Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX100: terminátor zrcadlovek

7.8.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Velký 1" Exmor CMOS čip, 20MPx rozlišení, objektiv Carl Zeiss se světelností F1,8, progresivní Full HD video a mnoho dalšího. To jsou vizitky nového profi kompaktu od Sony, který se k nám dostal na test. Jaký bude ve skutečnosti? Je 20 MPx moc, nebo akorát?

Autofokus, ostření


K dispozici dostanete spoustu ostřících režimů. Pokud jde o výběr ostřícího bodu, je zde poměrně inteligentní automatika, středové ostření a výběrové ostření, kdy si sami umístíte AF bod tam, kde potřebujete. To se hodí zejména na stativu nebo při fotografiích, kde je nevhodná výraznější překompozice (např. portréty). Stačí jen stisknout prostřední tlačítko čtyřsměrného ovladače a máte na výběr ze 187 různých pozic (17×11). Detekce tváří patří rozhodně k těm rychlejším a spolehlivějším.

Dále tu najdete jednorázové ostření AF-S a průběžnou variantu AF-C. Ta udržuje ostrý nejen náhled na displeji, ale také se stará o správné zaostření po namáčknutí spouště. Pokud se změní vzdálenost od objektu, zmizí zelená barva AF bodu a ten zezelená, až se znovu správně zaostří. Průběžné ostření je velmi rychlé a přesné, nicméně na doostřování velmi rychlých objektů to přesto nestačí. Další volbou je přímé ruční zaostření DMF. Po zaostření autofokusem a neustálém držení namáčknuté spouště lze manuálně doostřovat prstencem objektivu. Náhled se zvětší 8,6krát a jde skutečně o výřez z čipu, nikoli o resamplovaný obraz, který už byl na displeji (žádné kostičky se nekonají). Ostření je tak skutečně velmi snadné.

Stejně jako u nových NEXů, i nyní tu máte možnost zobrazit obrysy a tedy i místo, kde je zaostřeno. Je to náramně dobrá pomůcka pro již tak velmi snadné manuální ostření. Jako poslední tu pak najdete plné manuální ostření MF bez předchozího autofokusu. Přes displej se docela dobře ostří i za velmi špatného světla na nejdelším ohnisku, přestože samozřejmě musíte počítat se zvýšeným šumem. Rychlost ostření je solidní, na delších ohniscích může být občas trošku slabší kvůli výraznějšímu přeostřování (to je ale samo o sobě velmi rychlé). Musíte si zvyknout na menší focus breathing, změnu ohniskové vzdálenosti při různém zaostření. Úspěšnost ostření hodnotím jako nadprůměrnou.





Jestli ale fotoaparát něčím zklame, je to makro. Minimální ostřící vzdálenost činí 4 cm na nejširším ohnisku, což není dobré. Máte velmi široký úhel záběru a zvětšení je jen 0,46×. Pak s každým, byť i miniaturním zazoomováním ostřící vzdálenosti velmi rychle rostou a brzy se začnou pohybovat okolo 40 až 50 centimetrů. Telemakro má tak sotva 0,17× virtuální zvětšení, a to je prostě málo.





Na snímcích kleští je úroveň makra dobře vidět. Relativně dlouhé reálné ohnisko a velmi dobrá světelnost dovolují dosáhnout výrazně rozmazaného pozadí, ale objektiv při ostření na krátké vzdálenosti s nejnižší clonou trpí na focus shift (neexistuje možnost 100% zaostření, vždycky jsou některé za "zaostřených" světelných paprsků mimo rovinu zaostření). Setkáte se i s vinětací.




expoziční čas 1/100 s, clona F1,8, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení




Ukázky makra a telemakra pořízeného fotoaparátem Sony Cyber-shot RX100.



Nastavení expozice, automatika


Jako správný profi kompakt, i RX100 má plnou nabídku expozičních režimů od automatiky (včetně programového posunu) přes prioritu clony, času až po plný manuál. Měření expozice může být celoplošné (vícebodové), středové a bodové. Jak už je u Sony zvykem, měření expozice je velmi spolehlivé a ke korekci expozice jsem téměř nemusel sáhnout. Když navíc zapnete technologii DRO pro prosvětlení stínů, v podstatě nebudete mít problémy s jasy na snímku, nepůjde-li ale o vyloženě dynamickým rozsahem přespříliš náročnou scénu.

