Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stativ Rollei C5i-II s kulovou hlavou T3S

6.4.2015, Milan Šurkala, recenze
Dalším stativem, na který se v našich testech podíváme, je Rollei C5i-II s kulovou hlavou T3S. Tento velký stativ podporuje výšku snímání téměř 1,6 metru a vydrží až 10kg zátěž. Můžete si z něj udělat i monopod.
Kapitoly článku:
Stativ je možné do značné míry rozebrat. Sami to vidíte na následujícím obrázku.


Rollei C5i-II rozložený


Noha s pěnou je ta, kterou můžete v kloubu povolit a vyšroubovat. Poté je potřeba odšroubovat hlavu a patici. Tuto patici pak našroubujete na nohu monopodu.


Rollei C5i-II monopod


Protože šroub je vyměnitelný, je potřeba jej vytáhnout z patice, otočit a zašroubovat do nohy monopodu. Takto vám bude z patice čouhat 1/4" závit pro fotoaparát a nikoli 3/8" závit pro hlavu. Pochopitelně nikdo vám nebrání si na monopodu nechat klasickou stativovou hlavu.


Rollei C5i-II funkce monopodu


Takto to pak vypadá, když šroub otočíte a 1/4" závit čouhá směrem ven a nikoli dovnitř. Teď už jen připojit fotoaparát.


Rollei C5i-II patice monopodu


Díky pěně se monopod snadno drží a v chladnějším počasí nepřenáší zimu na ruce.


Rollei C5i-II monopod v přepravním stavu


Monopodu můžete vytáhnout jak klasické segmenty nohy, tak můžete přišroubovat ještě navíc celý středový sloupec. Maximální délka takto může činit 156 centimetrů a mně osobně (s výškou 1,74 metru) sahá monopod přesně pod nos. Takový váží zhruba 450 gramů, bez prodlužovací tyčky ze středového sloupce pak mezi 320 a 330 gramy.


Rollei C5i-II monopod s přidaným sloupcem


Ke stativu dostanete i pouzdro, do kterého se vejde v maximálně složeném stavu (nohy přetočené o 180° s vytaženým středovým sloupcem).


Rollei C5i-II pouzdro


Ke stativu dále dostanete ještě jedno pouzdro (pro monopod, funguje i jako opora - vevnitř je "kapsa", o kterou se dá monopod zapřít), tři gumové koncovky a tři různé imbusové klíče. Nechybí ještě papírový manuál, kde se dozvíte pár základních věcí.


Rollei C5i-II příslušenství

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.