Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX30: návrat na vrchol?

13.8.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do testu se nám dneska dostalo nové hledáčkové CSC od Samsungu, model NX30. Ten má 20MPx senzor, bezdrátové připojení Wi-Fi, výklopný displej i hledáček. Vyzkoušeli jsme ho s 18-55mm i 85mm F1,4 objektivem.
Samsung NX30 je tedy otestován a můžeme přejít k závěrečnému hodnocení. Proti předchozím modelům jako je NX10/NX11 nebo NX20 jde rozhodně o velký krok vpřed. Přináší téměř všechno, co bychom od fotoaparátu této kategorie očekávali. Máte tu tedy opravdu hodně velký a detailní elektronický hledáček, který je skutečně na špičce a navíc je dokonce i výklopný. Díky možnosti zvětšovat náhled obrazu a díky focus peakingu je snadné ostření i se starými manuálními objektivy.

Potěší i možnost nastavit maximální expoziční čas, při kterém se bude zvedat ISO, a to na základě převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti (a ještě můžete nastavit, zda může jít i na trochu delší časy než podle tohoto pravidla nebo naopak pro jistotu na ještě kratší), případně lze čas nastavit ručně. To se s manuálními objektivy také hodí. Co se naopak nehodí, je stále nemožnost polohovat zvětšený náhled a přílišná citlivost na správné usazení redukce v bajonetu. Možnosti expozice jsou nadprůměrné, časy začínají díky elektronické závěrce už na 1/8000 sekundy a k dispozici máte i intervalové snímání. Velkým plusem jsou uživatelské režimy C, které si můžete dokonce pojmenovat.

Nelíbilo se mi hodně odlišné zobrazení snímků v hledáčku a na AMOLED displeji. Hledáček ukazoval snímky světlé a studené, displej naopak mnohem tmavší a s teplejšími barvami (hledáček je přesnější ohledně jasu). Na druhou stranu lze pochválit to, že displej je polohovatelný a dotykový, což se hodí hlavně při práci s Wi-Fi při zadávání textu nebo při polohování AF bodu. Celkově se fotoaparát dobře ovládá, výborná je páčka na zapnutí samospouště, rovněž páčka pro zapnutí přístroje má konečně normální chod a netřeba být Rambo, abyste zapnuli fotoaparát jako u starších verzí. Fotoaparát se nabíjí přes USB, dostal podporu externího mikrofonu a bezdrátových blesků.


Samsung NX30 hodnocení


Senzor s 20MPx rozlišením nabídne možnost kontrastního i fázového ostření. Díky tomu i se setovým objektivem ostří vskutku bleskurychle, patří rozhodně k velmi rychlým až nejrychlejším fotoaparátům. Zhoršila se však úspěšnost, červený čtvereček AF bodu jsem viděl trochu častěji než obvykle a jak je u fázového ostření časté, není vždy ani úplně přesné, přestože se ostří přimo senzorem. Videosekvence byly také znatelně zlepšeny, Samsung konečně zrušil agresivní kompresi videa. Videa mají nyní dvojnásobný datový tok, což sice nepotěší kvůli záznamu většího množství dat, ale konečně už není obraz plný kompresních artefaktů a na videosekvence se dá mnohem lépe koukat. Stabilizace setového objektivu je poměrně dobrá, autofokus pracuje také docela dobře, ale chce to ještě vychytat mírné přejíždění před/za rovinu ostrosti.

Pokud jde o výbavu, fotoaparát potěší i bezdrátovou sítí Wi-Fi, která skutečně velmi dobře funguje, snadno se konfiguruje a např. režim dálkového ovládání nyní funguje i na manuálním režimu expozice, takže už opravdu nahradí drátovou spoušť. Samsung opravdu hodně zapracoval na rychlosti. Odezvy, ostření, vše je mnohem rychlejší, buffer je dostatečně velký, ale stále je tu problém v tom, že při ukládání na kartu fotoaparát neumožňuje další práci (některé věci jdou, některé ne). Např. clonu v prioritě clony upravíte, můžete fotit, ale už nevejdete do menu nebo nenastavíte korekci expozice.

Kvalita obrazu je i se setovým objektivem dobrá, pokud jde o množství detailů a pokud dostanete dobře vyrobenou kopii objektivu. Samsung 18-55mm obvykle patří k opticky nejlepším setovým objektivům, ale tento testovaný kus se moc nepovedl. Snímač vycházející z modelu NX300 není špatný, ale ke špičce rovněž nepatří. Šum je akceptovatelný do ISO 1600, vyšší citlivost ISO 3200 je už dost na hraně a některé APS-C fotoaparáty jsou zde o něco lepší. Podobně je to s dynamickým rozsahem. Rovněž není nejhorší, ale jsou tu i lepší čipy a ve stínech je po projasnění dost velké množství barevného šumu, což dnes podobně dělají např. APS-C senzory od Canonu. Zpracování obrazu je o něco lepší než u NX300, kresba se už tolik nepatlá, ale jako u všech fotoaparátů, RAW je RAW a nabídne mnohem více než JPEG.

U Samsungu NX30 jsem dlouho váhal, jak jej ohodnotit. Posun proti předchůdcům je znatelný, v mnoha ohledech je opravdu skvělý a chtěl jsem mu dát naše ocenění TREFA. Nicméně je tu i pár nepříjemností, díky kterým si prostě neřeknete, že tohle je skoro dokonalý fotoaparát, ale jen opravdu velmi dobrý. Určitě ho mohu doporučit, na vrchol CSC třídy to chce ale přeci jen ještě trošku zapracovat na detailech. Pokud dobře pohledáte, můžete jej koupit i za dosti zajímavou cenu.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Fotografování s využitím výklopného hledáčku či displeje (např. makro s adekvátním objektivem)
2) Snímky s velmi krátkým expozičním časem (podporována je až 1/8000 sekundy)
3) Nahrávání fotografií na sociální sítě odkudkoli, kde je dostupné Wi-Fi připojení


Plusy


+ Velký výklopný elektronický hledáček s vysokým rozlišením
+ Výklopný AMOLED displej
+ Bohaté nastavení exp. časů
(až 1/8000 s, Auto ISO s ohledem na ohniskovou vzdálenost,...)
+ Velmi rychlý AF s 18-55mm objektivem
+ Slušná rychlost přístroje (s výjimkou ukládání na kartu)
+ Pojmenovatelné uživatelské režimy
+ Funkční Wi-Fi


Minusy


- Odlišné podání jasu a barev na EVF a AMOLED displeji
- Nemožnost provedení některých úkonů při ukládání na kartu

- Trochu nižší úspěšnost a přesnost ostření (o něco častější "červené" čtverečky AF bodu)
- Dnes už spíše průměrný snímač
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NX30 děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 25 500 Kč s DPH (včetně objektivu 18-55mm OIS)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Samsung NX30?
V anketě šlo hlasovat od 13.8.2014 do 15.8.2015. Počet hlasujících: 10
Výborný40 %
Průměrný60 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.