Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX30: návrat na vrchol?

13.8.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do testu se nám dneska dostalo nové hledáčkové CSC od Samsungu, model NX30. Ten má 20MPx senzor, bezdrátové připojení Wi-Fi, výklopný displej i hledáček. Vyzkoušeli jsme ho s 18-55mm i 85mm F1,4 objektivem.

Příslušenství


V balení najdete vedle fotoaparátu objektiv, krytku těla, obě krytky objektivu, baterii, popruh, USB kabel a nabíjecí adaptér, sluneční clonu, pouzdro na objektiv, pár dokumentů, CD-ROM se softwarem a dokonce i plnou verzi Adobe Lightroom!


Samsung NX30 příslušenství



Výdrž baterie


K napájení fotoaparátu slouží Li-Ion akumulátor BP1410, která má napětí 7,6 V a kapacitu 1410 mAh. Výrobce hovoří o možnosti pořídit 360 snímků na jedno nabití. Osobně mi přišlo, že jsem fotoaparát pořád jen nabíjel a má malou výdrž, ale bylo to také tím, že jsem opravdu hodně fotil a s fotoaparátem byly také provedeny testy několika manuálních objektivů, které v brzké době vyjdou na stránkách Digimanie. Během testování jsem se pohyboval mezi 340 až 600 snímky na jedno nabití, což je dost velký rozptyl, průměr činil 470 fotografií. To není špatné. Baterie ukazuje stav přesně v procentech.


LCD displej


Ve výchozím stavu se při spuštění fotoaparátu ukazuje černá obrazovka, kterou vidíte vlevo. Ta obsahuje několik užitečných informací, ale pokud chcete hned fotit (což většinou chtít budete), zbytečně otravuje a asi ji hodně rychle zrušíte. Vpravo už vidíte klasické zobrazení. Dole jsou expoziční informace a všimněte si ve spodních rozích tlačítka MENU a Fn, které doplňují fyzická tlačítka na těle fotoaparátu.

Displej je totiž dotykový a díky tomu se některé věci mnohem snáze upravují (např. psaní e-mailu při posílání přes Wi-Fi, úprava ostřícího bodu,...). Vpravo jsou všechny důležité ikonky, vlevo může být histogram. Dále tu vidíte tlačítko pro dotykové ovládání, které upravuje chování ostření dotykem, případně umožňuje zaostřit a snímek rovnou vyfotit, máte i možnost dotykové ovládání úplně zrušit. Další ikonka spouští Wi-Fi. Nahoře vidíte ještě informace o režimu a zbývajícím místě na kartě a stav baterie.

Samsung NX30 uživatelské rozhraní AMOLED displeje

Po stisku tlačítka Fn se objeví toto quick menu. Zadní otočné kolečko vás pohybuje mezi dlaždičkami s nastaveními, horní roller pak umožňuje pro vybranou vlastnost nastavit konkrétní volbu. Pravý snímek ukazuje výběr ISO citlivosti.


Zde vidíte polohování ostřícího bodu, to můžete provést jak šipkami, tak točením otočného zadního voliče nebo dotykem na displeji. Horním rollerem pak upravujete velikost ostřícího bodu. Vpravo vidíte animaci při otáčení kolečkem fotografických režimů (PASM kolečko).


Zde vidíte výběr scénických režimů a hlavní menu, které se dělí na čtyři záložky. První se věnuje focení, druhá videosekvencím, třetí uživatelským nastavením a poslední pak technickým nastavením. Občas je to ale trochu domotané a člověk neví, ve kterém menu zrovna danou položku hledat, protože se hodí do více z nich.


Toto je pak menu pro videosekvence a vpravo vidíte uživatelské přiřazování tlačítek.


Zobrazení snímků může být celoplošné, fotoaparát nabízí i překrytí informacemi. Docela dost mi vadilo, že tu není nějaké celoplošné zobrazení, které by bylo doplněné jen o základní informace jako čas, clona a ISO a nezakrývaly výhled na celou fotografii. Tohle Samsung nedomyslel.


Jako poslední tu máme trochu zmenšený náhled s barevnými histogramy, dole jsou ještě všechny důležitá nastavení. Pravý snímek ukazuje menu pro režim Wi-Fi, ten byl podrobněji probrán v kapitole, která se bezdrátovému připojení Wi-Fi věnovala.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.