znamená, že NX1 může použít o 1,3 EV nižší citlivost (např. ISO 1250 proti ISO 3200 u FF, takže při podobném, ne-li nižším šumu) a s testovaným objektivem ještě nižší clonu F2,0 (a tedy nižší hloubku ostrosti než full frame). Pokud už se má NX1 něčeho bát, tak spíše konkurence ze strany Sony A7. Právem si tak zaslouží ocenění TREFA, byť prostor na zlepšení tu ještě je.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení krajin a architektury s 16-50mm F2,0-2,8 objektivem
2. Natáčení 4K a Full HD videa s manuálním ovládáním
3. Natáčení zpomalených Full HD 120p videosekvencí
4. Focení v noci a za špatných světelných podmínek (vynikající AF)
5. Záznam s vysokou rychlostí sekvenčního snímání (5 sekund 15fps záznamu v JPEGu)
6. Bezdrátové ovládání pomocí Wi-Fi
7. Fotografování snímků s obrovským dynamickým rozsahem


Plusy


+ Excelentní snímač (nadprůměrné rozlišení, obrovský dynamický rozsah, rozumný šum)
+ Solidní ergonomie
(dotykové ovládání, hodně rollerů, konfigurovatelná tlačítka, stavový displej, dostatečné rozměry pro rozumné držení)
+ Podpora 4K videa a 120fps Full HD videosekvencí

+ Velmi rychlé ostření, citlivé už od -4 EV (ostří výborně i v noci)
+ Možnosti nastavení expozice (čas 1/8000 sekundy, bohatě konfigurovatelné Auto ISO)
+ Slušná cena
+ Výborný elektronický hledáček (velikost srovnatelná s FF DSLR)
+ 15fps sekvenční snímání se slušným AFC, dostatečný buffer
+ Wi-Fi, Bluetooth, NFC
+ Úsporný H.265 kodek (počítejte však s horší editací a přehrají jej jen některé programy)
+ Odolnost vůči nepříznivému počasí


Minusy


- Slabší výdrž baterie
- Hodně rozlezlý software (vyžaduje mnoho zbytečných podezřelých oprávnění)
- Ještě ne úplně doladěný autofokus (slabší automatický výběr AF bodu, u videa při zoomování neostří)
- RAW a JPEG lze přepnout jen ve hlavním menu (nelze ve quick menu ani u Fn tlačítek)

 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NX1 děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 39 000 Kč s DPH (tělo, odhad na základě cen v USA)


Jak hodnotíte Samsung NX1?
V anketě šlo hlasovat od 11.2.2015 do 11.2.2016. Počet hlasujících: 12
Výborný92 %
Průměrný8 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.