Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

8.11.2016, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům fotomobilů a začneme s nejvyššími třídami od Sony. Vyzkoušeli jsme Xperie Z5 a Z5 Compact, které mají na smartphony relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS senzor a potěší i dobrá světelnost F2,0.
Xperia Z5 i Z5 Compact mají na smartphone relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS BSI snímač, ten má ale velmi vysoké 23MPx rozlišení a tedy s tím i velmi malé pixely. Sony vám sice umožňuje fotit do 23MPx rozlišení, ale drtivá většina režimů běží maximálně jen v 8 megapixelech. Takže můžeme spíše říci, že Xperie Z5 mají 8MPx fotoaparáty. Pokud chcete nastavit ISO, opět je maximem jen 8 MPx.




ISO 50



Nejnižší citlivost dává v 8MPx rozlišení výborný obraz. Díky oversamplingu (zmenšení 20-23MPx snímků na 8 MPx) jsou detaily na pixelové úrovni mnohem lepší, šum je minimální.




ISO 100



Nicméně už citlivost ISO 100 předvádí rozmývání obrazu v méně výrazných plochách.




ISO 160 (20 MPx)





ISO 200



U 20 a 23MPx snímků se nedá ovlivnit citlivost, takže se musíte spokojit s tou, kterou použije fotoaparát. V tomto případě to bylo ISO 160. Jak sami vidíte, objektiv by i uměl vykreslit detaily, odšumování ale vytváří obrovské množství artefaktů. V 8MPx rozlišení působí snímky při ISO 200 rozumně detailně, je ale vidět rozmývání a ztrátu saturace některých barev.




ISO 400





ISO 500 (multiexpozice)



Citlivost ISO 400 se už rozmývá dost znatelně, přestože jde o snímek jen v 8MPx rozlišení. Ani multiexpozice moc nepomohla.




ISO 800



Výrazné hrany jsou překvapivě zachovány, ale jemnější detaily jsou rozmydlené. Barvy znatelně ztrácí saturaci.




ISO 1600



Další navyšování citlivosti opět více rozmývá obraz. Snímek mi přijde být špatně zaostřený, i přes další pokusy se mi lepší nepovedlo udělat.




ISO 3200



Totéž se týká citlivosti ISO 3200. Kvalita je už opravdu hodně špatná. Už tradičně si představíme snímky konvertované na rozlišení 12 megapixelů. Protože nelze získat 23MPx snímky při všech citlivostech, musel jsem tentokrát využít 8MPx fotografie a rozlišení zvyšovat.


Sony Xperia Z5 ISO šum autíčka

výřezy z 12MPx JPEGů



I přes zvětšení rozlišení z 8 na 12 MPx je ale kvalita překvapivě dobrá, alespoň co se nejnižší citlivosti ISO 50 týče. ISO 100 ujde, od ISO 200 je už více patrné patlání a přijatelné výsledky jsou tak na ISO 800. Pochopitelně u sociálních sítí, což bude typická prezentace snímků z telefonu, budou stačit i vyšší citlivosti.




ISO 64, výřez z 23MPx snímku



Nebudou chybět ani tradiční snímky vousů plyšového zajíce. Začneme plným rozlišením 23 megapixelů. Protože zde nelze volit ISO citlivost, musel jsem vzít zavděk automatické citlivosti ISO 64. Nelíbilo se mi třepení hran, objektiv toho ale vykreslí dost. Podívejme se nyní na výřezy z 8MPx snímků.


Sony Xperia Z5 ISO šum zajíc 8MPx

výřezy z 8MPx snímků



Oversampling se pochopitelně projevuje velmi dobře, ISO 50 je krásně detailní bez šumu. Už ISO 100 trochu ztrácí ze své ostrosti, ale i ISO 200 je docela pěkné a za použitelnou bych označil i citlivost ISO 400. Výše je to už horší, pro menší rozlišení ale dostatečné.


Sony Xperia Z5 ISO šum zajíc 12MPx

výřezy ze snímků konvertovaných do 12 MPx



Fotografie jsem konvertoval do standardizovaných 12 megapixelů. To už snímky nepůsobí tak detailně, ale opět do ISO 400 včetně nevypadají špatně.


Sony Xperia Z5 ISO šum bílá plocha

výřezy z 8MPx snímků



Na snímcích bílé plochy v podstatě neuvidíte rozdíly, protože Sony Xperia Z5 i Z5 Compact hodně odšumují, a to jak barevný šum, tak i ten jasový.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.