Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX10: ultrazoom, jaký jsme chtěli

30.10.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V nabídce ultrazoomů značky Sony najdeme profi přístroj Cyber-shot RX10. Ten jsme dnes otestovali. Je velmi zajímavý, neboť přináší 1" Exmor R CMOS senzor, konstantní F2,8 světelnost, stavový displej, kvalitní videosekvence a solidní hledáček.
Ultrazoom Sony Cyber-shot RX10 je fotoaparát, který bude člověku dělat skoro jenom radost. Jak se vyjádřil jeden ze zástupců společnosti Sony, chtějí přinášet každého půl roku nějaký přelomový produkt a RX10 jím rozhodně je. Tento ultrazoom disponuje velkým 1" senzorem s rozlišením 20 megapixelů a k dispozici je objektiv Carl Zeiss s 8,3× optickým zoomem. Ten potěšil jak širokoúhlou 24mm ohniskovou vzdáleností, tak i konstantní světelností F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Opticky je dost slušný, byť to neznamená, že by se mu optické vady úplně vyhýbaly. Fotoaparát ale některé z nich softwarově potlačuje, takže se můžete těšit na celoplošně solidní kresbu u většiny ohniskových vzdáleností, chromatická aberace trápí jen občas u nižších clon, zkreslení je korigováno a vinětace je v normě. Bohužel i přes vrstvy T* objektiv občas trpí na odlesky.

Překvapí rozsah clon až do F16, ale upřímně řečeno, takový rozsah je docela zbytečný, protože na vyšších clonách se logicky dostavuje masivní difrakce (celoplošná neostrost). Fotoaparát má i ND filtr, čímž umožní zaclonit, aniž by se ale navyšovala difrakce. Makro objektivu je podprůměr, ale má docela pěkné telemakro. Fotoaparát má několik příjemných vlastností jako clonový kroužek, který může mít aretovaný, ale i naprosto plynulý chod pro video.

Nahoře najdete stavový displej, hlavní displej je výklopný, elektronický hledáček má automatické přepínání a slušnou kvalitu obrazu. Problémem fotoaparátu je jeho rychlost spouštění. Ne, že by byl vyloženě pomalý, ve srovnání se zrcadlovkami s podobným ohniskovým rozsahem je ale vidět jasný rozdíl např. v rychlosti spuštění fotoaparátu. Rychlost přístroje je nicméně až na jeho start a vypínání solidní, rychle ostří a má i poměrně krátké prodlevy mezi snímky, nemluvě o slušné rychlosti sekvenčního snímání. Při testu se mi jednou stalo, že se fotoaparát nějak "zahltil" a postupně se zpomaloval. Až reinicializace z něj udělala zpátky rychlíka. Možnosti konfigurace jsou bohaté, máte tu několik funkčních tlačítek, jimž můžete přidat jednu z více než 40 dostupných funkcí. Jen škoda, že se nedá konfigurovat směr manuálního ostření.


Sony Cyber-shot RX10 hodnocení Trefa
Ocenění TREFA získává Sony Cyber-shot RX10
za výborný obrazový výkon a videosekvence. Logo ocenění je ke stažení zde


Automatika pracuje docela slušně, ale nemohu říci, že výborně. S barvičkami většinou není problém, expozici to ale občas chce trochu přidat (fotoaparát má někdy tendenci podexponovávat) a není mi jasné, proč má chuť používat až tak moc krátké časy. Zaseknout se na 1/250 sekundy u 200mm ohniskové vzdálenosti mi přijde trochu předčasné a vzhledem k solidní stabilizaci bych viděl ideální čas, kdy se začíná zvedat ISO citlivost, u trochu delších hodnot (např. 1/160 sekundy). Případně by bylo fajn, kdyby to šlo nastavit.

Naprosto jedničkou je Sony Cyber-shot RX10 v oblasti videosekvencí. Obrazová kvalita je výborná, autofokus je dostatečně rychlý, jemný a přesný, fotoaparát nabízí i možnost připojit sluchátka a externí mikrofon. Zoom je pomalý a velmi plynulý, většinou bez nepříjemných skoků při začátku zoomování. Optická stabilizace je účinná a když se zapne aktivní forma, lze z ruky natáčet až neuvěřitelně plynulé video. Vynikající kvalita videa je i v noci. Ano, i v noci můžete z ruky bez potíží natáčet hodně slušné video na poměry této kategorie. Pokud si nainstalujete firmware verze 2.0, lze využít i záznam do XAVC S s 50Mbps datovým tokem. Zde bych měl ale jednu výtku. Chápu, že takové videosekvence zabírají hodně místa a bude potřeba velkých karet, opravdu je ale nutné vyžadovat SDXC kartu (tzn. 64 GB a více)? Máte-li menší kartu s kapacitou 32GB a méně (tzn. SDHC), může být jakkoli rychlá, ale XAVC S nelze využít a s tím ani 100fps HD video.

Obrazová kvalita 1" senzoru je vynikající, je až neuvěřitelné, co vše tento senzor dokáže. Spolu s dobrou světelností se tak může srovnávat i s APS-C zrcadlovkami a ultrazoomovými objektivy. Ztrácí na ně něco okolo 1,5 EV výkonu na senzoru, ale to zase částečně dožene o 2/3 až 2 EV lepší světelností objektivu. Dynamický rozsah čipu také není k zahození.

Celkově mohu říci, že Sony Cyber-shot RX10 je vynikající ultrazoom, který takřka nechá chybu. Jeho cena 27 tisíc je sice na první pohled vysoká, ale věřte mi, vzhledem k výkonům naprosto oprávněná, nebojím se vůbec říci, že je to fotoaparát s dobrým poměrem ceny a výkonu. Proto také bez nějakého otálení dostane naše ocenění TREFA.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení Full HD videosekvencí z ruky
2. Natáčení s automatikou, manuálně, dokonce i v noci
3. Natáčení zpomalených HD videosekvencí (100 a 120fps video)
4. Vysoce kvalitní fotografie ve dne i v noci (na svou kategorii)
5. Snímky s přiměřeně rozmazaným pozadím
6. Širokoúhlé snímky, krajinářská fotografie


Plusy


+ Výborná kvalita obrazu 1" senzoru (použitelné i ISO 1600)
+ Konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu
+ Bezkonkurenční Full HD videosekvence
(excelentní stabilizace, solidní AF, bohatý rozsah nastavení a možnost manuálního ovládání, plynulá clona)
+ 100fps HD video
+ Solidní elektronický hledáček s velkým zvětšením
(na úrovni FF zrcadlovek)
+ Polohovatelný displej, stavový displej


Minusy


- Pomalejší náběh a vypínání fotoaparátu
- XAVC S video (Full HD i 100fps HD) vyžaduje SDXC kartu, tzn. 64 GB a větší
- Občasné odlesky v protisvětle

 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot RX10 děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 27 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte ultrazoom Sony Cyber-shot RX10?
V anketě šlo hlasovat od 30.10.2014 do 29.10.2015. Počet hlasujících: 14
Výborný79 %
Průměrný21 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.