Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX100: terminátor zrcadlovek

7.8.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Velký 1" Exmor CMOS čip, 20MPx rozlišení, objektiv Carl Zeiss se světelností F1,8, progresivní Full HD video a mnoho dalšího. To jsou vizitky nového profi kompaktu od Sony, který se k nám dostal na test. Jaký bude ve skutečnosti? Je 20 MPx moc, nebo akorát?

Příslušenství


V krabici najdete fotoaparát, poutko, popruh (u našeho balení chyběl), Li-Ion akumulátor, mnohojazyčný manuál a nabíjecí soustavu (USB kabel, adaptér, přívodní elektrický kabel). CD-ROM tu není, protože veškerý software je uložen ve fotoaparátu, případně si jej musíte stáhnout z internetu.






Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor NP-BX1 s napětím 3,6 V a solidní kapacitou 1240 mAh se stará o napájení přístroje. Udávaná výdrž je na 330 snímků nebo 165 minut videa, v praxi jsem ale dosahoval mnohem lepších výsledků. Baterie klesá opravdu dost pomalu a pokud nebudete moc využívat blesku, není problém se dostat i přes 430 snímků na jedno nabití, což je pěkné číslo.


Dodaný software


K fotoaparátu nedostanete CD, protože software je uložen přímo ve fotoaparátu, případně si jej musíte stáhnout ze stránek Sony podobně jako manuál.





Základní aplikací pro nahrávání snímků a základní úpravy je PlayMemories Home.





Nečekejte Photoshop, spíše základní úpravy barev, kontrastu, tónových křivek a podobně. Pro běžné požadavky to rozhodně stačí.





Vyvolávání RAWů je možné provádět přes Image Data Converter, který je vcelku schopným konvertorem co do možností, ale velmi špatný co do rychlosti. Líbí se mi tu možnost práce s jasy a rozšiřováním dynamického rozsahu, můžete si hrát i s odšumováním (případně ho úplně vypnout) a několik dalších věcí. Jen kdyby nebyl tak neuvěřitelně pomalý. Překreslení každé změny je záležitost na plus minus deset sekund.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej má rekordní rozlišení 1.228.800 bodů (640×480 pixelů, kde je každý pixel tvořen červeným, zeleným, modrým a navíc i bílým bodem). Zobrazení je podobné NEXům do Sony. Nahoře jsou tedy údaje o rozlišení a podobných záležitostech, vpravo nahoře informace o tom, co který otočný ovladač v právě zvoleném režimu dělá a ve dvou levých sloupcích mohou být další nastavení fotografování. Ve spodním řádku jsou expoziční nastavení. Je možné si zobrazit i vodováhu.


Dále je možné nechat si ukázat expoziční hodnoty ve dvou grafech vpravo dole. Tlačítkem Fn spustíte quick menu, kde se ve spodním řádku překlikáváte šipkami čtyřsměrného ovladače, konkrétní volby vybíráte jeho točením.


Na čtyřsměrném ovladači máte i výběr blesku, korekce expozice a dalších vlastností. Obvykle mají menu podobné tomu, které vidíte nalevo. Pravý snímek ukazuje plně automatický režim a možnosti úprav.


Při manuálním ostření si můžete nechat zobrazit 8,6× zvětšený výřez a ten navíc doplnit i o zobrazení hran (lze volit sílu těchto obrysů i jejich barvu). Pravý snímek ukazuje zabudovanou nápovědu.


Položka MR obsahuje tři oblíbená nastavení. Zde mám např. jedno nastavení pro panning. Vpravo vidíte hlavní menu přístroje, kde najdete 5 fotografických podmenu.


Pro video je tu jedna záložka, pro další technicky fotografická nastavení tři záložky, zobrazování vyfocených snímků má dvě, paměťová karta jednu, nastavení času jednu a technická nastavení další tři.


Zobrazení snímků může být celoplošné včetně základních informací. Můžete si nechat zobrazit i menší náhled s plnými informacemi včetně histogramů.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.