Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX100 IV (RX100M4): zase o něco lepší

14.2.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Úspěšná řada kompaktů Cyber-shot RX100 zahrnuje už několik modelů, my se dnes podíváme na ten čtvrtý. Má vysoce světelný objektiv, výklopný displej a podporuje vysokorychlostní video až při 1000 fps.

Noční scéna


Cyber-shot RX100 IV je pro focení v noci teoreticky velmi dobře vybaven. Nabídne 30sekundovou expozici, dá se clonit irisovou clonou i ND filtrem, pokud by bylo potřeba. Setkal jsem se ale s tím, že při vyšších clonách fotoaparát hůře ostřil.


Sony Cyber-shot RX100 IV noční scéna

expoziční čas 3,2 s, clona F2,8, citlivost ISO 125, ohnisko 48 mm, klikněte pro zvětšení



Kvalita obrazu je zejména uprostřed velmi slušná. Z RAWu se dá získat kresba jak do přepalů, tak i do hodně tmavých oblastí. Nedoporučuji to ale přehánět. Mrkneme se i na výřezy při různých citlivostech.


Sony Cyber-shot RX100 IV noční scéna šum noise

výřezy z 20MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)



Noční RAWy vypadají solidně do ISO 800 včetně, v JPEGu už se kresba trochu třepí. Nicméně myslím, že ani citlivosti ISO 1600 se nemusíte bát. U ISO 3200 je už třeba být opatrný a RAWy citlivěji odšumovat, vyšší citlivosti jsou už na 1" čip příliš.


Standardní scéna


Mrkneme se také na dvě tradiční scény.


Sony Cyber-shot RX100 IV standardní scéna krajina

expoziční čas 1/500 s, clona F4, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběr je dost široký, potěší také dobrá kresba. Uprostřed je velmi ostrá, směrem k rohům se zhoršuje jen mírně. Můžete si stáhnout snímek v RAW formátu.


Sony Cyber-shot RX100 IV standardní scéna mlýny Šenov

expoziční čas 1/100 s, clona F4, citlivost ISO 125, ohnisko 47 mm, klikněte pro zvětšení



Ani zde není fotoaparátu vůbec co vytýkat, kresba je celoplošně velmi dobrá. Můžete si všimnout, že fotoaparát byl schopen lehce vykreslit i čáry na šedé stěně mlýnů. Opět je k dispozici RAW snímek

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.