Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Souboj senzorů: APS-C Canon 18 MPx vs. 20 MPx

12.11.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na vývoj APS-C senzorů u Canonu. Do testu jsme vzali dva snímače lišící se od sebe 4 lety vývoje. Kam se posunula kvalita snímků od dob 18MPx čipu k novějšímu 20MPx senzoru?

Videosekvence


Oba čipy se liší také systémem ostření u videa a v live view. Zatímco starší 18MPx čip v EOS 1200D zvládá jen pomalé kontrastní ostření, EOS 70D s novějším 20MPx senzorem má technologii Dual Pixel AF CMOS, díky které je schopen i v live view ostřit fázově (přímo čipem). Jaký je to rozdíl v praxi, ukáže následující video, kde byly oba fotoaparáty zkombinovány se starým 18-55mm III objektivem s klasickým ostřícím motorkem a novým 18-135mm IS STM objektivem, který má tichý a rychlý krokový motorek (STM).

 

Srovnání klasického a Dual Pixel CMOS ostření na klasickém a STM objektivu.


Jak sami vidíte, kombinace klasického čipu a klasického ostření je hodně špatná. K zaostření je nutno namáčknout spoušť (u 1200D) a pak trvá i několik sekund než fotoaparát zaostří. Přitom odcloňuje, přicloňuje, mění jas, několikrát přejíždí ostřící rozsah. Pokud na EOS 1200D dáme STM objektiv, je alespoň ostření naprosto tiché a o něco rychlejší. Bohužel čachry se clonou a přejíždění trvá i nadále. Podstatně zajímavější situace je u 20MPx senzoru u EOS 70D (kde je ostření automatické a není nutné si jej vynucovat spouští). I se starým 18-55mm III objektivem je pořád dobře zaostřeno, fotoaparát nikam zbytečně nepřejíždí a malé průběžné změny zaostření se pak projevují také v mnohem nižší hlučnosti. Rozhodně je lepší kombinace Dual Pixel CMOS se starým objektivem než klasický čip bez duálních pixelů s STM objektivem. EOS 70D a 18-135mm IS STM objektiv je pak ideální. Rychlé, tiché, přirozené ostření.


Závěr


V dnešním srovnávacím testu jsme se podívali na dvě zrcadlovky Canon a konkrétně na jejich senzory. Už v roce 2009 se objevil 18MPx APS-C snímač, které postupně procházel různými úpravami. Jak se v průběhu let ukázalo, všechny varianty vykazovaly v praxi dost podobné vlastnosti v oblasti kvality obrazu. Před dvěma lety se pak objevil nový senzor s rozlišením 20 megapixelů a právě tento snímač byl druhým testovaným. Nesoustředili jsme se tedy na vlastnosti zrcadlovek, ale jen na výkony snímacích čipů.





Náš test ukázal, že 20MPx snímač v praxi nabídne trochu vyšší praktické rozlišení, ale 2 megapixely navíc není zas takový rozdíl a přechodem z 18MPx na 20MPx senzor si v detailech příliš nepomůžete. V otázce šumu jsou na tom snímače rovněž hodně podobně. 18MPx senzor má trochu jemnější barevný šum u nižších citlivostí, ale kresebně je na tom hůř. 20MPx verze má přeci jen mírný náskok zejména u vyšších citlivostí a tu třetinu EV navíc byste zhruba tak mohli čekat. Opět, je to krok vpřed, ale velmi mírný. Pokud se podíváme na dynamický rozsah, je to opět totéž. Ve světlech je rezerva snímačů totožná, stíny hrají trochu ve prospěch novějšího čipu. Ten tam sice trpí vyšším barevným šumem, je ale schopen poskytnout trochu světlejší, kontrastnější a více prokreslené detaily. Znovu ale nečekejte rozdíl větší než třetinu EV.

Výsledkem je, že přechod z 18Mpx na 20MPx Canon se vám z pohledu kvality obrazu moc nevyplatí. Rozdíl v kresbě a množství detailů je poměrně malý, v šumu a dynamickém rozsahu dostanete zhruba jen třetinu EV navíc. Každopádně nový senzor se rozhodně hodí pro natáčení videa, zejména chcete-li použít autofokus a ostření Dual Pixel AF. V tomto starší 18MPx senzor opravdu nemá moc co nabídnout. Naopak zrcadlovky s Dual Pixel CMOS senzorem jsou v tomto výborné.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.