Fotoaparát nabízí citlivosti od ISO 80 do ISO 6400. Vypadá to ale tak, že základní citlivostí je ISO 125 a pak to pokračuje od ISO 200 po 1EV krocích dále (ISO 400, 800,...). Citlivosti ISO 80 a 100 jsou patrně jen rozšířením směrem dolů. Tomu ostatně napovídá i rozsah AUTO ISO, který je možno uživatelsky konfigurovat. Nejnižší hodnota zvolená automatikou může být ISO 125, nejvyšší ISO 6400. Obě hraniční hodnoty lze upravit. Dále je tu multiexpozice, kterou můžete nastavit od ISO 200 do ISO 25600! Časy mohou nabývat délky 1/2000 sekundy až 1 sekundu, v režimu priority clony lze dosáhnout 8 sekund a u priority času nebo plného manuálu se lze dostat na 30 sekund. Plný manuál podporuje i bulb režim.





Objektiv potěší velmi dobrou světelností F1,8 na nejširším ohnisku, se zazoomováním se ale světelnost velmi rychle zhoršuje a v podstatě od nějakého 30mm ohniska už patří ve třídě profi kompaktů k podprůměru. I přesto je podstatně světelnější než např. Canon PowerShot G1X (zhruba o 2/3 EV) nebo např. běžný setový objektiv 18-55mm (na nejširším ohnisku o 2 EV!, ve zbytku ohniskového rozsahu zhruba okolo 1 EV). Proti zrcadlovkám se setovým objektivem tak může RX100 volit o jeden stupeň nižší ISO (poloviční), na nejširším ohnisku dokonce čtvrtinové. Maximální hodnota irisové clony je v celém rozsahu F11. V případě nutnosti můžete využít korekci expozice od -3 EV do +3 EV. Expoziční bracketing je schopen pobrat tři snímky s rozdíly expozic 0,3 EV nebo 0,7 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy lze volit pomocí otočného kolečka napravo nahoře.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice, citlivost může být od ISO 80 do ISO 6400, využít lze i multiexpozici. ISO automatika není v tomto režimu podporována. Clona je nastavitelná od hodnot světelnosti objektivu (F1,8 - 4,9) do F11, čas pak od 1/2000 s do 30 sekund, nechybí ani bulb režim. Jas displeje odpovídá nastavené expozici, ukazuje se i míra pod(pře)expozice.
  • S (Priorita času) - Fotograf volí čas od 1/2000 s do 30 sekund, fotoaparát dopočítá clonu od hodnot světelnosti (F1,8 - 4,9) do F11. Citlivost má rozsah od ISO 80 do ISO 6400, v multiexpozičním režimu ISO 200 až ISO 25600. Využít lze i automatiku, které lze nastavit rozsah od ISO 125 do ISO 6400 (obě hraniční hodnoty lze upravit). Obraz na displeji odpovídá nastavené expozici. Korekce expozice je možná od -3 EV do +3 EV.
  • A (Priorita clony) - Fotograf zde volí clonu (rozsah viz režimy M a S), čas se dopočítá automaticky v rozsahu 1/2000 s až 8 sekund. Citlivosti a korekce viz režim S.
  • P (Program AE) - Fotoaparát volí automaticky clonu i čas (1/2000 s až 1 sekunda). Zbytek je opět shodný s režimy S a A. K dispozici je i programový posun, kdy můžete upravit clonu a fotoaparát dopočítá adekvátní čas.
  • iAuto+ - Inteligentní automatika schopná fotit i do RAWu. Vybírá automaticky vhodný scénický režim a pokud je vypnutý RAW, volí i multiexpoziční režimy včetně HDR.
  • iAuto - Inteligentní automatika bez multiexpozičních režimů.
  • SCN - Scénické režimy s poněkud nepraktickým výběrem režimů hluboko v menu
  • Sweep Panorama - Zvolíte směr a pak už se jen točíte a snímáte
  • Videosekvence
  • MR - Tři uživatelské pozice pro oblíbená nastavení. Menu nabídka je sice trochu pomalejší, ale jinak je to úžasná možnost jak se rychle dobrat nějakým často používaným nastavením (osobně jsem tu měl např. jeden režim pro panning s prioritou času a vypnutou stabilizací a další režim pro HDR, abych nemusel při každém HDR krkolomně vypínat RAW).




expoziční čas 1/500 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Na pravé straně působí snímek lehce roztřeseným dojmem, jinak ale nemám ke skládání panoramat žádné větší výhrady. Výsledek má zhruba 12 megapixelů, je dostatečně detailní a bez vážnějších skládacích artefaktů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.