22.12.2016, Milan Šurkala, recenze

V dnešní recenzi se znovu podíváme na zoomovací objektiv pro APS-C CSC systém od Sony. Dnes zamíříme ještě výše a otestujete objektiv Carl Zeiss 16-70mm s konstantní světelností F4 a optickou stabilizací.

reklama
Cena | od: Dan7  26.12.201611:31
No díky místní cenové politice Sony jsem se naučil kupovat objektivy Zeiss a Sony­-Zeiss v Anglii. Ten cenový rozdíl je tak velký, že i kdybych to tam posílal v záruce, tak se to pořád vyplatí. Aktuální cena přes e­-bay u Sony­-Zeiss 16­-70mm f­/4 tak 18000 Kč + poštovné 700 Kč, záruka 1 rok. Tento ovšem nemám. Vlastním Zeiss Touit 12mm f­/2.8 a je výborný. Vyrovná se i mému vůbec nejoblíbenějšímu sklu Canon 16­-35mm F­/4 IS USM.
Jinak co jsem měl možnost zatím fotit s objektivy pro Sony e­-mount, tak ty pevné objektivy Zeiss ­(Touit pro APS­-C a Batis pro full­-frame­) a Sony­-Zeiss jsou za mě perfektní ­- ostré ­(hlavně Sony­-Zeiss 55mm f­/1.8­), ale z těch zoomů mám takové rozpačité pocity. Ty rohy nejsou úplně ideální. Ale kontrast i protisvětlo v pohodě.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cena | od: JonSnih  27.12.201620:47
Možná se Sigma slituje a něco pro E­-mount APS­-C vyrobí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
ZEISS ostuda | od: jadra  23.12.201621:17
Mám ho cca 2 roky ku a6000. Popravde, keby bola byvala iná možnosť nebol by som ho kúpil. Prvý som vrátil späť do webšopu, taký bol otrasný, až mi bolo do plaču, keď som ho testoval. Poslali druhý, podstatne lepší ale stále je to hanba značky ZEISS. Na širokom konci keď nemusím, ani moc nefotím, čo sa smerom ku krajom tak dramaticky zhoršuje ostrosť. Stred aj dlhý koniec je už celkom použiteľný. Neviem akú ma ZEISS disciplínu v závodoch, ale čo kus to iná kvalita. Kto si ho chce kúpiť, nech dá na moju radu a ak nemá možnosť otestovať a prípadne vymeniť, nech to toho ani nejde. Je to lotéria. A o cene ani nehovorím. Ale teda, aby som bol objektívny, ten stred ­(sakra malý stred­) pri priclonení je ostrý ako britva. Jaro
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: ZEISS ostuda | od: Milan Šurkala  24.12.201612:33
Kolísavá kvalita je obecně problém Sony. Např. z cca sedmi kusů RX100 první generace, které mi prošly rukama, byly dostatečně v pořádku asi dva, možná tři. Svůj vlastní jsem vybral až na několikátý pokus. Nicméně se nedá říci, že by ostatní výrobci s tímto také neměli problém, v recenzích větší či menší míru této vady vykazuje minimálně půlka objektivů.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: ZEISS ostuda | od: Puppy8  26.12.201614:54
"Kolísavá kvalita je obecně problém Sony­" ­- což je při těch cenách objektivů tristní. Koupil jsem placku 20 mm F2.8 a tak z dvaceti pokusů zaostří jednou úplně špatně, za plného světla. Používám s levným A5000, který nemá sice rychlé fázové ostření, ale s jinými objektivy ostří vždy přesně ­(byť pomalu­). Jenže zkuste takovou vadu reklamovat, když jinak je ten objektiv v pořádku a s manuálním ostřením problém není. Na DPReview jsem našel další lidi s podobnou zkušeností.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ZEISS ostuda | od: Pavel Matějka  26.12.20169:06
Zeiss se pod to podepsal a asi má na svědomí konstrukci, ale vyrábí to Sony.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ZEISS ostuda | od: bedo.  27.12.201611:37
Konštrukcia už dnes pri použití počítačov nie je taký problém, ako bývala v minulosti, keď sa dráhy lúčov počítali ručne, ale vyrobiť kvalitný objektív za dobrú cenu stále nie je samozrejmosť. Kedysi sa kontroloval každý jeden vyrobený kus, takže nájsť napr. decentrovaný Takumar je prakticky nemožné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
16-70/4 | od: Sinpa  23.12.201614:13
Mám ho doma. Zkoušel jsem tři kusy a všechny měli levý spodní roh více či méně neostrý ­(ten v recenzi patří k těm horším­). Na internetu se o tom dá najít halda témat ­(většinou je to právě levý spodní roh­).
Na druhou stranu, kupoval jsem novej za 18000,­- což mi přijde jako adekvátní cena.
Bohužel je to nejlepší nativní objektiv v základní rozsahu, takže nic jiného nezbývá.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
výstupná kontrola | od: bedo.  23.12.201611:48
U takto drahého objektívu zamrzí tá neostrosť na ľavej strane ­- u ­"seťáku­" do 100€ by sa to ešte dalo s prižmúrením oka tolerovať, v tejto kategórii by som už ale očakával bezchybný kus.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Sony standard | od: J77  22.12.201622:08
Takze nejak stale totez od Sony, dle ocekavani a bez prekvapeni. Opravdu zarazejici pristup. Vyborna tela, doprovazena opticky prumernymi az podprumernymi objektivy za nehorazne, absurdni ceny.

Za tytez penize lze koupit sice ne tak dlouhe, ale ve vsem ostatnim nepomerne, nasobne lepsi olympusi 12­-40 ­/ 2.8, coz je dostatecne vymluvne samo o sobe. Nemit Sony vyhodu ve vyborne odladenem PDAF ostricim systemu AXXXX rad a vetsim snimaci, byl by jejich APS­-C format v konkurenci soucasnych M43 uz nezakoupitelny ... prinejmensim pro kazdeho zakaznika, nakupujiciho hlavou a hledajiciho maximalni hodnotu za vlozene prostredky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Sony standard | od: kolyy  23.12.201610:40
Podľa mňa ten objektív nie je koncepčne nezmyselný, ani s tými kompromismi, nezmyselná je cena. Pokiaľ by stál polovicu a dodával sa za rozumný príplatok v sete, tak by to hneď vyzeralo inak. A za túto cenu by mala byť vodo+prachuodolná F2.8­-ka. Ale možno to Sony takto stačí. Prístup by asi zmenili ak by ich trhový podiel padal v prospech Fuji­/M43, a to sa asi nedeje. Pokiaľ aj fotografickým nadšencom, ochotných kupovať za prémiové ceny, stačí špičkový foťák pri papierovom porovnaní a neodradí ich kompromisná ergonómia či nedotiahnutý systém objektívov, tak prečo by niečo menili, že?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Sony standard | od: Sakini  23.12.201616:36
Vygumuj na tom ten modrý znáček, a hned můžeš škrtnout část ceny ;­-­) kdyby byl v jejich třídě G, kam i vlastnostmi patří, byla by ta cena hned snesitelnější.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
 
Nový komentář k článku

Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Pro diskuzi na jiné téma navštivte naše FÓRUM.