Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Souboj senzorů: APS-C Canon 18 MPx vs. 20 MPx

12.11.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na vývoj APS-C senzorů u Canonu. Do testu jsme vzali dva snímače lišící se od sebe 4 lety vývoje. Kam se posunula kvalita snímků od dob 18MPx čipu k novějšímu 20MPx senzoru?
I zde se podíváme na podobný test. V recenzích obvykle testujeme šum a zachování detailů na vousech plyšového zajíce a nejinak tomu bude i v dnešním případě.




Canon EOS 1200D (18 MPx, vlevo), Canon EOS 70D (20 MPx, vpravo), Camera Raw



Nelze říci, že by na pixelové úrovni byl některý z čipů významně lepší. 20MPx senzor dává místy lepší detaily (např. ISO 6400), ale někdy to vypadá, jako by více šuměl (ISO 12800).




Canon EOS 1200D (18 MPx, vlevo), Canon EOS 70D (20 -> 18 MPx, vpravo), Camera Raw



Pokud 20MPx snímek zmenšíme na shodným 18 megapixelů, šum se trochu zamaskuje. Je vidět, že výsledky z nového senzoru jsou o něco lepší, což se tu týká především citlivosti ISO 6400. Je to dáno i tím, že byla z nějakého prapodivného důvodu světlejší, ačkoli rozdíly mezi časy byly vždy shodně 1 EV. Nicméně i v nižších citlivostech jde vidět, že nový 20MPx snímač dává o něco příjemnější obraz s jemnějším šumem a celistvějším obrazem.




Canon EOS 1200D (18 MPx, vlevo), Canon EOS 70D (20 MPx, vpravo), Raw Therapee



Tady to 20MPx senzoru šlo pěkně. Přinesl trochu lepší detaily i na pixelové úrovni, v otázce šumu jsou ale rozdíly opět minimální.




Canon EOS 1200D (18 MPx, vlevo), Canon EOS 70D (20 -> 18 MPx, vpravo), Raw Therapee



Se zmenšením rozlišení je opět vidět, že 20MPx senzor dává čistší obraz než jeho starší 18MPx kolega. Rozdíly jsou v tomto případě překvapivě slušné, u některých citlivostí se zdá, že jde až k jednomu EV. To je docela v kontrastu s předchozími pozorováními, kde to bylo spíše jen v málo desetinách EV.

Nyní si zkusíme měření na šedé ploše. Nastavil jsem znovu stejné expoziční hodnoty (clonu, čas i citlivost) a opět vyfotil celou škálu všech dostupných citlivostí (po 1EV krocích). Snímky byly převedeny pomocí Camera Raw a Raw Therapee s vypnutým odšumováním.




Canon EOS 1200D (18 MPx, vlevo), Canon EOS 70D (20 MPx, vpravo), Camera Raw



Camera Raw překvapivě převáděl snímky do světlejších tónů. Když si srovnáte výsledky, moc velké rozdíly mezi senzory nejsou, rozhodně to není rozdíl citlivosti. Je vidět, že EOS 70D s 20MPx senzorem šumí o něco méně, ale vypadá to tak na zhruba na třetinu EV.




Canon EOS 1200D (18 MPx, vlevo), Canon EOS 70D (20 MPx, vpravo), Raw Therapee



Aplikace Raw Therapee převedla snímky poněkud jinak, tentokrát byl i jas snímků víceméně shodný. I zde jde vidět trochu nižší šum z novějšího 20MPx senzoru, který má nižší množství velkoplošných barevných fleků. Orientační měření paradoxně ukázala relativně malé rozdíly na pixelové úrovni (cca 0,1-0,2 EV), při zmenšení 20MPx snímků na rozlišení 18 MPx pak rozdíl mezi senzory vyskočil na zhruba 0,4 EV ve prospěch toho novějšího.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.