Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX10: ultrazoom, jaký jsme chtěli

30.10.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V nabídce ultrazoomů značky Sony najdeme profi přístroj Cyber-shot RX10. Ten jsme dnes otestovali. Je velmi zajímavý, neboť přináší 1" Exmor R CMOS senzor, konstantní F2,8 světelnost, stavový displej, kvalitní videosekvence a solidní hledáček.
Tato kapitola se bude věnovat focení v protisvětle. Podíváme se na výkony objektivu i prosvětlovacích technologií jako DRO a HDR.


Sony Cyber-shot RX10 protisvětlo 1

expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv zde vytvořil odlesk. Na nejširších ohniskových vzdálenostech má většinou tuto namodralou barvu. U delších ohniskových vzdáleností jsou odlesky výraznější. Překvapila mě absence chromatické aberace, která je nízká i v RAWu. Tam se můžete podívat i na dynamický rozsah čipu, který je vzhledem ke kategorii dost slušný.


Sony Cyber-shot RX10 protisvětlo 2

expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



I zde jde vidět modrý odlesk. Kresba břízy je velmi dobrá, zbytek krajiny je už dost ve stínu a odšumování jej rozmývá. RAW ukazuje, že se ze stínů dá vytřískat solidní kresba, nicméně rohy nemají zrovna nejlepší ostrost.


Sony Cyber-shot RX10 protisvětlo 3

expoziční čas 1/50 s, clona F2,8, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zde takřka nebyl rozdíl mezi snímkem s DRO funkcí a bez ní. Celkově mi přišlo, že tato funkce byla znatelně slabší než u předchozích fotoaparátů Sony. Jak je vidět, JPEGy se výrazně přepalují. Z RAWu se dají zachránit alespoň obrysy kapot aut, o něco lépe jsou vidět i listy, ale vše nezachráníte. Na to už senzor přeci jen nestačí.


Sony Cyber-shot RX10 protisvětlo 3 s HDR

expoziční čas 1/30 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



S hardwarovým HDR se o trochu prosvětlily stíny a stáhly se i přepaly, ale ani HDR zde nezachránilo vše. Toto ale bylo foceno na HDR Auto. Vy máte možnost si zvolit rozsah od HDR 1,0 EV (0,5 EV na každou stranu) až HDR 6,0 EV (3 EV na každou stranu). Při maximálním nastavení jsou už rozdíly opravdu hodně dobře vidět.


Sony Cyber-shot RX10 protisvětlo 4

expoziční čas 1/1250 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Zde mě překvapil horní odlesk, protože to je něco, s čím jsem se v takové míře setkal jen u těchto snímků a obvykle na nejširší ohniskové vzdálenosti uvidíte jen onen modrý odlesk dole. Kresba ve stínech pochopitelně není žádný zázrak, ale přesto mohu říct, že odšumování jsem čekal podstatně horší. V RAWu ze stínů vytáhnete trochu kresby, ale i přes dobrý dynamický rozsah čipu čekejte dost šumu.


Sony Cyber-shot RX10 protisvětlo 4 s DRO

expoziční čas 1/1600 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Toto je technologie DRO vyhnaná na maximum (level 5). Stíny jsou lépe prosvětlené, kresba ale není příliš ostrá kvůli odšumování. Znovu ale mohu říct, čekal jsem zde horší výsledek.


Sony Cyber-shot RX10 protisvětlo 4 s HDR

expoziční čas 1/1250 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



HDR pěkně složilo jednotlivé expozice, stíny jsou prosvětlené a i kresba v nich není nejhorší. Toto je snímek s maximálním nastavením HDR 6,0 EV.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.