Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SEL-1855 (E 3.5-5.6/18-55 OSS)

22.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenzi budeme věnovat základnímu setovému objektivu pro systém Sony NEX. Jde o 18-55mm verzi se standardní světelností F3,5-5,6 s optickou stabilizací. Pyšní se lesklým kovovým povrchem a slibuje dobré výkony u videa.
Jaký je tedy Sony 3.5-5.6/18-55 OSS objektiv? Jak jsme viděli v recenzi, objektiv má vedle několika pozitivních stránek bohužel také docela dost negativních. Papírové specifikace jsou shodné s konkurenčními objektivy, tedy zoom, jeho rozsah i světelnost se od podobných objektivů nijak neliší. Výhodou je rozhodně kovová konstrukce a krásně hladký chod zoomovacího prstence, který dovoluje natáčení videa se zoomem bez nepříjemného trhání. Ostřící kroužek má sice přesný chod, ale mohl by mít trochu rychlejší vazbu (přeostření vyžaduje spoustu otáček). Autofokus je poměrně rychlý.





Makro je spíše jen průměrné. V této kategorii jsou i objektivy, které mají větší zvětšení. Stabilizace má průměrný účinek, bokeh bývá docela příjemný. Horší je to ale s optickými kvalitami. Na širokém ohnisku trpí na výrazné sférické zkreslení, na středních a delších ohniscích si pak lze všimnout poduškovitého zkreslení. Vinětace je pozorovatelná na širších ohniscích, jinak je akceptovatelná a poměrně nízká. Velkým problémem je výrazná chromatická aberace, která se vyhnula snad jen nejdelšímu ohnisku. V protisvětlu trpí na odlesky a co se týče rohové ostrosti, tak tady objektiv občas předvádí dosti diskutabilní výsledky. Neostrost zabírá často poměrně velkou plochu obrazu, přicloňování přes F8 ale docela pomáhá. Chválím, že se v balení dodává sluneční clona.

Znovu se bohužel ukazuje, že základní setové objektivy společnosti Sony moc nejdou. Vzpomeňme na A-mount objektiv 18-70mm, který lákal větším zoomem, ale opticky mu to moc nešlo. 18-55mm náhrada pro A-mount je nyní o něco lepší, ale ani ta nedosahuje na průměr své třídy. Bohužel ani E-mount 18-55mm objektiv, tedy dnes testovaný, na klasický standard CSC fotoaparátů nemá. Navíc cena 7500 Kč s DPH je za objektiv tohoto typu minimálně o polovinu vyšší, než je v této třídě objektivů obvyklé. Naštěstí se tento objektiv dá výhodně koupit v setu s fotoaparáty NEX.

Bohužel, pokud někdo bude chtít nějaký rozumný širokoúhlý zoom pro svůj NEX za rozumnou cenu, zatím v nabídce Sony moc nepochodí. Jediná alternativa je 18-200mm ultrazoom, která vás však vyjde na 20 tisíc. Širokoúhlý pancake se pak na NEXy díky svým malým rozměrům opravdu hodí, bohužel ani ten ve své kategorii optickými kvalitami nevyniká.


Kovová konstrukce
Silné zkreslení
Krásně hladký chod zoomovacího kroužku
Výrazná chromatická aberace
Docela příjemný bokeh
Různé plošné neostrosti
Sluneční clona v balení
Vysoká cena
Cena v době testování: 7 500 Kč s DPH


Za zapůjčení objektivu Sony SEL-1855 (3.5-5.6/18-55 OSS) děkujeme Sony.

Objektiv Sony SEL-1855 (3.5-5.6/18-55 OSS) a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.