Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Souboj senzorů: APS-C Canon 18 MPx vs. 20 MPx

12.11.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na vývoj APS-C senzorů u Canonu. Do testu jsme vzali dva snímače lišící se od sebe 4 lety vývoje. Kam se posunula kvalita snímků od dob 18MPx čipu k novějšímu 20MPx senzoru?
V této kapitole se podíváme na dynamický rozsah ještě jednou. Stejnou scénu jsem vyfotil se stejným nastavením expozice a poté s delšími i kratšími expozicemi. Podíváme se, jaké jsou rozdíly mezi oběma senzory. Výchozí expozicí pro nás budou hodnoty expozičního času 1/1,6 sekundy, clony F9 a citlivosti ISO 100.




Canon EOS 1200D (18 MPx), expoziční čas 1/1,6 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení





Canon EOS 70D (20 MPx), expoziční čas 1/1,6 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení



Při stejných expozičních hodnotách vypadá být snímek z 20MPx verze o něco světlejší. Pojďme si je srovnat vedle sebe a mrknout se na stíny i na světla bez zásahů do RAWu. Pochopitelně je k dispozici RAW z 18MPx i 20MPx senzoru.




klikněte pro zvětšení





klikněte pro zvětšení



Ve světlech v podstatě není rozdíl, tam dávají oba fotoaparáty stejné výsledky. Ve stínech jsou trochu rozdíly. 20MPx senzor trochu více barevně šumí, nicméně obraz je jasnější a má i více detailů. Nyní zkusme v Camera Raw vytáhnout stíny na maximum a naopak světla stáhnout na minimum. Jaká bude rezerva v jasech a stínech?




klikněte pro zvětšení





klikněte pro zvětšení



Tady vidíte, že ve světlech se senzory neliší, z obou se podařilo zachránit stejně. Co se týče stínů, 20MPx senzor dává jasnější a kontrastnější obraz s větším množstvím šumu. Zkusíme tedy vzít 18MPx snímek s expozicí vyšší o 1/3 EV (čas 1/2 sekundy) a mrkneme se, zda to stínům pomůže k lepšímu kontrastu.




18MPx (+0,3 EV) / 20MPx, klikněte pro zvětšení





18MPx (+0,3 EV) / 20MPx, klikněte pro zvětšení



Pokud jsem 18MPx senzoru navýšil expozici o třetinu EV, stíny jsou na tom už více podobně. Snímač s menším rozlišením má méně barevného šumu, 20MPx čip i tak ale dává kontrastnější obraz. Ve světlech jde vidět, že přeexponovaný snímek z 18MPx čipu přináší přepaly. Můžeme tedy říci, že v tomto testu má novější senzor možná trošku navrch. Dokáže ze stínů vytáhnout větší kontrast, ale za cenu silnějšího barevného šumu.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.