Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX10: ultrazoom, jaký jsme chtěli

30.10.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V nabídce ultrazoomů značky Sony najdeme profi přístroj Cyber-shot RX10. Ten jsme dnes otestovali. Je velmi zajímavý, neboť přináší 1" Exmor R CMOS senzor, konstantní F2,8 světelnost, stavový displej, kvalitní videosekvence a solidní hledáček.

Stabilizace


RX10 disponuje optickou stabilizací obrazu. U videa je možné ji doplnit o dynamickou formu která dále zlepšuje její účinek. Test proběhl s expozičním časem 1/10 sekundy na 91mm přepočtené ohniskové vzdálenosti. Byl tedy testován účinek 3,2 EV.



bez stabilizace


Sony Cyber-shot RX10 stabilizace
se stabilizací



se stativem



Stabilizace dost pomáhá, je dostatečně účinná, ale nelze říct, že ty 3 EV nabídne pokaždé. To, co vidíte výše, je takový průměrný snímek. Se stabilizací lze vyfotit naprosto ostrou fotografii, přesto není problém vyfotit i snímek takový, že na něj stabilizace nestačí. S těmi 3 EV se dá s větší snahou počítat.


Fotografování portrétů


Fotoaparát nabídne rychlou detekci tváří, která nemá problém s nalezením obličeje, který se nedívá přímo do objektivu. Autofokus má občas tendenci ostřit trochu více dopředu (spíše k nosu než k očím).


Sony Cyber-shot RX10 portrét

expoziční čas 1/1600 s, clona F2,8, citlivost ISO 125, ohnisko 107 mm, klikněte pro zvětšení



Díky velmi dobré světelnosti v celém ohniskovém rozsahu je možné pěkně mazat pozadí. Nemá to sice na portrétní objektivy zrcadlovek, to ani zdaleka, ale setovým a univerzálním objektivům zrcadlovek se to vyrovná. Bokeh je jemný a oceňuji i to, že se zde nehraje na krátké synchronizační expoziční časy, blesk lze pálit i při 1/1600 sekundy. A kdyby byl problém, fotoaparát je vybaven interním ND filtrem. Detaily snímku jsou pěkné a můžete se podívat na RAW, co ještě se snímkem můžete dále udělat.


blesk -3 EV (1/30 s, ISO 125)



blesk +0 EV (1/30 s, ISO 125)



blesk +3 EV (1/30 s, ISO 125)



blesk -3 EV (1/30 s, AUTO ISO 200)

blesk +0 EV (1/30 s, AUTO ISO 320)

blesk +3 EV (1/30 s, AUTO ISO 2500)

Blesk je mechanicky výklopný, má režimy vypnutí (nevyklopíte ho), automatiky (pouze v režimu Auto), vynuceného záblesku, k dispozici je i slow syncro na první nebo druhou lamelu závěrky a bezdrátové ovládání blesků (přes bezdrátový adaptér vsunutý do patice). Nastavení blesku se spokojilo s korekcí od -3 EV do +3 EV a předbleskem pro redukci efektu červených očí. Ten se ale vyskytuje jen v malé míře i bez předblesku.


Výdrž baterie


K napájení slouží Li-Ion akumulátor NP-FW50 s napětím 7,2 V a kapacitou 1020 mAh. Podle výrobce to stačí na pořízení 420 snímků. V praxi je to ale znatelně lepší, v testu jsem neměl problém dosáhnout 460 fotografií na jedno nabití a k tomu nějakých 16 minut Full HD videa. Ukazatel baterie po nabití hodně dlouho zůstává na hodnotě 100 % a až později začne padat dolů. Naopak od 5 % může spadnout rovnou na indikátor vybité baterie, ale i s "vybitou" baterií vyfotíte několik desítek fotografií.


Displej


Displej nabízí mnoho způsobů zobrazení ikonek a náhledu. Většina z nich má celoplošný náhled, kdy ve spodním černém řádku najdete expoziční nastavení. Chválím to, že po namáčknutí se na displeji zobrazuje automatikou navolená citlivost. Strany mohou být doplněny o mnoho ikonek informujících o nastavení fotoaparátu, lze místo nich použít histogram, nebo jak je vidět na pravém snímku, k dispozici je i vodováha. Horní řádek pak ukazuje nastavení kvality záznamu, volné místo na kartě a stav baterie.


Jednou z možností je zobrazení stavového displeje. Stále zůstává být aktivním i horní stavový displej a náhled snímku vidíte jen v hledáčku. Pravý snímek ukazuje menu pro výběr sekvenčního snímání, bracketingu a samospouště.


Zde je ukázáno quick menu, které je přístupné po stisknutí tlačítka Fn. Pomocí čtyřsměrného ovladače se v něm dá pohybovat a točením i vybírat jednotlivé položky, aniž by bylo nutné chodit do podmenu. Pravý snímek ukazuje zvětšení náhledu při manuálním ostření.


Hlavní menu je děleno na pět oddílů a ty ještě na jednotlivé stránky. První má na starosti fotografické nastavení, další spíše technická nastavení ohledně ovládání. Třetí se věnuje Wi-Fi, čtvrtá režimu prohlížení a poslední dalším technickým nastavením.


Trochu nepříjemným překvapením je tato hláška, že paměťovou kartu nelze použít k XAVC S záznamu. Vyžadována je totiž SDXC karta (tedy 64 GB a více). Napravo vidíte natáčení videosekvencí.


Snímky si lze zobrazit celoplošně se základními informacemi nebo v menším náhledu s větším množstvím informací a barevnými histogramy.




Wi-Fi


Fotoaparát je vybaven bezdrátovým rozhraním Wi-Fi s podporou NFC. Toto chválím, neboť spárování fotoaparátu se smartphonem je skutečně záležitost chvilky a nečiní žádné problémy. Viditelnost Wi-Fi je spíše z těch lepších, fotoaparát dokázal spolupracovat s routerem i přes dvě zdi na cca 5-6 metrů. S Wi-Fi můžete vzdáleně ovládat fotoaparát, zde bych měl ale jednu velkou výtku. Rozhodně toto nenahradí dálkové ovládání jako u mnohých konkurenčních fotoaparátů, protože možnosti nastavení přístroje přes Wi-Fi jsou takřka nulové a najdete tu tak samospoušť a pár dalších detailů. Nastavování času, clony nebo jiných parametrů není možné. Takže v tomto ohledu je to pořád jen "hračka".

Odeslání snímků do smartphonu funguje bezproblémově. Aplikace Sony PlayMemories Home byla schopna detekovat přístroj a nastavit parametry Wi-Fi. A světe div se, opravdu bylo možné (po zadání přístupového hesla na domácí Wi-Fi) komunikovat s počítačem. Na fotoaparátu jsem dal odeslání snímků do PC, pak už se fotoaparát přihlásil jako nové zařízení a PlayMemories Home spustilo automatický import. Nečekejte však nějakou závratnou rychlost, tohle je dobré tak pro přenos několik JPEGů, ale určitě ne celé paměťové karty plné RAWů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.