Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

8.11.2016, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům fotomobilů a začneme s nejvyššími třídami od Sony. Vyzkoušeli jsme Xperie Z5 a Z5 Compact, které mají na smartphony relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS senzor a potěší i dobrá světelnost F2,0.
Budeme se nyní věnovat focení v protisvětle. Xperia Z5 i Z5 Compact podporují HDR, kterým můžete vylepšit dynamický rozsah (možnost pobrat světlá i tmavá místa zároveň).


Sony Xperia Z5 protisvětlo 1

expoziční čas 1/4000 s, clona F2, citlivost ISO 40, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Odlesky se občas vyskytnou, ale nejde o nějak závažný problém. Detaily jsou zejména uprostřed dobré, směrem k rohům ale ostrost o něco klesá. Na to, že jde o snímek bez HDR, je snímek po jasové stránce překvapivě dobrý.


Sony Xperia Z5 protisvětlo 1 HDR

expoziční čas 1/3200 s, clona F2, citlivost ISO 40, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Při zapnutí HDR se jas ještě o něco zlepší. Stíny jsou trochu lépe prosvětlené, nečekejte ale nějak překvapivou kresbu. Přepaly v obloze jsou nižší. Výhodou je také to, že HDR od Sony vypadá docela realisticky.


Sony Xperia Z5 protisvětlo 2

expoziční čas 1/2000 s, clona F2, citlivost ISO 40, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Je pravda, že se stíny dost patlají, celkové vzezření snímku je ale na smartphone překvapivě dobré. Chtělo by to slabší odšumování a nechat trochu více jasového šumu i detailů.


Sony Xperia Z5 protisvětlo 2 HDR

expoziční čas 1/2000 s, clona F2, citlivost ISO 40, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



S HDR jsou jasy ještě kapánek lepší, tedy jasy ne tak moc jasné, stíny trochu více prosvětlené. Co se týče kvality, HDR nepřináší nějak znatelné snížení šumu, spíše je tomu naopak.


Sony Xperia Z5 protisvětlo 3

expoziční čas 1/1000 s, clona F2, citlivost ISO 40, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Na tomto snímku je odlesk výraznější. Znovu musím ocenit příjemnou práci s jasy, na smartphone jsou docela dobře vykresleny i stíny (sice dost odšuměné, ale nevypadají ve své kategorii nejhůř).


Sony Xperia Z5 protisvětlo 4

expoziční čas 1/800 s, clona F2, citlivost ISO 40, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Aby byl sníh dostatečně bílý, zvolil jsem lehkou korekci expozice do plusu. Jak ale vidíte, v osvětlených plochách to vedlo k masivnímu přepalu.


Sony Xperia Z5 protisvětlo 4 HDR

expoziční čas 1/800 s, clona F2, citlivost ISO 40, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



S pomocí HDR režimu se ale podařilo do jasů dostat podstatně více kresby. U obou snímků jde vidět lehký fialový závoj kolem slunce.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.