Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Souboj senzorů: 1/2,3" proti 1/1,7"

28.6.2013, Milan Šurkala, recenze
Dnes jsme pro vás připravili trochu neobvyklý test. Postavili jsme proti sobě dva fotoaparáty s podporou RAWu, kde jdou oba vybaveny 12MPx snímači. V prvním případě má úhlopříčku 1/2,3", v druhém 1/1,7". Jak moc se budou lišit jejich výkony?
Kapitoly článku:
Dnes jsme se v krátkosti podívali na dva snímače, které se mezi sebou liší velikostí, a tedy i pixelovou hustotou. Otázkou tedy je, jak se to projeví na šumu a dynamickém rozsahu. V tomto případě jde o 12MPx snímače v kompaktech s velikostí 1/1,7" a 1/2,3" ve dvou fotoaparátech značky Olympus. Naše testy ukázaly, že v otázce šumu můžete u většího snímače očekávat zhruba lehce přes 2/3EV výhodu na nižších citlivostech a lehce pod touto hranicí na těch vyšších. To nejsou sice nějak brutální rozdíly, samozřejmě každá třetinka EV k dobru se může hodit. To znamená, že šum, která má menší senzor např. na ISO 1000, má větší čip až někde okolo ISO 1600.


Olympus Stylus XZ-2 versus XZ-10


V otázce dynamického rozsahu jsou oba čipy až překvapivě vyrovnané a na testovacích snímcích jsem zaznamenal rozdíly tak zhruba okolo 0,3 EV, někdy více, někdy trochu méně, dokonce byly i scény, kde se větší čip projevil jako ten slabší. Menší snímač má v prosvětlených stínech trochu slabší saturaci barev a rozlišitelnost detailů, ale nějak dramatické rozdíly nečekejte a je nutno říci, že malý snímač byl pro mě docela příjemným překvapením. Čekal jsem mezi nimi větší rozdíly. Větší čip ukázal, že menší pixelová hustota umí opravdu dosáhnout o něco lepší výsledky, ale zase bych pixelovou hustotu nepovažoval za jediné kritérium pro hodnocení snímacích čipů a menší čipy paušálně neodsuzoval.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.