Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SEL-P1650 (E 16-50mm 3.5-5.6/PZ OSS)

18.3.2013, Milan Šurkala, recenze
Součástí setu fotoaparátu Sony NEX-6 se stal nový powerzoom objektiv Sony E 16-50mm 3.5-5.6 OSS. Nabídne malé rozměry ve stylu pancake objektivů, elektronické zoomování a širokoúhlejší záběr daný 24mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností.

Autofokus, ostření

 
Spolu s fotoaparátem Sony NEX-6 se můžete "těšit" na fázové ostření, které je v této dvojici k dispozici. Bohužel, není vše zlato, co se třpytí. Ostření není v běžných podmínkách o nic rychlejší (občas ano, občas zbytečně přeostřuje), dobré je však průběžné doostřování. Stinnou stránkou této kombinace je také méně spolehlivé ostření. V noci má občas problémy zaostřit a při makru na nejdelší ohniskové vzdálenosti trpí z nějakého zvláštního důvodu na back focus (asi o 7 milimetrů). U NEXů s výhradně kontrastním ostřením se tento objektiv pravděpodobně chová o něco lépe, což jde u NEX-6 vyzkoušet při přiclonění na F7,1 a výše (fázové ostření nelze přímo vypnout). Tam se sice rychlost nezvyšuje, ale už ostří přesně.





Ostřící vzdálenosti jsou roztodivné. Od přední čočky začínáte na 18 centimetrech, v polovině ohniskové vzdálenosti se dostanete na 11 centimetrů (cca 0,4× přepočtené zvětšení), poté to naopak roste až ke 20 centimetrům a zvětšení se v podstatě už výrazně nemění. Na makro tak objektiv není moc dobrý.






Focení makra


Tady vidíte jen průměrné makro, jak je ve třídě CSC setových objektivů obvyklé.




expoziční čas 1/80 s, clona F7,1, citlivost ISO 2500, ohnisko 50 (75) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má standardní světelnost F3,5 až F5,6. Vzhledem k tomu, že je trochu širokoúhlejší, celý rozsah je posunut do trochu kratších ohniskových vzdáleností a na stejných ohniskových vzdálenostech je tak světelnost trochu horší, v průměru zhruba o 1/3 EV. Irisová clona má 7 lamel, maximem je F22 až F36 dle zoomu.






Bokeh


Vyzkoušíme kvalitu rozmazání obrazu. Je jasné, že při relativně krátkých ohniskových vzdálenostech a nepříliš dobré světelnosti se pozadí moc nemaže, ale to rozhodně neznamená, že by tohoto efektu nešlo vůbec dosáhnout. Zejména u makra s tím není problém.




expoziční čas 1,3 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 50 mm, klikněte pro zvětšení



Docela příjemné překvapení. I přes menší rozmazání je tento efekt jemný a plynulý. Odlesky jsou kulaté a docela plné. Můžete se podívat i na snímek v RAWu.




expoziční čas 2,5 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 50 mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění se situace jen trochu zhoršuje, tvary odlesků lehce ztrácejí pravidelný kulatý tvar, ale stále jde o dobrý výsledek.


Stabilizace


Testovaný 16-50mm objektiv má optickou stabilizaci obrazu. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy, přepočtenou ohniskovou vzdáleností 75 mm na vzdálenost cca 2 metry. Testovaný účinek byl na 3,3 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Účinek je jen průměrný, zde bych se na ni moc nespoléhal (počítal bych tak se 2 EV, více raději ne).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.