Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX100 III (RX100M3): superSony

10.11.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme pro vás i nový profi kompakt Sony Cyber-shot RX100 III, který je známý také jako RX100M3. Novinka vylepšuje koncovou světelnost na F2,8, přináší XAVC S video, 24mm ohniskovou vzdálenost a vedle irisové clony má i ND filtr.
Společnost Sony dotáhla koncept modelu RX100 opět o něco dál a dnes jsme otestovali již druhého nástupce, model Cyber-shot RX100M3 (RX100 III). Novinka přináší mnoho velmi užitečných novinek, které se ale bohužel také konceptu původního modelu trochu odcizují. RX100M3 je přeci jen o něco větší a znatelně těžší, kvůli čemuž už to není ten kapesní fotoaparát jako původní RX100. Do bundy naprosto v pohodě, ale do kapsy u kalhot to už není a řadí se těmito parametry k ostatním velkým profi kompaktům.

Na druhou stranu přináší již zmíněné novinky. Mezi nimi je to např. velmi užitečná 24mm ohnisková vzdálenost, díky které je objektiv znatelně širokoúhlejší, což není k zahození. Na druhou stranu zoom klesl, což při rozšíření nejkratší ohniskové vzdálenosti maximální dosah ještě zkracuje, 70mm ohnisková vzdálenost skutečně není moc dlouhá. Vylepšena byla koncová světelnost, ale jak ukázala měření, průběh světelnosti je velmi špatný, neboť od 32mm ohniskové vzdálenosti má už hodnotu F2,8. Ve výsledku tak na širších ohniskových vzdálenostech (do 35 mm) je starší RX100 a RX100M2 průběhem o dost světelnější a tyto modely pak naopak ztrácí u delších ohniskových vzdáleností (nad 42 mm), kde je zase znatelně lepší nový model. Fotoaparát dostal také ND filtr, který původním modelům dost chyběl.

Příjemný je také výklopný elektronický hledáček s automatickým přepínáním mezi displejem a EVF. Má dostatečné rozlišení a příjemný obraz, velikostí je na úrovni středních APS-C zrcadlovek. Jedinou vadou na kráse je to, že ke správné funkčnosti se vyklápí nadvakrát (nahoru a dozadu), díky čemuž jej člověk buď nevytáhne vůbec nebo naopak vytáhne a už nezatáhne, protože neustálé dvojité vytahování a zaklápění hledáčku asi nikoho dlouho bavit nebude. S vytáhnutým hledáčkem je fotoaparát ještě o to méně "kapesnější" a zatahovat hledáček při každém vložení do kapsy není pohodlné.

Alespoň při testu jsem to nakonec řešil tak, že jsem fotoaparát nedával do kapsy a nosil jej v ruce s vyklopeným hledáčkem. Displej potěší tím, že je výklopný, což ale na druhou stranu dále zhoršuje "kapesnost" přístroje a vzhledem k nijak přesvědčivému makru jeho vyklápění ani moc nevyužijete. Přesto se tato funkce občas náramně hodí, byť asi ne tak často jako u jiných fotoaparátů s lepším makrem.


Sony Cyber-shot RX100M3 galerie ocenění TREFA

Ocenění TREFA získává Sony Cyber-shot RX100M3
za výborný obrazový výkon a funkce. Logo ocenění je ke stažení zde


Hodně se mi líbí rozsáhlá možnost konfigurace tlačítek, díky které si můžete přizpůsobit RX100M3 tak, jak to bude každému vyhovovat. Velmi slušná je rychlost přístroje s výjimkou pomalejšího startu, opravdu hodně rychle ostří a má obrovský buffer. Fotoaparát je vybaven Wi-Fi modulem, který sice umožňuje např. kopírování dat do smartphonu, ale jako dálkové ovládání je použitelný jen obtížně, protože takto pracuje jen v automatice s minimálními možnostmi nastavení.

Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, potěší i již zmíněná přítomnost ND filtru a možnost plně ovládat i videosekvence, nastavit časy až do 1/4 sekundy. Full HD video je velmi kvalitní, stabilizace dost účinná, autofokus také patří k tomu lepšímu. Pokud použijete SDXC kartu (tzn. drahé karty s kapacitami 48 GB a většími), můžete využít i záznam ve formátu XAVC S a 100fps HD video, které lze využit ke tvorbě zpomaleného záznamu. Bohužel 100fps video není možné natáčet na SDHC karty, tedy s kapacitami 32 GB a menšími. Díky dobré světelnosti a solidnímu senzoru je možné natáčet video i v noci (samozřejmě s dostatečným osvětlením typu "noční město").

Kvalita obrazu je velmi dobrá. Snímací čip má na 1" úhlopříčku překvapivě nízký šum i na vyšších citlivostech, také dynamický rozsah není špatný. Odšumování je u nižších citlivostí docela citlivé a není zbytečně přehnané (byť o trochu slabší by ještě být mohlo), u středních a vyšších citlivostí jsou občas viditelné trochu zvláštní artefakty a focení do RAWu neuškodí. Pro běžné použití jsou však i JPEGy velmi dobré.

Kvalita objektivu je v průměru solidní, umí potěšit, ale i trochu potrápit. Ostrost je celoplošně dobrá, zkreslení je v JPEGu i RAWu v běžných konvertorech korigováno (ve skutečnosti je dost výrazné, ale k takovému RAWu potřebujete RAW konvertor, který neprovádí korekce) a vinětace také nedělá větší problémy s výjimkou nejdelší ohniskové vzdálenosti. Objektivu však občas nevoní protisvětlo, kdy umí vytvořit dost silné barevné duchy na kontrastních hranách. Naštěstí to není pravidlem, při rozumném kontrastu se chová dobře, ale pokud je kontrast vysoký, začne dělat dost velkou neplechu. Díky dobré světelnosti umí trochu mazat pozadí, ale bokeh je u delších ohniskových vzdáleností docela nervózní.

Sony Cyber-shot RX100M3 patří jednoznačně k nejlepším profi kompaktům na trhu, odradit vás může docela vysoká cena, která značně převyšuje částky, za které se prodávali (a prodávají) předchůdci. Otázkou také je, které parametry jsou pro vás důležité a zda vám za to stojí. 24mm ohnisková vzdálenost, vylepšené video, 100fps videosekvence, ND filtr, elektronický hledáček, výklopný displej, lepší konfigurovatelnost i lepší koncová světelnost znějí skutečně velmi lákavě. Na druhou stranu předchozí modely jsou skladnější, znatelně levnější, na širších ohniskových vzdálenostech jsou světelnější a mají větší zoom. Rozhodnutí je jen na vás. RX100, RX100M2 i dnes testovaný model RX100M3 jsou rozhodně na špici své třídy a i poslední model si rozhodně zaslouží ocenění TREFA.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení krajiny, výlety na hory
2. Fotografie architektury zvnějšku i zevnitř
3. Natáčení kvalitního Full HD videa včetně kreativního ovládání
4. Zpomalené, případně velmi plynulé 100fps a 120fps HD videosekvence
5. Noční fotografie i videa


Plusy


+ Výborná kvalita obrazu i při vyšších citlivostech
+ Nadprůměrné Full HD videosekvence s možností manuálního nastavení
+ Elektronický hledáček

+ Výklopný displej
+ Slušná rychlost, velký buffer, rychlé ostření
+ Solidní světelnost objektivu (byť s nepříjemným průběhem)
+ Integrovaný ND filtr
+ 100/120fps HD video
+ Slušné možnosti konfigurace ovládání


Minusy


- XAVC S video vyžaduje SDXC karty (48-64 GB a větší)
- Občasné problémy s chromatickou aberací v protisvětle
- Pomalejší start
- Značně omezené možnosti nastavení při dálkovém snímání přes Wi-Fi

 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot RX100 III děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 23 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony Cyber-shot RX100M3?
V anketě šlo hlasovat od 10.11.2014 do 10.11.2015. Počet hlasujících: 11
Výborný64 %
Průměrný36 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.