Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX30: návrat na vrchol?

13.8.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do testu se nám dneska dostalo nové hledáčkové CSC od Samsungu, model NX30. Ten má 20MPx senzor, bezdrátové připojení Wi-Fi, výklopný displej i hledáček. Vyzkoušeli jsme ho s 18-55mm i 85mm F1,4 objektivem.

Autofokus, ostření


Fotoaparát disponuje autofokusem i manuálním ostřením. Autofokus funguje na hybridním principu, na senzoru je tedy 105 fázových detektorů, které jsou doplněny o 247 ploch s kontrastním ostřením. Při dostatku světla je tak doostřování s 18-55mm objektivem opravdu velmi rychlé (0,15 sekundy na širokém a 0,25 sekundy na nejdelší ohniskové vzdálenosti), v interiéru ale ostří většinou kontrastně s klasickou rychlostí. S 85mm objektivem naopak ostří překvapivě pomalu a správné zaostření docela dlouho hledá.

Autofokus může být jednorázový (SAF) nebo průběžný (CAF). Průběžná verze pracuje docela dobře i za horšího světla, občas ale odmítne poslušnost a nepohne se nebo se hýbe velmi pomalu. Při běžných denních snímcích funguje bez problémů. K dispozici je i DMF, neboli možnost manuálního doostření. Po zaostření autofokusem tak pootočením ostřícího kroužku můžete ihned manuálně doostřit. Toto se hodí i v situaci, kdy autofokus nechce zaostřit tam, kde chcete, takže manuálně přeostříte a zkusíte autofokus znovu. V takovém případě se už většinou chytne.

U manuálního ostření si můžete navolit automatické zvětšení náhledu, díky čemuž se mnohem snáze fotí a lze jej doplnit i o focus peaking. Zvětšení může být 5× nebo 8×. Nižší hodnota je pro běžnou práci více než dostatečná. Stále však nelze polohovat zvětšený náhled, zvětšuje se tedy zásadně prostředek obrazu. U autofokusu ale polohování provádět můžete, stačí stisknout tlačítko OK a šipkami navolit pozici, případně prstem ťuknout na displej.

Detekce tváří má přiměřenou úspěšnost i rychlost, doplněna je i funkci autoportrétu (jeho focení je usnadněno díky výklopnému displeji). Vedle jednobodového ostření, které lze polohovat buď tlačítkem OK a šipkami nebo jednoduše dotykem na displeji (reset tlačítkem koše), je tu ještě vícebodové ostření. To pracuje vcelku dobře, většinou vybírá body, které byste vybrali také, občas ale míří špatně (především u scén s výrazným pozadím se mu občas nechce zaostřit na popředí). Opět pomůže dotykové ostření a kliknutí na displej, čímž fotoaparátu řeknete, kam se má "dívat". Úspěšnost autofokusu by mohla být i o něco lepší. Většinou funguje dobře, občas ale z nepochopitelných důvodů nezvládne zaostřit (červený čtvereček) a snímek vám uteče. Ona ani přesnost není úplně stoprocentní, v tomto má jednoduše běžné kontrastní ostření výhodu, a to i přesto, že se fázově ostří přímo čipem (tohle trápí ale i jiné CSC s fázovým ostřením).


Nastavení expozice, automatika


O nastavování expozice se toho bude dát v případě Samsungu NX30 dát říci více než dost. Proti předchůdcům přináší několik užitečných novinek. Začneme ale měřením expozice. K dispozici je vícebodové, středově vyvážené a bodové měření expozice. To můžete doplnit o vazbu na AF bod, tuto funkci bych ale vřele doporučoval vypnout. Měření je na střed možná až přecitlivělé, a tak expozice lítá ze strany na stranu. Výsledkem je spousta zejména přepálených fotografií. Pokud se měří celoplošně bez vazby na AF bod, je měření vcelku spolehlivé a nic vážnějšího bych mu nevytýkal.

Rozsah expozičních časů začíná na velmi krátké 1/8000 sekundy (v některých případech 1/6000 sekundy) a končí na 30 sekundách, v manuálním režimu pochopitelně nechybí bulb režim. Velmi příjemným překvapením je možnost nastavit maximální expoziční čas, který může být navolen. To se hodí např. u starších manuálních objektivů, kdy např. u 50mm objektivu nastavíte 1/60 sekundy a pokud by čas měl být delší, až tehdy začne fotoaparát navyšovat ISO citlivost. Pokud použijete klasický objektiv Samsungu s elektronickými kontakty, můžete nechat fotoaparát upravovat tento čas dle převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti a dokonce můžete nastavit, jak moc se toho má držet (zda může jít i na trochu delší časy a spolehnout se na stabilizaci nebo naopak raději čas ještě trochu zkrátit)


Samsung NX30 průběh světelnosti 18-55mm objektivu


Citlivosti mají rozmezí od ISO 100 do ISO 25600, automatika pak končí na ISO 200 až ISO 3200 dle nastavení v menu. Citlivosti lze nastavovat po 1EV nebo 1/3EV krocích. Rozsah clon závisí na použitém objektivu. Jak je vidět, základní setový objektiv Samsung 18-55mm F3.5-5.6 OIS má sice hraniční světelnosti typické pro svou třídu, ale průběhem patří k tomu nejlepšímu. Dále tu najdete korekci expozice od -3 EV do +3 EV. Samozřejmostí je i expoziční bracketing pro tři snímky s rozdíly mezi expozicemi až do 3 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy můžete volit na horním kolečku. Nově jsme se dočkali i uživatelských režimů C.


Samsung NX30 horní kolečko

  • Auto - Automatický režim, pouze JPEG
  • P (Program AE) - Automatické nastavení expozice. Expoziční čas může být od 1/8000 sekundy do 30 sekund, clona závisí na objektivu. V tomto případě F3,5 až F5,6 dle zoomu až po F22. Funguje zde i programový posun, lze tedy upravit clonu, na základě čehož se upraví čas. Citlivost ISO může být automaticky nastavena od ISO 100 do ISO 3200 (maximum automatiky lze ale snížit až na ISO 200). Ručně můžete nastavit ISO 100 až ISO 25600. Fotoaparát umožňuje nastavit maximální expoziční čas, při které začne navyšovat citlivost (od 1/2000 sekundy do 1 sekundy). Může se řídit převrácenou hodnotou ohniskové vzdálenosti a dokonce můžete nastavit jak striktně (zda se bude trochu spoléhat na stabilizaci nebo naopak). Výtečné. Korekce expozice má rozsah od -3 EV do +3 EV. Jas displeje odpovídá nastavené expozici.
  • A (Priorita clony) - Fotograf volí clonu, fotoaparát dopočítá čas. Zbytek je shodný s předchozím režimem.
  • S (Priorita času) - Fotograf volí expoziční čas, fotoaparát dopočítá clonu. Zbytek je shodný s P.
  • M (Manuál) - Manuální nastavení clony a času. Rozsahy shodné s P, navíc je zde režim B, chybí naopak korekce expozice. Potěší možnost nechat ISO citlivost na automatice.
  • C1, C2 - Uživatelské režimy. Oblíbená nastavení, která si lze uložit a dokonce i pojmenovat.
  • i (Režim priority objektivu) - Pomocí tlačítka iFn lze nastavovat hloubku ostrosti nebo kontrast.
  • Scéna
  • Wi-Fi

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.