Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Videokamera s pevným diskem: Sony Handycam DCR-SR70

9.10.2006, Ivo Martinka, recenze
Další kamera, která nám přišla pod ruku, je megapixelová kompaktní videokamera s pevným diskem a délkou záznamu až 40 hodin. Ve své kategorii se řadí do skupiny low-end a pravdou je, že výbava tomuto faktu odpovídá. Pojďme se podívat, jaká bude v praxi.
Po teoretické stránce máme kameru zmapovanou dobře, a nyní se podíváme, jak je na tom po stránce praktické. Uděláme ještě jeden přehled o možnostech videokamery při režimu focení. Přístroj nabízí dvě možná nastavení rozlišení ve formátu JPEG a to 1152 x 864 pixelů a 640 x 480 pixelů při formátu 4:3. Rozlišení měníme také mezi režimy 4:3 a 16:9, což znamená 1152 x 864 pixelů, resp. 1152 x 648 pixelů. Kvalitu fotografie můžeme nastavit na Vysoká (fine) nebo Standardní (Std) a určitě potěší funkce sériového snímání, popřípadě AE-Bracketing. Při pohledu na číslo 9999, které uvádí počet zbývajících fotografií, vidíme výhody pevného disku, fotit můžete prakticky neomezeně. Záleží ovšem na tom, zda jsou fotografie použitelné a to uvidíte na následujících snímcích. Při rozkliknutí ikonky se zobrazí fotografie při plném rozlišení a samozřejmě bez úprav.

U prvních testujeme kvalitu zobrazení a jak jde vidět z většího náhledu, fotografie nebudou předností této videokamery.


Test kvality - pro zvětšení klikněte
Test kvality - pro zvětšení klikněte

Test kvality nepřinesl překvapivý výsledek a znovu jde vidět, že kamera patří do low-end kategorie. Kvalita snímku vypadá jako by byla pořízena s efektem mozaiky, fotky bych pořizoval pouze v nejnutnějším případě nebo raději s sebou nosit malý kompakt. Další snímky nám naznačí, jak se kamera popere s nízkou hladinou světla v místnosti. Při této příležitosti nám videokamera předvede i nastavení bílé barvy.


Auto - pro zvětšení klikněte

Venkovní - pro zvětšení klikněte
Žárovka - pro zvětšení klikněte

Jeden stisk - pro zvětšení klikněte
V interiéru bych naopak trochu pochválil hladinu šumu. Snímky jsou focené za nepříliš velkého osvětlení a hladina šumu je i přesto nízká. Vyvážení barev pro jednotlivá nastavení odpovídá normálu. Další fotografie zaměříme na wide a tele záběr.


Wide záběr - pro zvětšení klikněte
Tele záběr - pro zvětšení klikněte

Dvanáctinásobný zoom je v dnešní době spíše tím minimem, ale stále platí, že čím větší rozsah ohniskových vzdáleností, tím horší kresba. Ovšem v tomto případě se o kresbě bavit asi nebudeme. Následující snímky se zaměřují na nejkratší ostřící vzdálenost, čili makro.


Makro - pro zvětšení klikněte

Makro - pro zvětšení klikněte
Snímky reprezentující makro dopadly dle očekávání výborně, pokud nebereme do úvahy kvalitu fotografie. Nejkratší vzdálenost, kdy je ještě kamera ochotna ostřit, je cca 1cm a to je pro funkci makra výborný výsledek. Tím bych ukončil tuto sekci a vrhl se na chyby objektivu. Na řadě je aberace, vinětace a reflexe.


Aberace - pro zvětšení klikněte

Vinětace - pro zvětšení klikněte

Reflexe - pro zvětšení klikněte

Chyby objektivu jsou jednoznačně patrné na všech pořízených fotografiích. Model je sice vybaven objektivem od špičkového výrobce Carla Zeisse, ale jak je vidět, šetřilo se opravdu hodně. Zatím nás přístroj nepřesvědčil ani v jedné pořízené fotografii. Jedná se o videokameru a ne fotoaparát, takže si počkáme na výsledky testu videa. Další série snímků se bude zabývat nočním režimem.


Auto - pro zvětšení klikněte

NightShot Plus - pro zvětšení klikněte
První snímek je pořízen za automatického režimu a snímek druhý za nočního režimu NightShot Plus. Také zde je patrná kategorie, do které kamera spadá. O něco lépe si kamera přece jen vedla u nočního režimu v testech na video. Poslední fotografií bude infračervený režim.


Infračervený režim - pro zvětšení klikněte

První pochvala ve fotografii směřuje právě k tomuto infra režimu. Tímto se firma Sony může jednoznačně chlubit, protože snímek je pořízený v absolutní tmě a jak vidíte, kamera si s tím poradila bez sebemenších problémů. Bohužel je ale výkon této LED diody poněkud slabší než u ostatních modelů této značky.